Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2

Post »

Moje maliny tez już mają malutkie odrosty hura ;:138
Czy maliny posadzone w tym roku mają jakąś szanse na owocowanie?
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
szylwester
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 kwie 2011, o 15:55

Post »

Ile razy w sezonie trzeba, można nawozić malinę? Odmiany polka i polana.
magda2013
50p
50p
Od: 21 maja 2013, o 08:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja malin nie nawożą i świetnie owocują. Na jesień podsypałam obornikiem. Mam malinę Polane i Polkę . Maliny sa wspaniałe i świetnie się rozrastają .Moje mam teraz będzie 3 sezon wsadzałam 20 krzaczków i w zeszłym roku był 1kg co drugi dzień . sąsiadka ma maliny no będzie już 7 ,8 sezon wsadziła 15 krzaczków....masakra co się u niej dzieje. Wszystko się rozrosło...trzeba to zobaczyć by uwierzyć ona zbiera co drugi dzień z 5 ,6kg....jak zacznie zbierac od końca lipca to zbiera do jesieni...nie idzie tego przerobić ,sąsiedzi zbierają ,dzieci obrywają .Nic nie nawozi..W tym roku widzę ze u mnie sporo nowych ,szykuje się 2 x większy zbiór..A u sąsiadki no busz ..kosiarka je koszą..wszędzie maliny nawet 4 metry od miejsca wsadzenia.. Nie widze sąsiadki w tym sezonie urobi się kobita po pachy przy tych sokach ,dżemach nalewkach . Ech pozostaje czekać i marzyc by u mnie było to samo :)
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

A jak polecacie prowadzić żółte maliny?
Zastanawiam się nad prowadzeniem ich przy drutach tylko czy to ma na celu zwiększenie plonu czy tylko jakości owoców?
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja miałem Poranna rosa i pędy były bardzo sztywne i proste.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

magda2013 pisze:Ja malin nie nawożą i świetnie owocują. Na jesień podsypałam obornikiem. Mam malinę Polane i Polkę . Maliny sa wspaniałe i świetnie się rozrastają .Moje mam teraz będzie 3 sezon wsadzałam 20 krzaczków i w zeszłym roku był 1kg co drugi dzień . sąsiadka ma maliny no będzie już 7 ,8 sezon wsadziła 15 krzaczków....masakra co się u niej dzieje. Wszystko się rozrosło...trzeba to zobaczyć by uwierzyć ona zbiera co drugi dzień z 5 ,6kg....jak zacznie zbierac od końca lipca to zbiera do jesieni...nie idzie tego przerobić ,sąsiedzi zbierają ,dzieci obrywają .Nic nie nawozi..W tym roku widzę ze u mnie sporo nowych ,szykuje się 2 x większy zbiór..A u sąsiadki no busz ..kosiarka je koszą..wszędzie maliny nawet 4 metry od miejsca wsadzenia.. Nie widzę sąsiadki w tym sezonie urobi się kobita po pachy przy tych sokach ,dżemach nalewkach . Ech pozostaje czekać i marzyc by u mnie było to samo :)
Dzisiaj dotarły do mnie sadzonki Pokusy -6 szt i Polki -10szt i Laszka 2szt letnia ;:oj dziś posadzę, ziemia nie była nawożona. Podsypię nawóz w granulkach na start.
Mam nadzieję, że się pozytywnie przyjmą i dadzą taki plon jak u tej Pani ;:138
Awatar użytkownika
hela druga
50p
50p
Od: 6 wrz 2011, o 15:44

Post »

elifit pisze:. W lesie maliny dzikie już wielkie.
No dobra, może to głupie pytanie ale da się coś zrobić żeby ogrodowe maliny smakowały jak te dzikie? Bo po prawdzie w smaku to nie ma porównania, te leśne to "bomba smakowa" tyle że zwykle mała, zarobaczona albo chora :(
A jak by ta leśne maliny przeflancować do ogrodu i dbać o nie i chuchać i dmuchać? Będą większe, zdrowsze i nadal tak smakowite? Czy one tylko w lesie dzikim mogą być takie "smakowe" ?
Jutro - legendarna kraina gdzie znajduje się 99% całej ludzkiej produktywności, motywacji i osiągnięć. /za kwejkiem/
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Myślę, że w lesie jest im najlepiej. Zobacz jaki tam jest klimat. Gdy wchodzi się do lasu od razu się czuję tą inność środowiskową.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Mi definitywnie zwolniły się dwa miejsca po malinach. Tak myślę by dokupić jakieś plonujące wczesną wiosną. Mam polkę i polanę. I oczywiście sama ubiłam swoje maliny. Posadziłam je na głebokość szpadla, no ciołek jak nic ;:223
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08

Re: Maliny

Post »

Co to jest że czubki młodych malin zwijają się . Chodzi o liście
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08

Re: Maliny

Post »

Dziś patrzyłem to jest taki robaczek mały i zwija liścia sobie..;/jak to zwalczyc?
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
asik273
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 wrz 2013, o 21:36

Post »

Witajcie.
Szukam pomocy!!!!!!!!!! na jesień posadziłam 150 krzaków malin, polka i polana. Na wiosnę ładnie ruszyły ale przez 3 dni wypadły mi ze 4 krzaki-MAKABRA!!!!!!!! Zaczęłam przy nich kopać i doszukałam się przy korzeniu małego drutowca!! ;:223 Popłoch i szok!! Czytam już 2 dzień i nie wiem co mam robić . Na to świństwo polecają oprysk z Dursban-u 480 EC lub odpowiednik Pyrinex 480 EC. Pryskał tym ktoś ???? A jeśli tak to jak?? Mam niecałe 1,5 ara obsadzone. Proszę POMOCY!!!Mam od gospodarza już oprysk (pyrinex) jednak nie mam bladego pojęcia ile i jak mam go rozrobić!!!Czy na "pendraki itp ma być stężenie takie samo jak np na rzepak?? czy bardziej zkoncentrowane?? A i czy to nie poszkodzi malinkom -tym zielonym?? Jak tak dalej pójdzie podgryzą mi wszytko :( A czy za głęboko wsadzone nie wyjdą?? mam jeszcze parę krzaków że nie "ruszyły"....

Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

asik273 pisze:Witajcie.
Szukam pomocy!!!!!!!!!! na jesień posadziłam 150 krzaków malin, polka i polana. Na wiosnę ładnie ruszyły ale przez 3 dni wypadły mi ze 4 krzaki-MAKABRA!!!!!!!! Zaczęłam przy nich kopać i doszukałam się przy korzeniu małego drutowca!! ;:223 Popłoch i szok!! Czytam już 2 dzień i nie wiem co mam robić . Na to świństwo polecają oprysk z Dursban-u 480 EC lub odpowiednik Pyrinex 480 EC. Pryskał tym ktoś ???? A jeśli tak to jak??
Ja pryskałem Dursbanem. Najlepiej wykonać oprysk tuż przed lub w czasie deszczu aby dotarł głęboko. Ja osobiście jeszcze przekopuję ziemię glebogryzarką w celu lepszego wymieszania z glebą.
asik273 pisze:Mam od gospodarza już oprysk (pyrinex) jednak nie mam bladego pojęcia ile i jak mam go rozrobić!!!Czy na "pendraki itp ma być stężenie takie samo jak np na rzepak?? czy bardziej zkoncentrowane?? A i czy to nie poszkodzi malinkom -tym zielonym??
Myślę że takie samo stężenie i nie powinno zaszkodzić.
asik273 pisze:A czy za głęboko wsadzone nie wyjdą?? mam jeszcze parę krzaków że nie "ruszyły"....
Wyjdą tylko trochę opóźnione. Z czasem ruszą.
Pozdrawiam Paweł
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”