Oberżyna - uprawy z rozsady cz3
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz3
U mnie jest dokładnie tak samo. Wszystkie bakłażany w tym roku mają tą dziwną przypadłość, niezależnie u mnie od tego gdzie rosną Jak z tym walczyć? Owoce są, ale liście w koszmarnym stanie.
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też liście bakłażanów wyglądają fatalnie. Żólte plamy i drobne kropki (alternarioza atakuje oberżyny?), zasychające brzegi plus jakieś dziwne przebarwienia, jasnozielone duże plamy, ale nie żółknące. Myślałam, że to niedobory jakichś składników, ale: podlewam je regularnie florovitem do warzyw, spryskałam Magiczną siłą do pomidorów (w końcu, bakłażany też psiankowate), wytępiłam wszystkie mszyce i inne paskudztwo łażące, kwiaty są, owoce rosną i nawet już dojrzewają - teoretycznie, wszystko powinno być w porządku, a nie jest Tyle dobrego, że młode liście rosną teraz ładne i równo wybarwione.
Tfu, tfu, żeby nie zapeszyć...
Tfu, tfu, żeby nie zapeszyć...
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
Jak na razie mojemu jedynakowi nic nie dolega, dziś zerwałem pierwszy owoc.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja mam już inwazję przędziorka
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przede wszystkim w kątach widać delikatną pajęczynę i liście robią się takie inne
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Przepiękne bakłażany Witku
Moje jeszcze malutkie, ale też powiązały po kilka owoców. Jak będą trochę większe, to się pochwalę.
Co to za odmiana na pierwszym zdjęciu?
Moje jeszcze malutkie, ale też powiązały po kilka owoców. Jak będą trochę większe, to się pochwalę.
Co to za odmiana na pierwszym zdjęciu?
Iza
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
O ile nic złego Iza się nie wydarzy i zdrowo dorosną to będzie mój sukces jak na pierwszy rok uprawy bakłażanów. Aż tak biegły jak w pomidorach to nie jestem Wiem tylko że siałem 5 odmian
Globus,Black Beauty,Aisberg,Borowiczok i Chernyi Krasawiec i jak do tej pory nie sprawdziłem w necie który jest który.
Globus,Black Beauty,Aisberg,Borowiczok i Chernyi Krasawiec i jak do tej pory nie sprawdziłem w necie który jest który.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
W kształcie podobny do Globusa najbardziej.
Na pewno nie jest to Black Beauty.
Tak czy tak, piękne a w smaku chyba takich różnic nie będzie. To nie pomidor ostatecznie.
Jak na debiut, rewelacja
Na pewno nie jest to Black Beauty.
Tak czy tak, piękne a w smaku chyba takich różnic nie będzie. To nie pomidor ostatecznie.
Jak na debiut, rewelacja
Iza