Ciasta Bogusi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5636
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ciasta Bogusi

Post »

JAKUCH pisze: Do tej wersji na zdjęciu miałam wszystkie produkty z Niemiec a tam jest 24% śmietana i nazywa się schmand a te budynie miałam z firmy Landliebe . One naprawdę mają w środku kruszoną wanilię i są pyszne . Te nasze waniliowe [oczywiście bez śmietany u góry ] nie są tak dobre . Zobaczę ilu gramowe są te kubki i napiszę [wiadomo ,że smietany ]
Kubeczki niemieckiej śmietany Schmand 24% mają najczęściej 250g, czasem ją używam, jest świetna, bardzo gęsta! :D
Czyli 5 kubeczków wychodzi 1250g śmietany.
Zrobię z mandarynkami jak mówicie, że dobre.
W Niemczych to ciasto sprzedają nawet gotowe w sklepach i jest bardzo popularne (Mandarinen-Schmand-Kuchen),
Widziałam też wersję z truskawkami, wygląda smakowicie.
Zatem do dzieła! ;:137
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 33424
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Bytom

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Dziś kupiłam w Caerfurze z Danona 22% śmietanę i budynie waniliowe . Ta smietana jest 200gr. a budynie mają po 125 gr.Będę znowu piekła to ciasto synowi na urodziny . Nawet nie przypuszczałam ,że aż tak dużo śmietany tam wchodzi . Życzę Wam miłego pieczenia .Ewuniu nawet nie wiedziałam ,że takie ciasto można kupić w Niemczech
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36511
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Bomba kaloryczna to, to jest, ale pewnie smakuje wybornie. ;:112
Co tam kilogramy - wiosna wyciągnie z nas siódme poty i znów będziemy szczupłe..... :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2939
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Napiszę czy wyjdzie. Dziękuję ;:196 Jadziuś
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Czekam z utęsknieniem na fotki serniczka.Ja dziś mam zamiar uszykować składniki na drożdzowca 14 godzin :wink:
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Posty: 447
Od: 6 lut 2009, o 17:36
Lokalizacja: Bolesławiec woj. dolnośląskie

Re: Ciasta Bogusi

Post »

To fantastyczny przepis jest na ten sernik! ;:60
Tylko co "trzyma" tą masę? Ona się nie rozpływa po upieczeniu? Nie rozwarstwia się?
Ja też spróbowałabym z prawdziwym budyniem ;:26
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 33424
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Bytom

Re: Ciasta Bogusi

Post »

ANIU nie masz się czego obawiać nic się nie rozwarstwia . Spokojna głowa . Jak nie wypróbujesz nie będziesz wiedzieć . Mnie to też zdawało się nienormalne
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Posty: 447
Od: 6 lut 2009, o 17:36
Lokalizacja: Bolesławiec woj. dolnośląskie

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Na pewno wypróbuję ten przepis, dziękuję :).
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Szybciutko pragne poinformować ,ze drożdżowiec wyszedł wybornie.Mamuchno kochana jak urósł :shock: Nie wiem czy dobrze zrobiłam wylewając ciasto na zwykłą podłużną blaszkę do pieczenia.Może to miała być blaszka z piekarnika ??(ta wyższa?)No takie ciacho wyszło ,ze nie szło go do ,,paszczy,,wsadzić.Może robić z połowy porcji ,albo na dwie blaszki :wink: Teraz pytanie....Skoro tak cudnie urósł placek,a chciała bym jeszcze dodać mase makową to mogę z połowy porcji czy raczej z całości i na jaką blaszkę lać ciasto skoro ono już tak wielkie wyrosło??? Moja propozycja na kruszonkę,więcej mąki mniej cukru...Cukier powoduje twardość kruszonki(bynajmniej ja wolę mniej chrupiącą) Drożdzowcem zaskoczyłam teścia,stwierdził ,ze w życiu takiego wielkiego ciacha nie widział hihihi.Wielkie Dzięki za przepis ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6509
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Ciasta Bogusi

Post »

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Naleweczkotak to ten.Gorąco polecam wszystkim.
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Posty: 447
Od: 6 lut 2009, o 17:36
Lokalizacja: Bolesławiec woj. dolnośląskie

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Zrobiłam sernik bez sera Jadziu. Kompletnie mi nie wyszło :(
Masa w smaku jest przepyszna, ale w czasie pieczenia nic jej nie wiąże i po upieczeniu ma tą samą półpłynną konsystencję jak przed upieczeniem. Z ciasta spodniego natomiast wyszła mi twarda 'podeszwa', w dodatku piekarnik mi ją trochę podpalił.
Kompletna poraszka :roll:.
Muszę trochę popracować na tym przepisem (jeśli pozwolisz :)), bo ciasto w smaku naprawdę jest pyszne :).
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5636
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ciasta Bogusi

Post »

Ja też zrobiłam tydzien temu sernik bez sera- REWELACJA!!! ;:138
Wielkie dzięki za przepis Jadziu!! ;:196
Uzyłam nawet śmietany 18% bo w poblizu nie było innej, cukier też zredukowałam o połowę a na wierzch posypałam płatki migdałowe.
Ciasto wyszło pyszne, tylko po upieczenieu trzeba je całkowicie ostudzić. A najlepszej jest na drugi dzień, po nocy w lodówce. Gdyby nie rozsądek zjadłabym pół blaszki na raz! :oops:
Aniu, ciasto wiążą jajka i budyń! Wydaje się płynne dopóki nie ostygnie.
Lepiej tez pieć od góry a na 15 ostatnie minut włączyc góra i dół + nawiew. Wtedy nie przypali się spód.

Jeszczeraz dziękuję i proszę o więcej takich pysznych przepisów! :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”