Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Post »

A mi się już nawet nie chce pisać. Ciągły brak wiosny wpędzi mnie chyba w jakąś depresję ;:215 I na dodatek ciągle się katuję zdjęciami Waszej wiosny. Trochę zielonego widać, ale koloru ani, ani ;:223 Dwa dni były ciepłe (ciepłe według warmińsko-mazurskich możliwości, 12-14 stopni). Teraz znowu, mimo słońca, zimny wiatr nie pozwala na pracę w ogrodzie. Nie wiem kiedy zrobię wszystko, bo prawie jeszcze nic nie ruszyłam

Piękne masz sieweczki, Lucynko. Koleusy mimo, że jeszcze maleńkie już cieszą kolorami. No i ta wiosna ;:180 Mam nadzieję, że dotrze i do mnie.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko po takich pochwałach to i wstyd się przyznać :oops: ,ale pomysł z piekarnikiem wyczytałam gdzieś tu na forum, za to strych to już mój pomysł.Piękna wiosna u Ciebie ,ja na działeczkę wybieram się w sobotę :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dzień dobry, dzień dobry, dzień dobry! ;:215 ;:3 ;:215 ;:3
Dobry, bo cieplutki i słoneczny. Wprawdzie słonko jedynie przed południem, ale ciepełko cały czas cieszy.
Nie, nie byłam dziś na działeczce. Miałam multum innych obowiązków w związku z tym, że ciągle jeszcze w godzinach pracy urzędów brakuje mojej drugiej połówki. ;:224

Iwonko [00..] - OK, nie wyrzucę tego cusia. Może to faktycznie jakaś dąbrówka. Tylko zachodzę w głowę, skąd się u mnie wzięła...

Iwonko [Iwona i P...] - fiołki rosną w trawie przy głównej alejce działkowej.
Tulipany obudziły się ze snu zimowego pod wpływem ciepłych promieni słonecznych.
Teraz czekam niecierpliwie na pierwsze kwiaty narcyzów i żonkili. :tan

Marysiu [Maska] - pytałam o tę roślinę już w tym roku, tylko znacznie wcześniej, gdy roślinka nie miała jeszcze młodziutkiej rozety liściowej. W ubiegłym roku zastanawialiśmy się nad inną rośliną i czekam na jej ujawnienie się, bo nadal nie potrafię jej zidentyfikować. Mam nadzieję, że zakwitnie, co pozwoli ją rozszyfrować. ;:218

Aniu - nie zaprzeczam. Rzeczywiście jest już czym oczy pocieszyć podczas pobytu na działeczce. ;:303

Julio - gdy ja byłam na działce w Niedzielę Wielkanocną, to też nic nie zapowiadało kwitnienia tych tulipanów, a wczoraj już zobaczyłam kwiaty. Jestem pewna, że Twoje też już zakwitły. Zresztą w weekend sama zobaczysz. ;:63

Gosiu [Margo] - te narcyzy to takie najwcześniejsze, a w tym roku i tak długo zbierają się do kwitnienia.
Co do siewek, to normalka. Nigdy wszystkie się nie udają. Mnie również. Zawsze biorę to pod uwagę podczas wysiewania.
Kosmosy i jednoroczne ostróżki najlepiej jest wysiać wprost do gruntu. ;:108

Justysiu - roślinki przyjmą się na pewno, teraz przecież mają idealne ku temu warunki.
Dalie uszczykuję, oczywiście. Dzięki temu ładnie się rozrastają, tworząc mini krzaczki obsypane kwiatami. ;:215

Iwonko 1 - kochana, bierz poprawkę na region, w którym mieszkasz. ;:32
U Ciebie - zdaje się - zwykle wiosna przychodzi później, ale też później odchodzi, ustępując miejsce latu. U mnie wiosenne kwiaty przekwitną, a Ciebie będą cieszyły Twoje. ;:303
Spójrz na ogrody koleżeństwa mieszkającego w najcieplejszych rejonach naszej ojczyzny. U nich wiosna jeszcze wcześniej rozwinęła pąki. ;:204
A robota nie zając, nie ucieknie. Zdążysz wszystko zrobić Do jesieni jeszcze bardzo daleko. ;:196

Tereniu [tencia] - ja też małpuję pomysły innych i wcale się tego nie wstydzę. Po to m.in. spotykamy się na FO, by wzajemnie sobie pomagać i podpowiadać. A jeśli ktoś korzysta z doświadczenia innych, to chwała mu za to. ;:138 ;:138

Hosty zaczynają pokazywać noski. Na razie tylko trzy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kalendarz biodynamiczny na kwiecień.

- Ogólnie korzystny czas siania i sadzenia: od 11 do 24 |V;

-i] Szczególnie korzystny czas siania i sadzenia poszczególnych roślin:[/

1. Kwiaty i zioła kwitnące:
- 02, 03 i 04 do godz. 7:46,
- 10, 11 i 12 do godz. 10:06,
- 19 od godz. 13:23, 20 i 21,
- 29 od godz. 10:46, 30 oraz 01 maja do godz.16:33.

2. Rośliny korzeniowe:
- 01 i 02,
- 08, 09 i 10,
- 17, 18 i 19,
- 22, 23 i 24.

3. Rośliny liściowe i łodygowe:
- 04, 05 i 06,
- 12, 13 i 14,
- 22, 23 i 24.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Lucynko, ja naprawdę staram się pamiętać gdzie mieszkam, ale gdy oglądam Wasze kolory, to rozum "odchodzi w siną dal" ;:223 Po prostu już strasznie mi się chce, a nie mogę ;:185 W takim razie uzbrajam się w cierpliwość i czekam. Te pasiaste tulipanki (listki) masz śliczne. Znasz odmianę? W sklepach na zdjęciach pokazują tylko jak kwitną, a jak widać na przykładzie i liście mogą być ozdobą
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko 1 - rozumiem Cię doskonale. ;:167
Ja też nóżkami przebierałam ;:65 ;:65 w oczekiwaniu na odpowiednią pogodę do działkowych działań. ;:224
A kiedy już coś zakwitło, chciałoby się więcej i więcej. ;:306
Niestety, nie znam nazwy odmianowej tych tulipanów. Wiem jedynie, że to tulipany botaniczne.
Do niedawna nie przywiązywałam wagi do odmian, najważniejsze dla mnie były kolory i czas kwitnienia. ;:333
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, a wiesz że ja dziś po pracy też podglądałam moje hosty ;:oj
U mnie na razie tylko u jednej widzę mikro-kiełki.
W Twoim kalendarzu biodynamicznym widzę dobry czas na weekend do sadzenia, ale do 7:46 :shock: :shock: :shock:
To ja do ogrodu mam już o 6:00 wypalić ;:202
Chyba będę musiała się zadowolić samą datą, bo co do takiej godziny to nie da rady ;:185
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

I u mnie pogoda dopisuje a roboty jest od groma, ale tylu wiosennych kwitnień to u mnie jeszcze niema. ;:oj
Sadzoneczek też masz zatrzęsienie, oby wszystkie zdrowo rosły i wzbogaciły Twój ogródek. Koleuski miodzio. ;:138 ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zuziu - do 7:46 to tylko w trzecim dniu, czyli 04 kwietnia, natomiast 02 i 03 cały dzień.
Mam nadzieję, że teraz już poprawiłam Ci humor. ;:196

Staszko - niestety, nie wszystkie siewki mi się uchowały ;:222 , ale nie szkodzi, bo wysiewałam po odrobinie i teraz wysieję ponownie te roślinki, które mnie zawiodły podczas pierwszych siewów.
Koleusy rzeczywiście ładnie poszły. Nawet mnie porządnie zaskoczyły. Oczywiście pozytywnie. ;:215

Poprzednio pokazałam siewki koleusów roccoko.
Teraz pokażę koleusy Blumego.

Obrazek

Niektóre z nich wybarwiają się trochę śmiesznie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ale będzie koleusów zatrzęsienie! .. Do wyboru do koloru ! ;:138 2-3 sadzonki też lubię mieć w donicach.Już mam 2 z ub.sezonu i chyba wystarczy bo tyle jest różności więc trzeba i innym miejsce zostawić. ;:108 U mnie hosty też już nosy mają na wierzchu...Dzieje się...Wiosna znaczy... :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Te Koleusy 'Blumego' też ładne. ;:108
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Lucynko ale masz koleusków. Przepiękne i faktycznie zabawnie się wybarwiają. Pozdrawiam Cię serdecznie :).
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Niewątpliwie u Ciebie cieplej, u mnie jeszcze kwitną ranniki .
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
Coraz krótszy wieczór na FO i pewnie przyjdzie moment, że nie zdążę odwiedzić wszystkich ogrodów ;:223 Masz śliczne koleuski z moich kilku nasion a akcji wyszły trzy i po kolei padały, długo był jeden ale i jego nie ma :;230 Mam za to dwa przechowane przez zimę i cos dokupię z bordowych, bo najbardziej mi się podobają a nigdy nie udaje mi się przez zimę przechować :wink: Życzę Ci spokojnego nocy i ciekawych snów ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”