Szparagi-uprawa,problemy
Re: Szparagi
Chciałam Was spytać o radę - mam 3letnie karpy szparagów, chciałabym je przesadzić. Zabrać się za to w marcu, kwietniu? Pewnie z tegorocznych zbiorów nici...
dziękuję:)
dziękuję:)
Karolina
Mój ogródek
Mój ogródek
Popcarol, może Ci się to przyda. Kilka stron wcześniej pisałam o podobnej sprawie.malgo_up pisze:Prawdopodobnie jest to możliwe, tylko kłopotliwe, czteroletnia karpa nie jest jeszcze taka wielka. Korzenie szparagów rosną centrycznie, jak u cebuli. Są mięsiste i kruche, dlatego odkopywanie ich będzie żmudne. Nie wiem jak zareaguje na częściowo urwane lub ucięte korzenie. Jeśli gleba jest lekka i przepuszczalna, będzie łatwiej je wykopywać. Można po odkryciu serca karpy iwiększości korzeni spróbować wymyć ziemię wodą pod lekkim ciśnieniem. Po całym zabiegu aż do wkopania w nowe miejsce trzeba korzenie zabezpieczyć przed wysychaniem. Transport może w jakieś dużej misie, bali, w zależności od masy korzeni, zwilżonych, przykrytych folią.
Pozdrawiam Gosia
Zapraszam do: Uprawy współrzędne - teoria i praktyka
Sprzedam byliny, krzewy i domowe
Zapraszam do: Uprawy współrzędne - teoria i praktyka
Sprzedam byliny, krzewy i domowe
- Agatra
- 500p
- Od: 23 lis 2009, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super podpowiedź. I ja bardzo dziękuję. Muszę przenieść całą grządkę na nowe miejsce, bo stara jest likwidowana. Może się uda. Małe sadzonki ( z siewu) już przesadzałam- bez żadnej szkody.
Pozdrawiam serdecznie. Kasia
Pozdrawiam serdecznie. Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Chyba muszę przeczytać cały wątek od początku, bo mam trochę nasion szparagów białych i zielonych.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwsze szparagi w tym roku zostały właśnie skonsumowane. Co prawda strasznie jeszcze pachniało malizną, ale sezon rozpoczęty
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Czy szparagi są smaczne Waszym zdaniem?
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo smaczne. Jest tylko jeden warunek - muszą być świeże. Dlatego trzeba kupować u sprawdzonego sprzedawcy lub uprawiać samemu. Ja kupuję w gospodarstwie ogrodniczym, w którym zaraz po ścięciu trafiają do sklepu na tereniu gospodarstwa.
Podając szparagi z odpowiednimi sosami nawet dzieci do nich przkonałam. Jedna córa zjada je tylko z sosem holenderskim. Druga zapiekane pod sosem mornay. A ja mam podwójną robotę przy gotowaniu szparagów
Pozdrawiam
Bea
Podając szparagi z odpowiednimi sosami nawet dzieci do nich przkonałam. Jedna córa zjada je tylko z sosem holenderskim. Druga zapiekane pod sosem mornay. A ja mam podwójną robotę przy gotowaniu szparagów
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
I u mnie na jutro solidna porcja zebrana
Mimo że nie zdążyłam porządnie odchwaścić zagonka szparagów przed sezonem, dają radę, to silne rośliny. Teraz jak już rosną, boję się dziabać motyczką
Mimo że nie zdążyłam porządnie odchwaścić zagonka szparagów przed sezonem, dają radę, to silne rośliny. Teraz jak już rosną, boję się dziabać motyczką
- zielonajagoda
- Kontakt:
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Piękna wyrównana wielkość . U mnie bardzo zróżnicowane ,jedne bardzo grube a inne cieniutkie .Już dwa razy
ścinałam .Nie wiedziałam ,że one tak szybko rosną .Po ścięciu i podlaniu było znowu co ścinać .
ścinałam .Nie wiedziałam ,że one tak szybko rosną .Po ścięciu i podlaniu było znowu co ścinać .
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
U mnie też nie rosną tak wyrównane we wzroście jak u zielonajagoda. Ale to chyba jest spowodowane zbyt niskim nawożeniem oraz młodością uprawy. W tym roku podsypię je trochę wzbogaconym kompostem.
- zielonajagoda
- Kontakt:
U mnie też są różnej grubości, ale tych cienkich nie zrywam bo to nie ma nawet co na ząb położyć, zrywam grubaski
Chcę powiększyć szparagarnię i te cienkie odrosty odciąć i posadzić w nowe miejsce, tylko nie wiem kiedy to zrobić, teraz nie mogę ich maltretować, bo mnie smacznie żywią, chyba w lecie, sierpień może, żeby do zimy zdążyły się zadomowić na nowym miejscu. Uwielbiam szparagi i to w najprostszej postaci
Chcę powiększyć szparagarnię i te cienkie odrosty odciąć i posadzić w nowe miejsce, tylko nie wiem kiedy to zrobić, teraz nie mogę ich maltretować, bo mnie smacznie żywią, chyba w lecie, sierpień może, żeby do zimy zdążyły się zadomowić na nowym miejscu. Uwielbiam szparagi i to w najprostszej postaci