Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

:lol:
Ja juz po lekturze, dzięki Zbyszek
"Na początku to nie było Kumato, tylko ustalona odmiana Olmeca pochodzenia z wysp Galapagos, znaleziona przez plantatora, który najpierw sprzedawał same pomidory, a potem sprzedał wszelkie prawa Syngencie. Ta ze względów komercyjnych przerobiła pomidor na F1, i rozprzestrzenia zmyśloną historię o działaniu pobudzającym na żółwie i przypuszczalnie też na człowieka."
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ginka pisze:Zauważyłam że 'Betaluxy' pomalutku pokazują pączki kwiatowe, a pojedyncze 'Bawole' zaczynają puszczać drugi pęd :roll: .
Mój betalux pokazał nawet owoc
Obrazek

A to porzeczkowy
Obrazek
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

ewa-s pisze: Mój betalux pokazał nawet owoc
Obrazek
Ewo, tylko że moja sadzonka jest może wielkości tej gałązeczki pod owocem :lol: (ładny krzaczor :wink: ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To jeszcze mały,ale tylko dlatego,że gnieździ się w małej doniczce,mam ich 8szt.
Docelowo mają iść do gruntu po zimnej Zośce,w ub,roku w tunelu tak wyglądał:

Obrazek Obrazek
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

To świetne pomidorki. Ja mam trzynaście. Osiem do gruntu i pięć do donic. Mam pierwszy rok. Jak smakują betaluxy? W tamtym roku miałam Bohuny, pyszne były. W tym roku mam dwa do donic. Niestety późniejsze.
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03

Post »

Jak powstają grona pomidorów? Dzisiaj koleżka podpowiedział mi żeby nie obrywać wszystkich wilków bo z jednych idą pędy,a z innych grona. Możecie wytłumaczyć o co chodzi żebym nie urwał to co nie potrzeba ? :wit
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Wilki to pędy boczne a grona to grona. Chyba koleżka namieszał. Obydwaj pędy boczne a grona to raczej zostaw.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Grona powstają z kwiatów, a kwiaty z pączków. Pączków nie obrywaj. Jak widzisz gałązkę wyrastającą przy liściu a na niej kolejne liście- to wilk do oberwania.
Poczytaj inne wątki o pomidorach, tam pytań podobnych do Twojego jest na pęczki.
Dorota
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

zielonaplaneta, te wilki (z których powstają nowe pędy czyli łodygi) wyrastają tylko w kąciku pomiędzy pędem głównym a liściem. Natomiast grona kwiatowe wyrastają bezpośrednio z głównego pędu (łodygi).

Taki obrazek powinien Ci wyjaśnić jak to wygląda :)

Tu nawet widać - po lewej stronie, przy 3 liściu wyrasta taki malutki wilk, a grona kwiatowe wyrastają bezpośrednio z pędu głównego, nie kryją się w żadnych kącikach :wink:

Więc jeśli będziesz obrywał tylko to, co wyrośnie z kącika pomiędzy łodygą a liściem - to możesz być o grona spokojny ;:333

Obrazek
http://organicsoiltechnology.com/wp-con ... lant-8.jpg
zielonaplaneta
200p
200p

Post »

Dzięki za odpowiedzi :wit

Jeszcze jest taka sprawa,że moje praktycznie większość sadzonek jest blado zielona,oglądałem rozsady na targu i są ciemniejsze taka ciemna zieleń. Myślę,że są ciemno zielone bo dostawały większe dawki nawozów i miały więcej światła ale ja już od około miesiąca rozsadę miałem w foliaku i fertygowałem flarovitem,podłoże sterlux.

Podwyższyć im dawkę nawozu równomiernie czy tylko sam azot zwiększyć? :wit
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

To trzecie. Nie kombinować. Skoro są fertygowane ,to im wystarczy.
Nasycenie liści zielenią zależy też od odmiany. W tej samej ziemi tak samo nawożone

Obrazek
zielonaplaneta
200p
200p

Post »

Najbardziej blade są malinowe retro, reszta tak jak na zdjęciu u Ciebie,delikatna różnica w poszczególnych odmianach. Te z targu miały kolor bardzo ciemna zieleń,dużo bardziej ciemniejsze od tych ze zdjęcia.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

grazka100 pisze:Pelikano wydłub pestki i za kilka dni wysiej.
Grazka Kumato idą jak burza od razu wydłubane, może chociaż jedno gronko będzie w tym roku
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”