Mój ogród- moja oaza spokoju
- Kasiula17
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród- moja oaza spokoju
Witaj Aniu wpadłam pooglądać i nacieszyć oczka i widzę cudne kolory wspominki i czekam na tą wiosnę by podziwiać budzącą się do życia przyrodę.
- Anuleczka
- 500p
- Od: 25 sty 2015, o 20:27
Oj Kasiu ja też już spragniona jestem już nawet czubki wyłaniające się z ziemi będą mnie cieszyć. Posadziła w domu frezje i już mi wychodzą. Tak się cieszę że hej.
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Oj frezje powiadasz to będzie cudny zapach niech cudownie zakwitną,
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wszystkie piękne.
- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Dwie ostatnie cudne i dlaczego ja ich jeszcze nie mam??
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wreszcie mam chwilkę czasu ,żeby przejrzeć Twój wątek Aniu .W krótkim czasie zrobiliście bardzo wiele .Trochę zazdroszczę tych arów ,ale cóż powinnam być zadowolona z tego co mam i w jakiejś tam mierze jestem Widzę Aniu ,ze kochasz także lilijki ,które fajnie Ci rosną .Czytałam też dyskusję na temat napowietrzania gleby czyli używania wody utlenionej .Mam u siebie w zapiskach taką notkę z netu
Nadtlenek wodoru (woda utleniona) działa poprzez szybkie uwalnianie tlenu, a więc napowietrza glebę w strefie korzeniowej wszędzie tam, gdzie utrudniony jest dostęp powietrza. Doglebowo zastosowałem wodę utlenioną na trawniku przed wprowadzeniem EM-ów w proporcji 100 ml H2O2 na 5 l wody . Ponad to dwa razy w sezonie wegetacyjnym w takiej samej proporcji stosuję oprysk na wszystkie rośliny które mogą być zranione lub mieć uszkodzenia niewidoczne gołym okiem. Robię tak ze względu na to, że woda utleniona ma właściwości bakterio i grzybobójcze H2O2 (woda utleniona)to idealny nośnik tlenu bezpośrednio do włośników korzeniowych roślin. Ponadto tlen jest wrogiem patogenów które w większości lubią środowisko beztlenowe. Zarówno do zasilania doglebowego jak i dolistnego stosuję w proporcji: 5 litrów deszczówki i jedna buteleczka 100ml 3% wody utlenionej. .Gdzie indziej czytałam ,że te 2 łyżki na 4,5 l wody http://przydomoweogrody.pl/ogrod-ekolog ... slin/Chyba jednak z procentami wody utlenionej trochę przedobrzyli
Nadtlenek wodoru (woda utleniona) działa poprzez szybkie uwalnianie tlenu, a więc napowietrza glebę w strefie korzeniowej wszędzie tam, gdzie utrudniony jest dostęp powietrza. Doglebowo zastosowałem wodę utlenioną na trawniku przed wprowadzeniem EM-ów w proporcji 100 ml H2O2 na 5 l wody . Ponad to dwa razy w sezonie wegetacyjnym w takiej samej proporcji stosuję oprysk na wszystkie rośliny które mogą być zranione lub mieć uszkodzenia niewidoczne gołym okiem. Robię tak ze względu na to, że woda utleniona ma właściwości bakterio i grzybobójcze H2O2 (woda utleniona)to idealny nośnik tlenu bezpośrednio do włośników korzeniowych roślin. Ponadto tlen jest wrogiem patogenów które w większości lubią środowisko beztlenowe. Zarówno do zasilania doglebowego jak i dolistnego stosuję w proporcji: 5 litrów deszczówki i jedna buteleczka 100ml 3% wody utlenionej. .Gdzie indziej czytałam ,że te 2 łyżki na 4,5 l wody http://przydomoweogrody.pl/ogrod-ekolog ... slin/Chyba jednak z procentami wody utlenionej trochę przedobrzyli
- garden11
- 1000p
Jadziu, pozwolę sobie skopiować Twój wpis i zapisać oczywiście przetestuje poradę u siebie:)
- Anuleczka
- 500p
Jadziu dziękuję za wspaniale rozwinięty watek z wodą utlenioną. Ja już byłam w aptece i woda czeka na nadchodzącą wiosnę.
- Anuleczka
- 500p
- garden11
- 1000p
To ja Ci Aniu ukradnę tego orlika hihi:) Oj napracował się mężuś przy ty stawie