Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4
A mi się już nawet nie chce pisać. Ciągły brak wiosny wpędzi mnie chyba w jakąś depresję I na dodatek ciągle się katuję zdjęciami Waszej wiosny. Trochę zielonego widać, ale koloru ani, ani Dwa dni były ciepłe (ciepłe według warmińsko-mazurskich możliwości, 12-14 stopni). Teraz znowu, mimo słońca, zimny wiatr nie pozwala na pracę w ogrodzie. Nie wiem kiedy zrobię wszystko, bo prawie jeszcze nic nie ruszyłam
Piękne masz sieweczki, Lucynko. Koleusy mimo, że jeszcze maleńkie już cieszą kolorami. No i ta wiosna Mam nadzieję, że dotrze i do mnie.
Piękne masz sieweczki, Lucynko. Koleusy mimo, że jeszcze maleńkie już cieszą kolorami. No i ta wiosna Mam nadzieję, że dotrze i do mnie.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lucynko po takich pochwałach to i wstyd się przyznać ,ale pomysł z piekarnikiem wyczytałam gdzieś tu na forum, za to strych to już mój pomysł.Piękna wiosna u Ciebie ,ja na działeczkę wybieram się w sobotę
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Dzień dobry, dzień dobry, dzień dobry!
Dobry, bo cieplutki i słoneczny. Wprawdzie słonko jedynie przed południem, ale ciepełko cały czas cieszy.
Nie, nie byłam dziś na działeczce. Miałam multum innych obowiązków w związku z tym, że ciągle jeszcze w godzinach pracy urzędów brakuje mojej drugiej połówki.
Iwonko [00..] - OK, nie wyrzucę tego cusia. Może to faktycznie jakaś dąbrówka. Tylko zachodzę w głowę, skąd się u mnie wzięła...
Iwonko [Iwona i P...] - fiołki rosną w trawie przy głównej alejce działkowej.
Tulipany obudziły się ze snu zimowego pod wpływem ciepłych promieni słonecznych.
Teraz czekam niecierpliwie na pierwsze kwiaty narcyzów i żonkili.
Marysiu [Maska] - pytałam o tę roślinę już w tym roku, tylko znacznie wcześniej, gdy roślinka nie miała jeszcze młodziutkiej rozety liściowej. W ubiegłym roku zastanawialiśmy się nad inną rośliną i czekam na jej ujawnienie się, bo nadal nie potrafię jej zidentyfikować. Mam nadzieję, że zakwitnie, co pozwoli ją rozszyfrować.
Aniu - nie zaprzeczam. Rzeczywiście jest już czym oczy pocieszyć podczas pobytu na działeczce.
Julio - gdy ja byłam na działce w Niedzielę Wielkanocną, to też nic nie zapowiadało kwitnienia tych tulipanów, a wczoraj już zobaczyłam kwiaty. Jestem pewna, że Twoje też już zakwitły. Zresztą w weekend sama zobaczysz.
Gosiu [Margo] - te narcyzy to takie najwcześniejsze, a w tym roku i tak długo zbierają się do kwitnienia.
Co do siewek, to normalka. Nigdy wszystkie się nie udają. Mnie również. Zawsze biorę to pod uwagę podczas wysiewania.
Kosmosy i jednoroczne ostróżki najlepiej jest wysiać wprost do gruntu.
Justysiu - roślinki przyjmą się na pewno, teraz przecież mają idealne ku temu warunki.
Dalie uszczykuję, oczywiście. Dzięki temu ładnie się rozrastają, tworząc mini krzaczki obsypane kwiatami.
Iwonko 1 - kochana, bierz poprawkę na region, w którym mieszkasz.
U Ciebie - zdaje się - zwykle wiosna przychodzi później, ale też później odchodzi, ustępując miejsce latu. U mnie wiosenne kwiaty przekwitną, a Ciebie będą cieszyły Twoje.
Spójrz na ogrody koleżeństwa mieszkającego w najcieplejszych rejonach naszej ojczyzny. U nich wiosna jeszcze wcześniej rozwinęła pąki.
A robota nie zając, nie ucieknie. Zdążysz wszystko zrobić Do jesieni jeszcze bardzo daleko.
Tereniu [tencia] - ja też małpuję pomysły innych i wcale się tego nie wstydzę. Po to m.in. spotykamy się na FO, by wzajemnie sobie pomagać i podpowiadać. A jeśli ktoś korzysta z doświadczenia innych, to chwała mu za to.
Hosty zaczynają pokazywać noski. Na razie tylko trzy.
Kalendarz biodynamiczny na kwiecień.
- Ogólnie korzystny czas siania i sadzenia: od 11 do 24 |V;
-i] Szczególnie korzystny czas siania i sadzenia poszczególnych roślin:[/
1. Kwiaty i zioła kwitnące:
- 02, 03 i 04 do godz. 7:46,
- 10, 11 i 12 do godz. 10:06,
- 19 od godz. 13:23, 20 i 21,
- 29 od godz. 10:46, 30 oraz 01 maja do godz.16:33.
2. Rośliny korzeniowe:
- 01 i 02,
- 08, 09 i 10,
- 17, 18 i 19,
- 22, 23 i 24.
3. Rośliny liściowe i łodygowe:
- 04, 05 i 06,
- 12, 13 i 14,
- 22, 23 i 24.
Dobry, bo cieplutki i słoneczny. Wprawdzie słonko jedynie przed południem, ale ciepełko cały czas cieszy.
Nie, nie byłam dziś na działeczce. Miałam multum innych obowiązków w związku z tym, że ciągle jeszcze w godzinach pracy urzędów brakuje mojej drugiej połówki.
Iwonko [00..] - OK, nie wyrzucę tego cusia. Może to faktycznie jakaś dąbrówka. Tylko zachodzę w głowę, skąd się u mnie wzięła...
Iwonko [Iwona i P...] - fiołki rosną w trawie przy głównej alejce działkowej.
Tulipany obudziły się ze snu zimowego pod wpływem ciepłych promieni słonecznych.
Teraz czekam niecierpliwie na pierwsze kwiaty narcyzów i żonkili.
Marysiu [Maska] - pytałam o tę roślinę już w tym roku, tylko znacznie wcześniej, gdy roślinka nie miała jeszcze młodziutkiej rozety liściowej. W ubiegłym roku zastanawialiśmy się nad inną rośliną i czekam na jej ujawnienie się, bo nadal nie potrafię jej zidentyfikować. Mam nadzieję, że zakwitnie, co pozwoli ją rozszyfrować.
Aniu - nie zaprzeczam. Rzeczywiście jest już czym oczy pocieszyć podczas pobytu na działeczce.
Julio - gdy ja byłam na działce w Niedzielę Wielkanocną, to też nic nie zapowiadało kwitnienia tych tulipanów, a wczoraj już zobaczyłam kwiaty. Jestem pewna, że Twoje też już zakwitły. Zresztą w weekend sama zobaczysz.
Gosiu [Margo] - te narcyzy to takie najwcześniejsze, a w tym roku i tak długo zbierają się do kwitnienia.
Co do siewek, to normalka. Nigdy wszystkie się nie udają. Mnie również. Zawsze biorę to pod uwagę podczas wysiewania.
Kosmosy i jednoroczne ostróżki najlepiej jest wysiać wprost do gruntu.
Justysiu - roślinki przyjmą się na pewno, teraz przecież mają idealne ku temu warunki.
Dalie uszczykuję, oczywiście. Dzięki temu ładnie się rozrastają, tworząc mini krzaczki obsypane kwiatami.
Iwonko 1 - kochana, bierz poprawkę na region, w którym mieszkasz.
U Ciebie - zdaje się - zwykle wiosna przychodzi później, ale też później odchodzi, ustępując miejsce latu. U mnie wiosenne kwiaty przekwitną, a Ciebie będą cieszyły Twoje.
Spójrz na ogrody koleżeństwa mieszkającego w najcieplejszych rejonach naszej ojczyzny. U nich wiosna jeszcze wcześniej rozwinęła pąki.
A robota nie zając, nie ucieknie. Zdążysz wszystko zrobić Do jesieni jeszcze bardzo daleko.
Tereniu [tencia] - ja też małpuję pomysły innych i wcale się tego nie wstydzę. Po to m.in. spotykamy się na FO, by wzajemnie sobie pomagać i podpowiadać. A jeśli ktoś korzysta z doświadczenia innych, to chwała mu za to.
Hosty zaczynają pokazywać noski. Na razie tylko trzy.
Kalendarz biodynamiczny na kwiecień.
- Ogólnie korzystny czas siania i sadzenia: od 11 do 24 |V;
-i] Szczególnie korzystny czas siania i sadzenia poszczególnych roślin:[/
1. Kwiaty i zioła kwitnące:
- 02, 03 i 04 do godz. 7:46,
- 10, 11 i 12 do godz. 10:06,
- 19 od godz. 13:23, 20 i 21,
- 29 od godz. 10:46, 30 oraz 01 maja do godz.16:33.
2. Rośliny korzeniowe:
- 01 i 02,
- 08, 09 i 10,
- 17, 18 i 19,
- 22, 23 i 24.
3. Rośliny liściowe i łodygowe:
- 04, 05 i 06,
- 12, 13 i 14,
- 22, 23 i 24.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Lucynko, ja naprawdę staram się pamiętać gdzie mieszkam, ale gdy oglądam Wasze kolory, to rozum "odchodzi w siną dal" Po prostu już strasznie mi się chce, a nie mogę W takim razie uzbrajam się w cierpliwość i czekam. Te pasiaste tulipanki (listki) masz śliczne. Znasz odmianę? W sklepach na zdjęciach pokazują tylko jak kwitną, a jak widać na przykładzie i liście mogą być ozdobą
-
Iwonko 1 - rozumiem Cię doskonale.
Ja też nóżkami przebierałam w oczekiwaniu na odpowiednią pogodę do działkowych działań.
A kiedy już coś zakwitło, chciałoby się więcej i więcej.
Niestety, nie znam nazwy odmianowej tych tulipanów. Wiem jedynie, że to tulipany botaniczne.
Do niedawna nie przywiązywałam wagi do odmian, najważniejsze dla mnie były kolory i czas kwitnienia.
Ja też nóżkami przebierałam w oczekiwaniu na odpowiednią pogodę do działkowych działań.
A kiedy już coś zakwitło, chciałoby się więcej i więcej.
Niestety, nie znam nazwy odmianowej tych tulipanów. Wiem jedynie, że to tulipany botaniczne.
Do niedawna nie przywiązywałam wagi do odmian, najważniejsze dla mnie były kolory i czas kwitnienia.
Pozdrawiam. Lucyna
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lucynko, a wiesz że ja dziś po pracy też podglądałam moje hosty
U mnie na razie tylko u jednej widzę mikro-kiełki.
W Twoim kalendarzu biodynamicznym widzę dobry czas na weekend do sadzenia, ale do 7:46
To ja do ogrodu mam już o 6:00 wypalić
Chyba będę musiała się zadowolić samą datą, bo co do takiej godziny to nie da rady
U mnie na razie tylko u jednej widzę mikro-kiełki.
W Twoim kalendarzu biodynamicznym widzę dobry czas na weekend do sadzenia, ale do 7:46
To ja do ogrodu mam już o 6:00 wypalić
Chyba będę musiała się zadowolić samą datą, bo co do takiej godziny to nie da rady
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
I u mnie pogoda dopisuje a roboty jest od groma, ale tylu wiosennych kwitnień to u mnie jeszcze niema.
Sadzoneczek też masz zatrzęsienie, oby wszystkie zdrowo rosły i wzbogaciły Twój ogródek. Koleuski miodzio.
Sadzoneczek też masz zatrzęsienie, oby wszystkie zdrowo rosły i wzbogaciły Twój ogródek. Koleuski miodzio.
-
Zuziu - do 7:46 to tylko w trzecim dniu, czyli 04 kwietnia, natomiast 02 i 03 cały dzień.
Mam nadzieję, że teraz już poprawiłam Ci humor.
Staszko - niestety, nie wszystkie siewki mi się uchowały , ale nie szkodzi, bo wysiewałam po odrobinie i teraz wysieję ponownie te roślinki, które mnie zawiodły podczas pierwszych siewów.
Koleusy rzeczywiście ładnie poszły. Nawet mnie porządnie zaskoczyły. Oczywiście pozytywnie.
Poprzednio pokazałam siewki koleusów roccoko.
Teraz pokażę koleusy Blumego.
Niektóre z nich wybarwiają się trochę śmiesznie.
Mam nadzieję, że teraz już poprawiłam Ci humor.
Staszko - niestety, nie wszystkie siewki mi się uchowały , ale nie szkodzi, bo wysiewałam po odrobinie i teraz wysieję ponownie te roślinki, które mnie zawiodły podczas pierwszych siewów.
Koleusy rzeczywiście ładnie poszły. Nawet mnie porządnie zaskoczyły. Oczywiście pozytywnie.
Poprzednio pokazałam siewki koleusów roccoko.
Teraz pokażę koleusy Blumego.
Niektóre z nich wybarwiają się trochę śmiesznie.
Pozdrawiam. Lucyna
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Ale będzie koleusów zatrzęsienie! .. Do wyboru do koloru ! 2-3 sadzonki też lubię mieć w donicach.Już mam 2 z ub.sezonu i chyba wystarczy bo tyle jest różności więc trzeba i innym miejsce zostawić. U mnie hosty też już nosy mają na wierzchu...Dzieje się...Wiosna znaczy...
Te Koleusy 'Blumego' też ładne.
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Lucynko ale masz koleusków. Przepiękne i faktycznie zabawnie się wybarwiają. Pozdrawiam Cię serdecznie .
- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
Niewątpliwie u Ciebie cieplej, u mnie jeszcze kwitną ranniki .
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witaj Lucynko!
Coraz krótszy wieczór na FO i pewnie przyjdzie moment, że nie zdążę odwiedzić wszystkich ogrodów Masz śliczne koleuski z moich kilku nasion a akcji wyszły trzy i po kolei padały, długo był jeden ale i jego nie ma Mam za to dwa przechowane przez zimę i cos dokupię z bordowych, bo najbardziej mi się podobają a nigdy nie udaje mi się przez zimę przechować Życzę Ci spokojnego nocy i ciekawych snów
Coraz krótszy wieczór na FO i pewnie przyjdzie moment, że nie zdążę odwiedzić wszystkich ogrodów Masz śliczne koleuski z moich kilku nasion a akcji wyszły trzy i po kolei padały, długo był jeden ale i jego nie ma Mam za to dwa przechowane przez zimę i cos dokupię z bordowych, bo najbardziej mi się podobają a nigdy nie udaje mi się przez zimę przechować Życzę Ci spokojnego nocy i ciekawych snów