Pomidory-choroby i szkodniki cz.13

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13

Post »

Co prawda jest to musztarda po obiedzie, ale powiedz jeszcze w jaki sposób Ty nawoziłaś te pomidory tym obornikiem granulowanym ?. Powiedz mi jeszcze ile tych pomidorów masz i jakiej pojemności są te donice.

Sugestia Błażeja też nie jest od rzeczy.
aniami
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2015, o 15:32

Post »

Ok- jutro zrobię zdjęcia całych krzaków i wstawię. Mam pomidory z dwóch tur jakby, jedne młodsze, jedne starsze i z wszystkimi dzieją się podobne rzeczy. Nawoziłam na początku, wymieszalam obornik taki granulowany z ziemią, a później wsadziłam do niej pomidory. No musi się dac cos zrobić:(((( Pomidorów mam 4 donice, każda po 3 roślinki pojemność donic około 12-15 litrów. Aha, dodam że górne liscie pomidorow wygladają całkiem ładnie.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z ciekawości zajrzałam przed chwilą , do swoich Kalmanów, trochę sfatygowane, liście im się zawijają, ale chyba nie jest z nimi tak żle, nie mają fioletowego stożka :wink:
Obrazek

Pozdrawiam
mirka2
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 12 cze 2009, o 19:53

Post »

Dziękuję za sugestie i podpowiedzi odnośnie moich Kalmanów.
forumowicz - dzięki, że wyjaśniłeś przyczynę fioletowych czubków. A w podlewaniu będę też uwzględniać wilgotność i temperaturę powietrza.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Aniami- wiesz może jakiej odmiany są Twoje pomidorki? Moje Indigo Rose i P-20 wyglądały w ubiegłym roku tak samo.
Plamami na dolnych liściach bym się nie przejmowała. Ale jeśli to odmiany wysokie,to 1 szt w donicy . I tak w upały trudno będzie zapanować nad wysychaniem podłoża.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

W poprzednim swoim wpisie też napisałem, że mam nadzieje, że to któreś z tych dwóch odmian i niestety nie otrzymałem odpowiedzi co to za odmiany. A to w takim przypadku bardzo ważne.
aniami
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

BobejGS, przepraszam, nie wiedziałam, że piszesz do mnie o tych odmianach:) Nazwy odmiany nie pamiętam ale zachowałam opakowanie po nasionach więc je znajdę i razem ze zdjęciami będę mogła napisać co to za odmiana. Z tym, że tylko część pomidorków jest tej odmiany bo kilka dostałam już jako spore sadzonki. Istotny może być fakt, że gdy je dostałam to były śliczne i zieloniutkie a po około 2 tyg liscie wyglądają jak na zdjęciach.
aniami
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A więc tak:
Pomidory które otrzymałam w prezencie są no name, dowiedziałam się jedynie że to czerwone pomidorki koktajlowe. Zauważyłam, że są fioletowe od spodu, zwłaszcza te starsze liście. Od góry wyglądają według mnie ładnie, problem zasychania i zmiany koloru jest głównie na dolnych liściach. Oto ich zdjęcia z dwóch donic:
Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek

Pomidorki które ja wysiewałam są to: Yellow pearshaped i "malinowy smaczek" lycopersicon lycopersicum, tyle wyczytałam z opakowania. Roślinki są nieco mniejsze bo są młodsze, liście nie są fioletowe, są żywozielone, ale dolne liście również schną i żółkną.

Obrazek Obrazek

Proszę chociaż o jakieś sugestie co można spróbować zrobić.
ewat
50p
50p
Od: 26 paź 2008, o 20:49

Post »

Witam
Mam problem z moimi pomidorami, wierzchołki są koloru fioletowego, oraz skręcają się liście. Wydawało mi się że jest to brak azotu, w związku z czym podlałam krzaki dwa razy rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw (1:10) ostatni raz 4 dni temu, niestety nie ma żadnej poprawy. Bardzo proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o potwierdzenie mojej diagnozy ewentualnie podanie innej przyczyny zaistniałej sytuacji.
Krzaki pomidorów rosną w foli, ziemia była nawożona jesienią kurzyńcem. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To tak na początek, dać im spokój, są przekarmione.
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Aniami. Twoje pomidory będą żyć. Podejrzewam, że dogodziłaś im strasznie mieszając obornik z podłożem, które zawierało w sobie dużo nawozu. Widać, że zbierają się do życia. Poza tym będą miały ciasno.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

No właśnie. Ciekaw jestem, jak to mieszanie obornika granulowanego z podłożem wyglądało.

Oborniki te zawierają ca 4 % azotu. Na doniczkę 15 l potrzeba azotu ok 2 g. zatem na doniczkę wypada ok 50 g obornika. No ciekaw jestem jak równomiernie wymieszać 15 l ziemi z 50 gramami obornika do tego granulowanego ?

Jestem przekonany, że tego obornika poszło zdecydowanie więcej niż 3 g/l. Druga sprawa to czas aplikacji obornika. Jeżeli został on dany do podłoża tuż przed wsadzeniem pomidorów mogło dojść do uszkodzenia korzeni przez amoniak.
Awatar użytkownika
Dozer
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 15:38

Post »

forumowicz widzę, że dość dobrze ogarniasz chemię :) Mam do Ciebie pytanie związane z Twoim przepisem na HT. Czy zamiast zwykłej wódki mogę użyć spirytusu medycznego rozcieńczonego w połowie wodą? Spirytus medyczny to jest Alkohol etylowy 96%, Chlorheksydyna 0,5%. Generalnie chodzi mi tu o Chlorheksydynę, czy nie będzie miała jakiegoś negatywnego wpływu podczas jedzenia owoców :) Dodatkowe działanie antybakteryjne chyba jest plusem?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”