Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
- hala67
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3796
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś, wydrukowałam sobie przepis na ciasto czekoladowe. Jeszcze w tym tygodniu wypróbuję go. Możesz powiedzieć jak długo pieczesz ciasto II? Tak do zrumienienia wystarczy?
Pozdrawiam Hala
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Kasiu kiedyś robiłam bardzo fajne ciasteczka biszkoptowe przekładane dżemikiem lub kremem budyniowym, w jednej i drugiej wersji bardzo mi smakowały . Po przeczytaniu Twojego pytania odnalazłam przepis i już wklejam.
MIĘKKIE CIASTECZKA BISZKOPTOWE PRZEKŁADANE DŻEMEM LUB KREMEM
* 3 jaja
* 130 g mąki pszennej
* 100 g cukru
* mała szczypta soli
Białka z solą i cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka, połączyć. Dodać mąkę, delikatnie wymieszać.
Na wyłożonej papierem blasze układać łyżeczką kupki ciasta, formując małe kółka( można leciutko posypać suchym makiem, wiórkami kokosowymi czy sezamem) Odstępy muszą być spore, bo biszkopciki rosną.
Piec w 180* przez około 12 - 15 min, muszą być lekko złote.
Ciasteczka zlepiać po 2 dżemem lub kremem budyniowym . Jeśli przykryjemy je ściereczką i zostawimy na kilka godzin, to zrobią się mięciutkie
Piotruś
Halinko ciasto kruche z bezą piekę tak 35 do 40 min. Musi być podrumienione i beza pod naciskiem palca chrupka
Daj znać jak smakuje, gdy zrobisz
MIĘKKIE CIASTECZKA BISZKOPTOWE PRZEKŁADANE DŻEMEM LUB KREMEM
* 3 jaja
* 130 g mąki pszennej
* 100 g cukru
* mała szczypta soli
Białka z solą i cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka, połączyć. Dodać mąkę, delikatnie wymieszać.
Na wyłożonej papierem blasze układać łyżeczką kupki ciasta, formując małe kółka( można leciutko posypać suchym makiem, wiórkami kokosowymi czy sezamem) Odstępy muszą być spore, bo biszkopciki rosną.
Piec w 180* przez około 12 - 15 min, muszą być lekko złote.
Ciasteczka zlepiać po 2 dżemem lub kremem budyniowym . Jeśli przykryjemy je ściereczką i zostawimy na kilka godzin, to zrobią się mięciutkie
Piotruś
Halinko ciasto kruche z bezą piekę tak 35 do 40 min. Musi być podrumienione i beza pod naciskiem palca chrupka
Daj znać jak smakuje, gdy zrobisz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3539
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 60 km od W-wy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Wpadłam do kuchni zobaczyć co pichcisz przed świętami.
Ciasteczka jak najbardziej skuszę się , ciasto wydaje mi się ciężkie, choć pewnie smaczne.
Ciasteczka jak najbardziej skuszę się , ciasto wydaje mi się ciężkie, choć pewnie smaczne.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś, czy do ciasteczek z masą kajmakową trzeba wczesniej tę masę gotować? Zakupiłam dziś puszkę i nie wiem co dalej.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Dortko ciasto faktycznie różni się od leciutkich biszkoptowych torcików, jest ciężkie, bazą jest czekoladowy murzynek , no i krem jest gęsty i sycący.
Ewuniu nie bardzo wiem co kupiłaś, czy gotową masę kajmakową czy krówkową, bo różnie się nazywa w zależności od firmy. Czy mleko skondensowane. Jeśli mleko, to trzeba je gotować w garnku z wodą ponad 2 godziny, jeśli masę kajmakową, to ona jest już gotowa do użycia. Nie trzeba nic z nią robić.....
Ewuniu nie bardzo wiem co kupiłaś, czy gotową masę kajmakową czy krówkową, bo różnie się nazywa w zależności od firmy. Czy mleko skondensowane. Jeśli mleko, to trzeba je gotować w garnku z wodą ponad 2 godziny, jeśli masę kajmakową, to ona jest już gotowa do użycia. Nie trzeba nic z nią robić.....
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Sprawdziłam - Kajmak- masa krówkowa, czyli chyba nic nie muszę z nią robić. Gdyby sie okazała po otwarciu lejąca, wtedy zacznę ją gotować. Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam. Bo do mnie trzeba długo i głośno
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ewuniu ta masa jest już gotowa, nic nie musisz z nią robić Będzie gęsta
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42270
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Agnieszko te ciasteczka są tylko na białkach? bo jeżeli tak to je kupuję, bo po pieczeniu świątecznym zawsze mi białka zostają
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Pestko,no to u Ciebie Święta juz widać.A u mnie jeszcze daleko Niby zawsze mówie,że zdąże,a potem biegam z wywieszonym jezykiem.I w końcu padam na ryjek.A zawsze planuje ,że będę miała na Wigilie luzu.
To jak mowa o ciastkach,to może ja podam przepis na ciastka,które czesto robie.
kasik 69TE są pyszne,mięciutkie i rozpływaja sie w ustach
POPĘKANE CIASTECZKA
20dag gorzkiej czekolady
3 jajka
10 dag margaryny
2/3 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku
kilka kropel zapachu waniliowego
1 i 2/3 szkl mąki
szczypta soli
cukier puder do posypania
Masło roztopić z czekoladą.Niech ostygnie.Białka ubić ,dodać cukier,ubić.Dodać żółtka i zapach,mase czekoladową.Wsypać mąkę z proszkiem i sól.Wstawić na 8 godzin do lodówki.Wtedy ciasto zgęstnieje.
Ciasto nabieramy łyżeczką i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego.Obtoczyć ze wszystkich stron w pudrze.
Piec krótko,12 minut.Nie można dłużej bo będą twarde.
A może macie dziewczyny przepis na pyszne pierniczki ,jakieś pulchne i miękkie.Bo moje takie twarde wychodzą.
W tamtym roku w wątku świątecznym u AGUNIADY wstawiała przepis na piernik ,dojrzewajacy.Zaczynało sie go robić na dłuższy czas przed Świętami.Ja nie robiłam.Może macie gdzieś zapisane,bo nie chce mi sie szukać
To jak mowa o ciastkach,to może ja podam przepis na ciastka,które czesto robie.
kasik 69TE są pyszne,mięciutkie i rozpływaja sie w ustach
POPĘKANE CIASTECZKA
20dag gorzkiej czekolady
3 jajka
10 dag margaryny
2/3 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku
kilka kropel zapachu waniliowego
1 i 2/3 szkl mąki
szczypta soli
cukier puder do posypania
Masło roztopić z czekoladą.Niech ostygnie.Białka ubić ,dodać cukier,ubić.Dodać żółtka i zapach,mase czekoladową.Wsypać mąkę z proszkiem i sól.Wstawić na 8 godzin do lodówki.Wtedy ciasto zgęstnieje.
Ciasto nabieramy łyżeczką i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego.Obtoczyć ze wszystkich stron w pudrze.
Piec krótko,12 minut.Nie można dłużej bo będą twarde.
A może macie dziewczyny przepis na pyszne pierniczki ,jakieś pulchne i miękkie.Bo moje takie twarde wychodzą.
W tamtym roku w wątku świątecznym u AGUNIADY wstawiała przepis na piernik ,dojrzewajacy.Zaczynało sie go robić na dłuższy czas przed Świętami.Ja nie robiłam.Może macie gdzieś zapisane,bo nie chce mi sie szukać
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Marysiu całe jajka, gapa nie wpisałam, że po ubiciu piany przed mąką dodać żółtka. Zaraz poproszę Dorotkę, żeby poprawiła ...
To są takie normalne biszkopciki, tylko maleńkie
Na samych białkach to z ciasteczek znam tylko kokosanki....
Moniś dziękuje za przepis na ciasteczka, z przyjemnością skorzystam i pewnie nie tylko ja
Ja pierniczki robię z przepisu , który zaczerpnęłam z Wyspy od Marysi, chyba podawała go Jola Graj , takie z dżemikiem, Są miękkie i pyszne
Asiu
To są takie normalne biszkopciki, tylko maleńkie
Na samych białkach to z ciasteczek znam tylko kokosanki....
Moniś dziękuje za przepis na ciasteczka, z przyjemnością skorzystam i pewnie nie tylko ja
Ja pierniczki robię z przepisu , który zaczerpnęłam z Wyspy od Marysi, chyba podawała go Jola Graj , takie z dżemikiem, Są miękkie i pyszne
Asiu
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42270
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Agnieszko ja robię z białek biszkopt i dodaję dużo bakalii, wylewam na wafel (może być duży opłatek) i jest z tego pyszny mazurek; ja nazywam cygański.