Rzodkiewka,Rzodkiew zwyczajna (Raphanus sativus) cz.2
- Rowerzysta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rzodkiewka,Rzodkiew zwyczajna (Raphanus sativus) cz.2
Ja tak samo. Podkiełkowane nasiona prosto do ziemi w tunelu. Przygotuję dzisiaj ziemie. A robił ktoś rozsadę rzodkwi ? Bo sam jestem ciekawy jak by to wyszło.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rowerzysta
Przemek i Bioy robią. Bioy już wysadził swoją do tunelu. Przemek pokazywał swoje rzodkiewki w tym wątku , cofnij się kilka storn na 12 stronie są zdjęcia Przemka
Przemek i Bioy robią. Bioy już wysadził swoją do tunelu. Przemek pokazywał swoje rzodkiewki w tym wątku , cofnij się kilka storn na 12 stronie są zdjęcia Przemka
- Rowerzysta
Ja wiem, że robią. Ja też robię kolejny rok taką rozsadę. Moja rozsada ma już tydzień. Żałuję, że nie dwa. Tylko, że to jest rozsada rzodkiewki, a mi chodzi o rzodkiew. Robił ktoś rozsadę rzodkwi ?
- Rowerzysta
Dzisiaj zakończyłem wysiewy rzodkiewki wiosennej. Wiadomo, że zależało mi na szybkich wschodach więc część nasion podkiełkowałem. Później stwierdziłem, że rzodkiewki muszą się wyrobić do końca kwietnia i nie będę siał prosto z paczki do gruntu. Bardzo się spieszyłem więc postanowiłem nasiona tylko namoczyć w wodzie przez noc. I tak wyszedł jeden wielki miszmasz.
Wysiałem:
-Melito F1 (podkiełkowane)
-Melito F1 (moczone)
-Mistral F1 (moczone)
-Expo F1 (moczone)
-18 dniowa (wybrałem największe ziarna i je podkiełkowałem)
-18 dniowa (kilka ziaren prosto z paczki do gruntu)
Melito F1 ma taki wigor, że po 12 godzinach w wodzie wyskakiwało z łupinek. Mam nadzieję, że nie zaszkodziłem kiełkom tą kąpielą. Teraz obserwuje co i jak będzie wschodzić. Do wysadzenia została jeszcze tylko rozsada. Rzodkiewka jest przedplonem dla cebuli dlatego musi być gotowa do końca kwietnia. W majówkę wysadzę rozsadę cebuli.
Rzodkiew - tutaj już takich kombinacji nie było. Tylko niewielką ilość nasion podkiełkowałem. Rzodkiew jest przedplonem dla papryki więc ma czas do końca maja.
Wysiałem:
-April Cross F1 (podkiełkowane)
-April Cross F1
-Agata
-Red Meat
Wysiałem:
-Melito F1 (podkiełkowane)
-Melito F1 (moczone)
-Mistral F1 (moczone)
-Expo F1 (moczone)
-18 dniowa (wybrałem największe ziarna i je podkiełkowałem)
-18 dniowa (kilka ziaren prosto z paczki do gruntu)
Melito F1 ma taki wigor, że po 12 godzinach w wodzie wyskakiwało z łupinek. Mam nadzieję, że nie zaszkodziłem kiełkom tą kąpielą. Teraz obserwuje co i jak będzie wschodzić. Do wysadzenia została jeszcze tylko rozsada. Rzodkiewka jest przedplonem dla cebuli dlatego musi być gotowa do końca kwietnia. W majówkę wysadzę rozsadę cebuli.
Rzodkiew - tutaj już takich kombinacji nie było. Tylko niewielką ilość nasion podkiełkowałem. Rzodkiew jest przedplonem dla papryki więc ma czas do końca maja.
Wysiałem:
-April Cross F1 (podkiełkowane)
-April Cross F1
-Agata
-Red Meat
- Rowerzysta
Podkiełkowane nasiona wschodzą po tygodniu. Pomysł z podkiełkowaniem był trafiony. W całości wzeszło Melito F1 i 18-Dniowa.
Nasiona które moczyłem całą noc i pękające wsadziłem do ziemi nie są już tak szybkie. Dopiero po dwóch tygodniach z ziemi zaczęło wychodzić Melito F1.
Rzodkiew April Cross F1 - do ziemi wsadziłem podkiełkowane nasiona. Po dwóch tygodniach wzeszła tylko połowa. Reszty w ogóle nie widać.
Nasiona które moczyłem całą noc i pękające wsadziłem do ziemi nie są już tak szybkie. Dopiero po dwóch tygodniach z ziemi zaczęło wychodzić Melito F1.
Rzodkiew April Cross F1 - do ziemi wsadziłem podkiełkowane nasiona. Po dwóch tygodniach wzeszła tylko połowa. Reszty w ogóle nie widać.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Rzodkiewki z rozsady za tydzień będą gotowe do konsumpcji.
Obydwie odmiany rosną równo.
Rondar F1
Vienna F1
Obydwie odmiany rosną równo.
Rondar F1
Vienna F1
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Nigdy nie bawiłem się w wysiewy nasion na taśmie a tu proszę-miła niespodzianka. Rzodkiewka Galaxy (odmiana własna PlantiCo) wykiełkowała w tunelu rewelacyjnie). Może nawet troszeczkę za gęsto jak na tę porę roku.
O wschody mojej ulubionej rzodkiewki Rondar F1 nie muszę się martwić. Szkoda tylko, że najnowsza partia nasion nie jest już zaprawiona.
I jeszcze Rondar F1 z rozsady.
O wschody mojej ulubionej rzodkiewki Rondar F1 nie muszę się martwić. Szkoda tylko, że najnowsza partia nasion nie jest już zaprawiona.
I jeszcze Rondar F1 z rozsady.
- Rowerzysta
-
-
Dzisiaj rozsada Melito F1 trafiła do odkrytego gruntu. Po wysadzeniu i podlaniu została przykryta siatką multiclima.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Gratuluję zbiorów . U mnie opóżnienie , co prawda można już rozpocząć zbiory , ale mi szkoda .
Czekam jeszcze , niech rosną .
Czekam jeszcze , niech rosną .