Cyprysik (Chamaecyparis) - choroby,szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Problem cyprysiki żółkną

Post »

Na dodatek zdecydowanie za późno sadzone tym bardziej, że z gołym korzeniem.
jaco211
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2010, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Problem cyprysiki żółkną

Post »

No to pozostaje tylko lać wodą i mieć nadzieję że dojdą do siebie.
Dzięki za radę.
pozdrawiam
bonifacyindi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sie 2009, o 18:48

Cyprys Laylanda brązowieje wzdłóż pnia-POMOCY

Post »

Proszę o pomoc moje 4 metrowe drzewka cyprysy laylanda wzdłóż pnia gałązki tracą kolor, brązowieją i opadają. Jak mogę je uratować?

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na pomoc.
bonifacyindi
Flower
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lip 2010, o 14:51

Ratunku - Cyprysik

Post »

Mam około 3-letniego cyprysika, który rośnie w donicy. Zawsze ustawiony był na południowym tarasie, co dobrze znosił. Wymagał jednak dużo wody. Ostatnio przez nieuwagę, wlałam do donicy zbyt dużo wody i Cyprysik zaczął żółknąć (kolor igieł stał się żółto-zielony), więdnąć i tracić igliwie. Gdy zauważyłam te objawy przeniosłam go w północno zachodnie miejsce na tarasie. Obajwy nadal postępują. Czy uda mi się go uratować? Proszę pomóżcie
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Re: Cyprysik - choroby

Post »

Jeśli traci igliwie, to po ptokach. Objawy na części nadziemnej wychodzą dużo później , niż uszkodzenie korzenie. Zapewne utopione zgniły. Ta doniczka ma dziurę?
ewka0207
50p
50p
Od: 25 wrz 2008, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam :) i ja poproszę o pomoc.Dwa lata temu kupiłam cyprysiki lawsona w doniczkach,nawożone,podlewane,nawet mikoryzę w zeszłym roku daliśmy.Przezimowały dwie zimy,a w tym roku,najpierw jeden zaczął marnieć,popryskałam aliette nic,wykopaliśmy dwa miesiące temu i posadziliśmy nowy.Miesiąc temu następny,choć nie do końca,bo jedna odnoga żyję.Za parę dni następny,pryskane topsinem.I wczoraj zauważyłam,że kolejny również zaczyna chorować.Co to może być? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekCzy mogą chorować przez chore grusze sąsiada,które rosną nad nimi? Obrazek
Ewka
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Na cyprysiku wygląda mi to na fytoftoriozę ,natomiast na gruszy -rdza
Pozdrawiam Janusz
ewka0207
50p
50p
Od: 25 wrz 2008, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To mnie Januszu zmartwiłeś :(
Ewka
jola72
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2010, o 11:05

Post »

witam, jestem baaardzo początkująca i tutaj pierwszy raz, ale mam problem, na który nie umiałam znaleźć odpowiedzi :( Moje cyprysiki mają tworzyć żywopłot, ale mam dwa takie miejsca, gdzie w oczach marnieją i usychają. Nawet jak je usunę i wsadzę nowe - jest to samo. Ostatnio się załamałam, bo 4-letni, już dość okazały cyprysik też zachorował. Wygląda to w ten sposób, że cały krzew równomiernie od nasady po wierzchołek stopniowo się przebarwia. Nie pojedyncze listki, czy gałązki np od nasady tylko równomiernie cały krzew. Z niebieskawego na zielony, potem zielonożółty i na koniec jest wyschnięty. Trwa to niestety bardzo krótko, ok. 2-3 tygodni. Wiem na pewno, że muszę je usunąć, ale jak ochronić pozostałe i sąsiadujące krzewy, oraz te, które wsadzę w to miejsce. Bardzo mi zależy na Waszej pomocy. Zdjęć nie dołączyłam, bo aktualnie mam tylko kompletnie wyschnięte, pomarańczowe drzewko. Bardzo niepokoi mnie to, że proces trwa tak krótko i że obejmuje od razu całe drzewko. Dziękuję z góry :D
jola72
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2010, o 11:05

Post »

Szkoda, że nikt nie może mi pomóc :( Bałam się dłużej czekać i wypryskałam je Aliette, zobaczymy. Mam tylko nadzieję, że im nie zaszkodzę.
Jeżeli mielibyście jakieś pomysły, jak ochronić moje cyprysiki i co zrobić, żeby kolejne nowozasadzone nie chorowały, to proszę o pomoc. Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
gruuubas
200p
200p
Od: 21 maja 2010, o 20:37

Post »

Co do dezynfekcji miejsca po chorych drzewkach to są odpowiednie środki doglebowe - np. pervicur. Ja bym wybrał ile tylko się da ziemi, zlał powstałą jamę takim specyfikiem i sadząc obsypał bryłę ziemią z innego miejsca. No a jak zabezpieczyć pozostałe - chyba tylko zapobiegawczy oprysk czymś o działaniu systemicznym. Aliette do iglaków pewnie może być, na pewno nie zaszkodzi jeśli użyte w odpowiednich proporcjach.
gruubas
iwona213
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2010, o 22:18

Post »

witam

proszę o pomoc, czy to choroba?? w dolnej części roślinka podsycha...

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

a tutaj druga, od wewnętrznej strony...

Obrazek

Obrazek

prosze jeszcze o odwiedziny i pomoc w chorobach sosen, modrzewi i świerków... nie chce dublować zdjęć.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p1697776

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p1697830
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Jesień idzie.... nie ma na to rady.
Do tego objawy nasilone- upał i niska wilgotność powietrza. Stare musi oblecieć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”