Pszczoły - pasieka w ogrodzie
Re: Moje pszczoły
Kochani, co do sąsiada, to jesteśmy w przyjacielskich stosunkach i oboje hołdujemy naturze więc jestem pewna że cukierkami pszczół nie karmił. Fabryki cukierków też nie mamy. Ależ macie pomysły, na połowę z nich sama nie wpadłabym i dlatego cieszę się że jest forum bo jak się mówi co wiele głów to nie jedna.
I co teraz wymyślimy?
I co teraz wymyślimy?
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mi do pszczół na jesień ciotka przywiozła z 10kg cukierków ale tym nie zakarmiłem bo balem się o pszczoły bo bym zaoszczędził 20zl na cukrze a by mogły pszczoły spaść. Nie wiadomo jaka chemia jest w tych cukierkach. A gorzelnia nie masz gorzelni pod nosem? W gorzelni to cukierki przeterminowane przerabia się tonami
Jest gorzelnia, ale 25 km od uli.A gorzelnia nie masz gorzelni pod nosem?
Bufo-bufo - jak to po co? Aby się wypróżnić i napić wody.
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Oj, przyjdzie im jeszcze poczekać do pierwszego oblotu . Ciekawe jak będzie wyglądać spożycie pokarmu po takiej zimie, gdzie w wielu pasiekach jest czerw .
Pozdrawiam Paweł
- piotrek7725
- 200p
Wiosna idzie - pszczoły się cieszą
Dzisiaj wczoraj u mnie małe pojedyncze pszczółki latały, wprawdzie mówiąc to dzisiaj byłem na szkoleniu akurat, i nie widziałem, ale sąsiad (też pszczelarz) mi mówił że latały jak wróciłem to swoim dziewczynom tylko dennice wymieniłem. A jak u Was?
Dzisiaj wczoraj u mnie małe pojedyncze pszczółki latały, wprawdzie mówiąc to dzisiaj byłem na szkoleniu akurat, i nie widziałem, ale sąsiad (też pszczelarz) mi mówił że latały jak wróciłem to swoim dziewczynom tylko dennice wymieniłem. A jak u Was?
U nas też latały pojedyncze, lepiej by na razie tak ciepło nie było, lepiej by matka nie czerwiła teraz.
Pozdrawiam Gosia
Zapraszam do: Uprawy współrzędne - teoria i praktyka
Sprzedam byliny, krzewy i domowe
- piotrek7725
- 200p
Małgosiu matki i tak już czerwią od początku stycznia, fakt że słabo bo słabo ale czerwią, i jak tu warroza ma się nie namnażać jak ma pożywkę.
My chcemy w ramach eksperymentu zamknąć matki na zimę w jednoramkowym izolatorze pełnym pokarmu, tak by nie czerwiły do wiosny.
Pozdrawiam Gosia
- piotrek7725
- 200p
Wczoraj na szkoleniu właśnie mówił gościu o izolowaniu na jednym plastrze oraz o izolatorach chmary.
Mówił pozytywnie czy negatywnie?
Pozdrawiam Gosia
- piotrek7725
- 200p
Same pozytywy w końcu przyhamowanie matki w czerwieniu to też zahamowanie namnażania się warrozy w ulach, co za tym idzie jak gdyby wydłużenie czasu kiedy nadejdzie inwazja V.