Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
Uprawiam w tym sezonie w tunelu około 30 odmian i chloroza wyskoczyła na 3 z nich, są odmiany mniej i bardziej podatne.
Pozdrawiam, Jacek
Czy podejmujesz jakieś wtedy środki zaradcze
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Tak, stosuję oprysk Mikro Plus + mikrovit żelazo, bo to akurat mam.
Pozdrawiam, Jacek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 cze 2023, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Darek26!
Dlaczego chcesz opryskać pomidory Mospilanem?
Dlaczego chcesz opryskać pomidory Mospilanem?
Opryskiwalem część pomidorów dwa dni temu w gruncie które otrzymałem od kogoś mospilanem bo widziałem mszyce , dzisiaj zauważyłem larwę zieloną cieńszą od ćmy bukszpanowej i zauważyłem kilka dziur na liściu pomidora. Nie wiem czy ponowić oprysk na tym krzaku .
Na moich sadzonkach nie od kogoś widziałem też ślad miniarek, czy obrywać takie liście? Opryskać pewnie muszę też mospilanem?
Na moich sadzonkach nie od kogoś widziałem też ślad miniarek, czy obrywać takie liście? Opryskać pewnie muszę też mospilanem?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 cze 2023, o 15:13
Bardzo proszę o pomoc
Pomidory san marzano w tunelu foliowym. Tunel połowę dnia jest w słońcu a połowę w cieniu.
Od tygodnia, półtora na ponad połowie krzków liście zaczęły się zawijać w górę, mam wrażenie że rozwój tych roślin całkiem zahamował.
Staram się ograniczyć wahania temperatury całkowicie otwierając tunel w ciągu dnia i zamykając na noc.
Podlewam obficie co 3-4 dni.
Przed wszadzeniem do guntu pod pomidory wsypałem po garści obornika granulowanego.
Jak je uratować? Dziękuję.
Pomidory san marzano w tunelu foliowym. Tunel połowę dnia jest w słońcu a połowę w cieniu.
Od tygodnia, półtora na ponad połowie krzków liście zaczęły się zawijać w górę, mam wrażenie że rozwój tych roślin całkiem zahamował.
Staram się ograniczyć wahania temperatury całkowicie otwierając tunel w ciągu dnia i zamykając na noc.
Podlewam obficie co 3-4 dni.
Przed wszadzeniem do guntu pod pomidory wsypałem po garści obornika granulowanego.
Jak je uratować? Dziękuję.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
@wombatojad
Czy łodyga (pęd główny) na dole, przy ziemi, jest "szczuplejsza" od górnej części łodygi ?
Czy łodyga (pęd główny) na dole, przy ziemi, jest "szczuplejsza" od górnej części łodygi ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Nie rozumiem co jest złego np. w ściółkowania lub w częstszym podlewaniu bo chyba o tym Robert pisał ?
Pomidor moim pomidor wykazywał objawy suszy fizjologicznej .
Dokładnie nie śledziłam dyskusji bo mnie nie było .
Pomidor moim pomidor wykazywał objawy suszy fizjologicznej .
Dokładnie nie śledziłam dyskusji bo mnie nie było .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Z dużym prawdopodobieństwem pomidory "cierpią" na nadmiar azotu
Pozdrawiam, Mirek
-
- 0p - Nowonarodzony