Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Re: Sępolia-fiołek afrykański (uprawa,prezentacja kwitnień) cz.4
Dziękuję KrysTe
To 15 minut przeraża trochę.. przecież to żrące mimo wszystko:)
To 15 minut przeraża trochę.. przecież to żrące mimo wszystko:)
Ala
- Gracjella
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2014, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tu znajdziesz odpowiedż:solshine pisze:Czy mógłby ktoś przypomnieć jak najlepiej zdezynfekować nowo przybyłe liście?
1. Pierwsze co mi świta w pamięci, to roztwór Ace, ale w jakich proporcjach?
2. Może inny sposób z łatwo dostępnych składników?
3. Czy trzeba moczyć? Jak długo? Czy tylko włożyć i wyjąć?
https://www.youtube.com/watch?v=E4CfasShaQU
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim sercu wyrośnie kwiat- świat wokół Ciebie staje się ogrodem.
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim sercu wyrośnie kwiat- świat wokół Ciebie staje się ogrodem.
Gracjello dziękuję za filmik.
Czy Clorox to jest wybielacz? Rozumiem, że w analogicznych proporcjach należy użyć Ace? Jeśli dobrze pamiętam, ono jest różowe, tak btw;) Jutro idę go poszukać jeśli tak, bo jedzie do mnie armia kilkunastku listków
No i nie przyszło mi nigdy do głowy, by podłoże sterylizować. Też do wykorzystania pomysł
Czy Clorox to jest wybielacz? Rozumiem, że w analogicznych proporcjach należy użyć Ace? Jeśli dobrze pamiętam, ono jest różowe, tak btw;) Jutro idę go poszukać jeśli tak, bo jedzie do mnie armia kilkunastku listków
No i nie przyszło mi nigdy do głowy, by podłoże sterylizować. Też do wykorzystania pomysł
Ala
- Dusia 123
- 200p
- Od: 27 kwie 2014, o 18:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja listki ukorzeniam od razu w ziemi w malutkich pojemniczkach.
Pozdrawiam serdecznie Duśka
Zapraszam - Fiołkowy Świat Duśki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75982" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam - Fiołkowy Świat Duśki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75982" onclick="window.open(this.href);return false;
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
A jak odmładzacie swoje fiołki? Ja mam kilka, którym taki zabieg mógłby poprawić wygląd i kondycję.
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Gdy mają 1-2 cm łodygi nad ziemią, wykopuję je, oskrobuję łodygę ze zgrubień po odpadniętych/usuniętych liści i zakopuję w nowej ziemi głębiej, wtedy z łodygi tej oskrobanej wychodzą korzenie. Przy następnym przesadzaniu obcinam na dole łodygę, bo na ogół już dotyka do dna doniczki, a fiołek już ma nowe korzenie z tej oskrobanej łodygi.
Ala
Alu, czy możesz napisać, jak często wykonujesz ten zabieg tzn. jak często muszą być przesadzane. Zastanawiam się mianowicie, czy mogła to być przyczyna niedomagań mojego fiołka, o którym pisałam TUTAJ. Nie był przesadzany od kwietnia, ale szyja nie była na wierzchu. Jest odratowany, ale ma tylko stożek wzrostu, bo wszystko musiałam usunąć.
Pozdrawiam:)
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
Mam pytanie- jak ukorzeniacie odrosty boczne?
--- 18 mar 2015, o 22:33---
Znalazłam ciekawy sposób na rozmnażanie chimer:
Ponoć działa. Czy ktoś z Was zna tą metodę? Próbowaliście tak rozmnożyć chimery?
---18 mar 2015, o 23:32 ---
W każdym razie pani na owym portalu wrzuciła zdjęcie jak rozmnaża fiołki z pączków Tzn. konkretnie z części, która po ang. nazywa się sepal. Ponoć sprawdza się świetnie przy rozmnażaniu chimer, aczkolwiek jest to proces czasochłonny.
--- 18 mar 2015, o 22:33---
Znalazłam ciekawy sposób na rozmnażanie chimer:
Ponoć działa. Czy ktoś z Was zna tą metodę? Próbowaliście tak rozmnożyć chimery?
---18 mar 2015, o 23:32 ---
W każdym razie pani na owym portalu wrzuciła zdjęcie jak rozmnaża fiołki z pączków Tzn. konkretnie z części, która po ang. nazywa się sepal. Ponoć sprawdza się świetnie przy rozmnażaniu chimer, aczkolwiek jest to proces czasochłonny.
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Najlepszym sposobem na odmłodzenie fiołka jest po prostu wsadzenie liścia i wyhodowanie młodej rośliny. Można wsadzać głębiej, ścinać górę i ukorzeniać, jednak wydaje mi się, że najbardziej chętne do kwitnienia są młode rośliny.
Ukorzenianie z łodyżki kwiatka jest możliwe, ale długo trwa, zależy też jakiej wielkości są te przylistki (nie wiem czy tak to się nazywa, chodzi o te malusie listeczki na łodyżce kwiatowej) i jakiej kondycji jest cała łodyżka.
Ja osobiście rozmnażałam chimerę wielokrotnie, ukorzeniając po prostu boczne przyrosty. Można ukorzeniać to co roślina wypuści z własnej woli, albo ściąć czubek, wtedy zaczyna wypuszczać boczne. Wystarczy oddzielić i ukorzenić.
Ukorzenianie z łodyżki kwiatka jest możliwe, ale długo trwa, zależy też jakiej wielkości są te przylistki (nie wiem czy tak to się nazywa, chodzi o te malusie listeczki na łodyżce kwiatowej) i jakiej kondycji jest cała łodyżka.
Ja osobiście rozmnażałam chimerę wielokrotnie, ukorzeniając po prostu boczne przyrosty. Można ukorzeniać to co roślina wypuści z własnej woli, albo ściąć czubek, wtedy zaczyna wypuszczać boczne. Wystarczy oddzielić i ukorzenić.
Ostatnio mojemu fiołkowi listki więdną, nie usychają, tylko łodygi więdną i liście są poskręcane co może być przyczyną?
Pozdrawiam Paula
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Moje - 14 liści już w pojemniczkach z ziemią i perlitem. Stoją w pojemniku/mnożarce.
Pola- może być dużo przyczyn więdnięcia liści fiołkowych. Przelanie, przesuszenie, zgnicie korzenie, grzyb, pleśń lub szkodniki podgryzające roślinę od "spodu".
Wyciągnij z doniczki, Sprawdź stan korzeni. I wtedy, zależnie od diagnozy, trzeba albo przesadzić do świeżego podłoża, albo spryskać odpowiednim środkiem chemicznym.
Masz zdjęcia tej rośliny?
Pola- może być dużo przyczyn więdnięcia liści fiołkowych. Przelanie, przesuszenie, zgnicie korzenie, grzyb, pleśń lub szkodniki podgryzające roślinę od "spodu".
Wyciągnij z doniczki, Sprawdź stan korzeni. I wtedy, zależnie od diagnozy, trzeba albo przesadzić do świeżego podłoża, albo spryskać odpowiednim środkiem chemicznym.
Masz zdjęcia tej rośliny?
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Teraz dopiero weszłam do wątku...
Pola- nie wiem, czy Uratujesz tego fiołka.
Utnij dwa liście, Włóż je do wody - może naciągną wody i Będziesz mogła je naszczepić.
Fiołka Włóż pod worek foliowy i lekko Spryskaj wodą z opryskiwacza.
Nie wiem, czy go Zalałaś, cy Zasuszyłaś. Jakie ma korzenie białe czy brązowe?
Białe korzenie - sa zdrowe.
Brązowe - są już martwe (zasuszone lub zgnite).
Spróbuj, może go jeszcze Uratujesz.
Pola- nie wiem, czy Uratujesz tego fiołka.
Utnij dwa liście, Włóż je do wody - może naciągną wody i Będziesz mogła je naszczepić.
Fiołka Włóż pod worek foliowy i lekko Spryskaj wodą z opryskiwacza.
Nie wiem, czy go Zalałaś, cy Zasuszyłaś. Jakie ma korzenie białe czy brązowe?
Białe korzenie - sa zdrowe.
Brązowe - są już martwe (zasuszone lub zgnite).
Spróbuj, może go jeszcze Uratujesz.