Siew, rozsada,pikowanie cz.2
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów cz.2
Mam dwa worki ziemi do wysiewu z Kron.... jeden ma datę na opakowaniu marzec 2015, drugi listopad 2015. Ziemia jest całkiem inna. Z marca czarna, miałka, wilgotna, taka jak w poprzednich latach, a z listopada sucha, brązowa i taka jak drobne trociny, a na dodatek jak otworzyłam worek to zapachniało stęchlizną. I teraz boję się tej z listopada używać do siewu. Czy ta ziemia nadaje się do siewu? Może ma ktoś taką jak ja z listopada i może coś mi doradzić.
Witaj ,Miałam w zeszłym roku podobnie,mi ta ziemia potem strasznie pleśniała,ale jak już sadzonki były duże to uspokoiło się to. W tym roku kupiłam zwykła i sadzonki selera padają strasznie więc nie wiem co Ci poradzić.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Pierwszy raz będę robić sadzonki pomidorów . Przeczytałam,że doniczki odkazić można Domestosem. Mam go jakoś rozcieńczyć?
Pozdrawiam. Sławka
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Domestosem? Pierwsze słyszę. Ale może teraz tak się robi?
Ja nie odkażam, kubki po poprzednim sezonie oczyszczam z ziemi i wkładam do skrzynki. Przechowuję do następnego sezonu.
Raz tylko umyłam wszystkie kubki. Bez sensu moim zdaniem.
Ja nie odkażam, kubki po poprzednim sezonie oczyszczam z ziemi i wkładam do skrzynki. Przechowuję do następnego sezonu.
Raz tylko umyłam wszystkie kubki. Bez sensu moim zdaniem.
Pozdrawiam Kaśka
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Domestosem, Ace spokojnie można dezynfekować, substancja czynna np podchloryn sodu z Ace odparuje i nie zaszkodzi. Pewnie niektórzy z Was pamiętają, Kozula radziła nawet zaprawianie nasion Domestosem.
Co do ziemi z ubiegłoroczną datą, to chodzi o to, że przechowywana w złych warunkach np na słońcu może zaszkodzić sadzonkom bo zawarty w niej azot zmienił sie w amoniak, dla roślin zabójczy.
Co do ziemi z ubiegłoroczną datą, to chodzi o to, że przechowywana w złych warunkach np na słońcu może zaszkodzić sadzonkom bo zawarty w niej azot zmienił sie w amoniak, dla roślin zabójczy.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Osobiście nie odkażam doniczek i żadnych narzędzi, chociaż się zaleca, jak do tej chwili ani jedna sadzonka nie padła. Podłoże kupuję w big bagach o pojemności 5m2, podłoże zrobione z torfu z Łotwy.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
No to trzeba było najpierw zapytać a potem kupować Domestos ...
Pozdrawiam. Sławka
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Torfu łotewskiego nie spotkałam w żadnym markecie.
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
Bo łotewskiego torfu w marketach nie ma. Ja wysiewam w taka ziemię jaka mam, dodaję tylko piasek. Nie robię rozsady producenckiej a hobbystyczną, więc nie przesadzam ani z firmą ani ceną.
Agata
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przyglądając się hodowcom warzyw zza granicy, którzy biorą udział w zawodach na najpiękniejsze warzywa(tak oprócz zawodów na największe warzywa, są jeszcze takie, gdzie warzywa uprawiane są tak, by ich wygląd, ształt itp, był najbardziej idealny, czyli zapewne brany wg jakiegoś szablonu(nie zagłębiałem się bardziej)), zauważyłem że oni wszyscy z powodzeniem stosują Domestos przeciw szkodnikom glebowym.
Z racji tego iż Ja raczej warzywa jem, to również w ten temat się nie zagłębiałem, czy to tylko przeciw szkodnikom czy chorobom glebowym również.
Z racji tego iż Ja raczej warzywa jem, to również w ten temat się nie zagłębiałem, czy to tylko przeciw szkodnikom czy chorobom glebowym również.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Grażyna, spytaj Zibiego, gdzie na Śląsku kupuje łotewski torf .GrazynaW pisze:Torfu łotewskiego nie spotkałam w żadnym markecie.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 lis 2014, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie wiem gdzie na Śląsku mieszkasz, jeśli blisko Podbeskidzia, to mogę Ci podać namiary na substrat fiński firmy Kekkilo - 300L/50zł. Bardzo zacny...GrazynaW pisze:Torfu łotewskiego nie spotkałam w żadnym markecie.
Na śląsku torfy różne,substraty do wysiewów można dostać na giełdzie w Tychach,w Brzeszczach w Floratinie.Ceny w zależności od poj.worka 80(Floratin)-300l(Tychy)