Petunia z nasion cz.5
Re: Petunia z nasion cz.5
kropka2 jakiej firmy były nasionka kupowane w tym roku? Chyba to te czerwone?
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pełne petunie nie są z nasion od Ciebie , nie uszczykiwałam ..same sobie rosną .Dziunia87 pisze:Viola K pełne są na prawdę przepiękne! Cieszę się, że jesteś z nich zadowolona.
A jeszcze takie pytanko uszczykiwałaś je czy zostawiłaś, aby same się rozkrzewiały? Ja swoje uszczykiwałam, ale pierwszy raz to robiłam i tylko u niektórych ten zabieg mi się udał...
A ja kupiłam mix zwisającej i mam w tym roku tylko fioletowe i różowe, nie za bardzo zmiksowane ale też się cieszę nimi
Moje wielkokwiatowe też już zakwitły-kolory się zgadzają, mam: amarantowe i amarantowo-różowe. Natomiast ze trzy tygodnie wcześniej od nich siałam mix ogrodowej i mix zwisającej-ale jeszcze mi nie zakwitły, nie wiem dlaczego, może dlatego, że ciągle gdzieś wypuszczają boczne pędy-ale ja się już nie mogę doczekać tych kolorków-mixów. Dziś dostałam od znajomej niespodziankę: wykopaną łopatą razem z ziemią kępkę petuni-samosiejki, są jeszcze małe i tak szybko pewnie nie zakwitną, ale się bardzo cieszę, bo będzie niezły mix - mówiła, że nigdy ich nie przerywa (bo nie ma na to czasu) tylko ma taki gąszcz zawsze w ogrodzie i jest bardzo kolorowo, aż można dostać oczopląsu. Poradziła bym tak całą kępkę wsadziła. Wsadziłam do dwóch dołków kępki, a 11 szt. przepikowałam w doniczkę i ... czekam z niecierpliwością na zakwitnięcie.
-
- 100p
- Od: 13 lut 2015, o 13:18
Ninia może mają za mało słońca.Moje petunie były piękne jak były w tunelu a gdy porozstawiałam je w różnych miejscach to po pewnym czasie te które stały od północy zaczeły się wyciągać i osłabły w kwitnięiu
Gdy czasem musisz się zatrzymać
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
Być może masz rację, bo część mam w cieniu, część w półcieniu, ale niektóre mają słońce do godz 14 i też nie kwitną - mam nadzieję, że w końcu się zbiorą.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 kwie 2016, o 13:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Pozdrawiam, Marta.
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje petunie choć były uszczykiwane i się rozkrzewiły to pną w górę, niektóre mają po 40 cm i ani śladu kwiatów. Wielkie zielone krzaczory, co robić?
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zasilić nawozem dla kwitnących, może je to ruszy na kwiat .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zasilalam nawozem do pomidorów. Poczekam jeszcze, ale nawet jak zakwitną to widok będzie raczej nieciekawy.
Pozdrawiam Anida
Taki typ, też miałam takie swego czasu.W efekcie poległy po deszczu, ale kwitły słabo, nieefektownie, bo nie masowo, ale tak kwiatek po kwiatku w miarę wzrostu jeden przekwitał rozwijał się następny.W końcu wylądowały na śmietniku.anida pisze:Moje petunie choć były uszczykiwane i się rozkrzewiły to pną w górę, niektóre mają po 40 cm i ani śladu kwiatów. Wielkie zielone krzaczory, co robić?
Gdyby nie były uszczykiwane kwitłyby już pewnie, ale ten typ nie daje ładnego efektu.