Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Izabelam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Strelicja - tajniki uprawy

Post »

ryska pisze:;:180 piękna! Ile ma lat? Jakie czary nad nią wykonywałaś (podlewanie, nawożenie, gdzie stoi itp.)?:)
Witaj:D
Tak naprawdę to nie wiem ile ma lat, bo kupiłam ją w kwietniu i już była duża :). Pierwsze, co zrobiłam, to przesadziłam ją do większej doniczki, bo słyszałam, że system korzeniowy szybko się rozrasta, a korzenie fakt, są ogromne (ziemia uniwersalna) :). Strelicja stoi sobie w rogu pokoju koło okna, jest wyższa troszeczkę ode mnie (patrząc od samej podłogi - doniczki), swoją drogą trochę się zagalopowała, bo jej liście wcześniejsze są o prawie połowę niższe :). Od kwietnia puściła z 6 liści, a pęd kwiatowy rósł od końca lipca. Niestety puściła tylko jeden pęd, ale i tak jestem szczęśliwa. Może dlatego, że jest młoda :). Zaczęła rozkwitać dopiero pod koniec listopada:). Nawożę ją raz w tygodniu i akurat w zimie tak wychodzi, że podlewam ją raz w tygodniu albo raz na 1,5 tygodnia. Patrzę na ziemię, czy jest lekko przeschnięta. W lecie częściej podlewam (wiadomo temperatura). Jeśli chodzi o wodę to podlewam wodą przegotowaną i odstaną. I takim właśnie sposobem zakwitła :D
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witam, i ja pochwalę się kwitnieniem strelicji
moja strelicja ma ok. 4 lat. Kupiłam ja w przecenie w tzw. "śmietniku kwiaciarnianym" ale warto było ;-)

Obrazek

oprócz tego kwiatka szykuje się kolejny pęd kwiatowy :-)
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

A u mnie nic się nie dzieje i tylko wciąż zielono...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23

Post »

U mnie to samo... nawet listeczka nie wypuszcza;/
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie chce się wymądrzać, ale oglądając wasze zdjęcia zauważyłam że strelicje rosną w małych doniczkach. Ja swoją uprawiam w donicy dla palm i przez ostatnie dwa lata przesadzałam do coraz większej donicy dwukrotnie w ciągu roku. Teraz rośnie w donicy wysokiej na 60 cm, dość wąskiej "palmowej". Wcześniej stała w zwykłej doniczce i jakoś tak nie miała ochoty do rośnięcia. Strelicja ma korzeń palowy i podczas pierwszego przesadzania okazało się że korzeń "okrążył" dno donicy kilkakrotnie. Dopiero po przesadzeniu do wysokiej donicy ruszył z kopyta 8-) tak że kolejne przesadzanie było wymuszone tym że strelicja zaczęła "lewitować" wyłazić z doniczki ( korzeń rósł pionowo i wypychał roślinę ). W tym roku mam nadzieję że tylko raz będę musiała przesadzać ( jak znajdę jeszcze wyższą donicę ). Od późnej wiosny stoi w ogrodzie aż do pierwszych przymrozków ( wiem, trochę za długo ). Może przyczyna braku kwitnienia tkwi w doniczce :?:
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moja strelicja rośnie w dużej donicy i niestety nadal nic pozytywnego w sensie przymiarki choćby do kwitnienia się nie dzieje.
Puszcza za to kolejne 2 liście ,które maja bardzo krótkie łodygi.
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p

Post »

Dzięki wielkie za cenne uwagi ;:180.Czy można roślinkę przesadzać teraz, czy lepiej poczekać do wiosny? W jakiej ziemi rośnie Twoja strelicja? Mogłabym poprosić o fotkę całego kwiata wraz z doniczką?:)
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRo hmmm..... napisałaś że ma krótkie pędy, u mnie co kolejny liść to pęd i sam liść coraz większy, ale to może taka odmiana. Oglądając zdjęcia zauważyłam że liście i pędy na niektórych zdjęciach wyglądają odmiennie niż u mojej strelicji. Moja strelicja ma długie zielonoszare ( ? ) pędy i taki sam kolor liści i są przede wszystkim są matowe, sztywne niemal skórzaste ..... zdjęcie wstawię wieczorem po przyjściu z pracy.
ryska moja strelicja rośnie w zwykłej ziemi ( korzystam z ziemi produkowanej w Pasłęku ). Sprawdź jak wyglądają korzenie i jeżeli zobaczysz że są bardzo skręcone wkoło dna doniczki to przesadź ( pewnie do wiosny zdąży wyprostować nogi :)

z tego co pamiętam pęd kwiatowy zaczął się formować na przełomie czerwca i lipca i od tego momentu przestała wypuszczać nowe liście ( a nie ma ich zbyt dużo :-) ). Zakwitł na Boże Narodzenie :)
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Też tak myślę Edyto,że moja to jakaś inna jest :roll:
Liście ma zielone... nie ma śladu szarego nalotu....
Uprawiam ją od maleńkiej sadzonki i kolejne liście w miarę jej dorastania miała na dość długich ogonkach - nadal ma takie dwa - ale reszta to " krótkonogi".
I co ważne to również to,że zamierają dwa liście stare by wypuściła dwa nowe i to już kolejny raz tak się dzieje.
Zamierzałam ja wyrzucić i tak się stanie chyba.
Ma szansę być u mnie jeszcze przez lato- wówczas wystawię ją znowu na powietrze ale jeśli się nie zagęści choćby to już na zimę jej nie wezmę do mieszkania.
Mam jej dość...
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak jak obiecałam zdjęcia swojej strelicji
Obrazek
przesadziłam z wysokością donicy ( 40 cm ) :lol: a sama roślina od korzenia 110 cm, ostatni liść długość 35 cm ( ale jestem dokładna ;:oj )

a to są korzenie co wypchnęły roślinę z poprzedniej doniczki

Obrazek

zdjęcia robione dzisiaj po powrocie z pracy, pod donicą leży ręcznik, kwiatek baaaardzo obficie wydziela nektar i wszystko wkoło jest lepkie
zza największego liścia wystaje czubek kolejnego pędu kwiatowego.
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p

Post »

;:oj dziękuje za zdjęcia - piękna roślinka! ja z pewnością muszę zmienić donicę.. ojj zapowiada się wieczorne gmeranie w ziemi i mam nadzieję, że się w końcu ruszy i przyjdzie kiedyś i na mnie czas pokazania kwiata ;:224
a jak często i czym (dodajesz nawozów) podlewasz swoją strelicje? Jak się nią opiekujesz, że tak pięknie Ci się odwdzięcza? :)
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50

Post »

KaRo pisze:Moja strelicja rośnie w dużej donicy i niestety nadal nic pozytywnego w sensie przymiarki choćby do kwitnienia się nie dzieje.
Puszcza za to kolejne 2 liście ,które maja bardzo krótkie łodygi.
U mnie podobnie, rośnie w dużej donicy, zero zamiaru kwitnienia, a ostatnie dwa liście są o 30% niższe od poprzednich.

Co do dużych doniczek to strelicja jest z tej samej rodziny co bananowiec i faktycznie lubi duże doniczki. Natomiast jeżeli chodzi o przesadzanie to raczej chyba należałoby jak przy bananowcu robić to rzadko, ja się starałam przesadzać strelicję od razu do znacznie większej donicy.
Asia
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Miałam kiedyś strelicję ,miała już trzy lata ,przyjechała do mnie córka z kotem który potraktował doniczke strelicji za kuwetę i było po niej
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”