Papryka do gruntu. Część 8
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 maja 2021, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 8
Witam Wszystkich Forumowiczów, jako ogrodniczka-amatorka miewam cały czas wątpliwości i dylematy związane z uprawą warzyw.
Bardzo liczę na Waszą pomoc, teraz w kwestii papryki.
Na zdjęciu są papryki odminay Wika, wysiane tego samego dnia, do tej samej ziemi i ustawione na tym samym parapecie. Wzeszły mniej więcej w tym samym czasie.
Nie jest to też kwestia wielkości doniczki, bo ta większa też była w takiej małej na początku i rosła bardzo szybko.
Ta mała nie zamiera, po prostu się zatrzymała i nic się nie dzieje. Mam kilka takich "egzemplarzy".
Jaka może być przyczyna i pytanie drugie - czy powinnam ją wyrzucić? Na tym etapie już chyba nic z niej nie będzie?
Dziwnie się chyba załadowało zdjęcie, jako link, może jest prostszy sposób, żeby załączyć zdjęcie z pliku?
Bardzo liczę na Waszą pomoc, teraz w kwestii papryki.
Na zdjęciu są papryki odminay Wika, wysiane tego samego dnia, do tej samej ziemi i ustawione na tym samym parapecie. Wzeszły mniej więcej w tym samym czasie.
Nie jest to też kwestia wielkości doniczki, bo ta większa też była w takiej małej na początku i rosła bardzo szybko.
Ta mała nie zamiera, po prostu się zatrzymała i nic się nie dzieje. Mam kilka takich "egzemplarzy".
Jaka może być przyczyna i pytanie drugie - czy powinnam ją wyrzucić? Na tym etapie już chyba nic z niej nie będzie?
Dziwnie się chyba załadowało zdjęcie, jako link, może jest prostszy sposób, żeby załączyć zdjęcie z pliku?
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Zanim wypowiedzą się doświadczeni znawcy papryki, to ja na szybko: ziemiórki? Zdarza się, że podjadają korzonki, wtedy roślina przestaje rosnąć.
Pozdrawiam, Ilona
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
-
- 10p - Początkujący
Sprawdzę dzisiaj - czy ziemiórki widać jak się roślinę wyjmie z ziemi? A gdyby faktycznie to były ziemiórki i podgryzały korzenie, to czy roślina nie powinna zamierać?Świnka pisze:Zanim wypowiedzą się doświadczeni znawcy papryki, to ja na szybko: ziemiórki? Zdarza się, że podjadają korzonki, wtedy roślina przestaje rosnąć.
-
- 10p - Początkujący
Sprawdziłam - wyjęłąm całą roślinę z doniczki. Niczego podejrzanego nie widzę.
Trudno, pytanie nie było łatwe. Na szczęście inne papryki rosną, nawet w tej chwili już za bardzo - chciałyby być w gruncie, ale pogoda jaka jest każdy widzi.
Trudno, pytanie nie było łatwe. Na szczęście inne papryki rosną, nawet w tej chwili już za bardzo - chciałyby być w gruncie, ale pogoda jaka jest każdy widzi.
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
ePapryczka daj szansę mniejszej sadzonce. Posadzona do gruntu nabierze wigoru.
-
- 10p - Początkujący
Tak też zrobię. Nie miałam sumienia wyrzucić;)jonatanka pisze:ePapryczka daj szansę mniejszej sadzonce. Posadzona do gruntu nabierze wigoru.
Czy papryki można już pod mini folię wysadzić? Mam taką małą na 5 papryk. Nigdy nie miałam papryk pod folią, zawsze sadzę w gruncie i donicach.
Te na warzywniku rosną kiepsko, a te w donicach rewelacyjnie. Może różnica w podlewaniu, bo w gruncie, przyznam się, podlewam z węża i po liściach. W donicach z konewki.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Różnica jest w temperaturze ziemi, w doniczce korzenie mają cieplej.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 10p - Początkujący
O! Dzięki za to, znowu się czegoś nauczyłam.ekopom pisze:Różnica jest w temperaturze ziemi, w doniczce korzenie mają cieplej.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Hej. Ktoś mi podpowie jak ogarnąć te rozsady ?
Odmiana Roberta, tu musze oberwać ten środkowy kwiat ?
W tych nie ma żadnych jeszcze kwiatów i nie wiem co mam robić .
Odmiana japanelo i iga
Odmiana Roberta, tu musze oberwać ten środkowy kwiat ?
W tych nie ma żadnych jeszcze kwiatów i nie wiem co mam robić .
Odmiana japanelo i iga
Piotr
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 maja 2017, o 20:13
Może ktoś z Was ma pomysł co może dolegać mojej papryce? To jest akurat Cyklon, ale problem pojawia sie również na innych odmianach.
Liście wierzchołkowe są poskręcane, na starszych widać uszkodzenia (pewnie konsekwencja wcześniejszych deformacji). Obejrzałem rosliny dokladnie i nie widać sladów żadnych szkodników
Co ciekawe problem dotyczy tylko części roślin, choć wszystkie miały w zasadzie te same warunki wzrostu.
Liście wierzchołkowe są poskręcane, na starszych widać uszkodzenia (pewnie konsekwencja wcześniejszych deformacji). Obejrzałem rosliny dokladnie i nie widać sladów żadnych szkodników
Co ciekawe problem dotyczy tylko części roślin, choć wszystkie miały w zasadzie te same warunki wzrostu.