Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9

Post »

elaos, Twoja dynia powyżej to na pewno nie Piena Lunga di Napoli. Wygląda mi raczej na niedojrzały Butternut Sonca.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przedwczoraj opryskałam dyniowate na mączniaka...a dzisiaj jak się w nocy rozpadało tak leje do teraz :| ,o tyle dobrze że przesunęłam Rougue trochę na bok, bo woda stała już jakiś czas przy ogonku, a nie chciałam ryzykować...została mi właśnie duża Rougue ale jeszcze coś tam chyba przyrasta, do tego malutka, jedna Hokkaido (jedną ścięłam, a reszta albo zgniła albo stanęła na wielkości pięści), no i duża Junona (jeden mały karzełek, i dwie rosnące na płocie) i kilka Dumplingów (nowe się pokazują ale zanim zostaną zapylone to chyba wrzesień mini, także będą do zjedzenia zapewne na "zielono").
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

orlik755 pisze:elaos, Twoja dynia powyżej to na pewno nie Piena Lunga di Napoli. Wygląda mi raczej na niedojrzały Butternut Sonca.
Jutro zrobię zdjęcie już dojrzałych. Może to kundelki, ale bardzo smaczne. Sonca jest mocno pomarańczowa w przekroju?
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

A jak już tak o odmianach...
parę dni temu jadłam frytki z malutkiej dyńki kupionej w warzywniaku. Szkoda że nie zrobiłam jej foto bo była ciekawa -z wierzchu mocno ż?łta,a w środku zielona. Zastanawiałam się czy była dojrzała bo chciałam wyjac pestki a nie było.
Myslicie że faktycznie była niedojrzała czy to taki gatunek?
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p

Post »

Tak na zdrowy rozum to jakąś pestkę powinna mieć, bo jak by się rozmnażała? Ale teraz wszystko jest możliwe, więc może i dynia bezpestkowa. Kolor też nietypowy. A w smaku jaka była?
Pozdrawiam-Ela

Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

nooo dobra była,bardzo smaczna, może ciut cukiniowata, ale smaczna. Słodka, miękka, bez zastrzeżeń.
Pestki jakieś tam miała, ale za miękkie, niedojrzałe raczej, więc zbiór ich do siewu nie miał sensu.
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02

Post »

nalini, Lunga di Napoli jest jedzona przez Włochów pieczona w plastrach posypanych solą i ziołami, skropionych olejem, więc pewnie i pieczone frytki będą dobre.

elaos, i Lunga i Sonca są mocno pomarańczowe w środku, obie pyszne, Sonca bardziej "masłowa".
Awatar użytkownika
borowa
200p
200p
Od: 3 lis 2015, o 14:22

Post »

Ginka pisze:Przedwczoraj opryskałam dyniowate na mączniaka.
Ginka, zazdroszczę Tobie tak długiego sezonu. Ty jeszcze pryskasz swoje a ja moje w większości zebrałam z pola bo już jesień. Ja swoich nie pryskałam więc i mączniak zrobił swoje, ale mimo wszystko widzę, że już czas na nie. Proszę, wstaw jakieś zdjęcia dyniek, które o tej porze roku zdrowo się jeszcze trzymają.
Pozdrawiam!
Jagoda
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda paskudna (chociaż niby jeszcze jakieś tam zapowiedzi lub "obiecanki cacanki" ze złotą jesienią), prawie wszystkie rosną zdrowo ale jak patrzę na dynie u sąsiadów, to w większości zjedzone przez rzekomego...a prawdziwy dokańcza dzieła (no i moim z początkiem lipca wycinałam najbrzydsze liście, także zarosły zdrowymi (tylko w jednym miejscu mam brzydkie od hokkaido, ale tam już nic nie rośnie także chyba je wytnę jak przestanie padać), i może uda się zrobić zdjęcia.
Szczerze wolałabym krótki sezon ale z 100% szansą dojrzenia dyniek, bo przy tej zimnej i deszczowej pogodzie będzie trudno, a moje mają z miesiąc opóźnienia (szczególnie dumplingi, bo rosły w półcieniu).
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p

Post »

orlik755
Tak wyglądają moje, ni to Sonca ni to Lunga. Te zieleńsze są mniej dojrzałe, te żółte maja mocno zdrewniały ogonek. Bałam się już je trzymać w ogrodzie, bo zarosły trawą i cały czas miały wilgoć. Dojrzalsze zostawię na przechowanie, ciekawe jak długo dadzą radę poleżakować.

Obrazek
Pozdrawiam-Ela

aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Dziś zerwalam dynie Marina di Chioggia i Delica. Jeszcze kilkanaście rośnie ale liście padają od mączniaka.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też rośliny wyglądają gorzej po tych deszczach więc trochę pędów wycięłam, jedno co zauważyłam to nie opłaca się trzymać długiego pędu głównego jeśli nie myśli o zawiązkach, lepiej przyciąć za czwartym liściem po zawiązaniu pierwszej czy tam drugiej dyni i trzymać aż wypuści pędy boczne (teraz zauważyłam na pędach bocznych butternuta sporo zawiązków i to na każdym po 1/2!), w przyszłym roku nie będę się cackać że "może jeszcze coś urośnie".
kalina512
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sie 2017, o 09:19

Post »

Lubie najbardziej pestki z dyni :) Tylko zawsze mi gniły przy suszeniu. Nie wiem co złe robiłam :(
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”