Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Odważyła się i ukisiłam swoją pierwszą kapustę, 3 kg tylko z kminkiem - już zjedzona, a teraz kolejne 3 kg z dodatkiem marchewki i kminku - pachnie pysznie. Kisiłam też brukselkę i czerwoną kapustę, też mi smakują. Pekińską zrobiłam jak kimchi, to to tylko dla mnie, bo M. nie lubi nic na ostro. Przymierzam się w ramach szaleństwa fermentacji ukisić pieczarki .
Beata
- TomekD
- 200p
- Posty: 281
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Nie wiem czy ktokolwiek skorzystał z mojego przepisu na detaliczne kiszenie kapusty:
Jakkolwiek by nie było, od zeszłego sezonu, też dzięki wpisom w tym wątku, trochę uprościłem przepis bez straty jakości produktu finalnego - o czym donoszę.
Kapustę po poszatkowaniu teraz przesypuję solą w misce, bez ubijania.
Pozostawiam tak na godzinę, może więcej, aż kapusta puści sok i z lekka zmięknie.
Wtedy już bez konieczności uciążliwego ubijania kulką - przekładam do pojemników.
W tym stanie wystarczy wkładając do pojemnika dociskać kapustę widelcem.
Smacznego !
viewtopic.php?p=5684306#p5684306TomekD 12 paź 2016, o 23:08 pisze: Od paru lat przeszedłem na detal i kiszę na bieżąco, jednorazowo około 2kg.
Taką ilość kapusty mieszczę w dwóch pojemnikach z odzysku
Jakkolwiek by nie było, od zeszłego sezonu, też dzięki wpisom w tym wątku, trochę uprościłem przepis bez straty jakości produktu finalnego - o czym donoszę.
Kapustę po poszatkowaniu teraz przesypuję solą w misce, bez ubijania.
Pozostawiam tak na godzinę, może więcej, aż kapusta puści sok i z lekka zmięknie.
Wtedy już bez konieczności uciążliwego ubijania kulką - przekładam do pojemników.
W tym stanie wystarczy wkładając do pojemnika dociskać kapustę widelcem.
Smacznego !
pozdrawiam, Tomek