chyba da się ale nie wiem dokładnie jak on musi miec specjalne warunki, światło , ciepło, musi być w specjalnym orchidarium( nie wiem czy nie popełniłam błędu).
Zeniu i Asiu
storczyka można rozmnożyć ale tylko wtedy jak ma boczne przyrosty,albo jak juz kupicie kilka sadzoneczek w jednej doniczce.Wtedy trzeba je rozdzielić.Poproszę siostrę żeby wam opisała jak to sie robi .Ona jest w tym specjalistką.Jak idzie kupić storczyka to wybiera tylko takie które mają kilka szczepek w doniczce.Jeden raz urosła jej na pędzie kwiatowym szczepka.Nie wiem czy prawidłowo nazywam te przyrosty. Storczykowcy lepiej się na tym znaja.
No proszę....jak to przy okazji można się czegoś dowiedzieć. Ja kupując storczyka ani bym nie zwróciła uwagi na przyrosty...teraz w razie kupna tylko na to będę zwracać uwagę.
Zeniu
Zależy jaki storczyk chcesz rozmnożyc. Storczyki wypuszczają kieiki , które gdy mają już spore korzonki można oderwac od storczyka i posadzic do oddzielnej doniczki . Napisz jakiego masz storczyki - zamieśc zdjęcie to dokładniej Ci napiszę .
Pozdrawiam
Bogumiła
Bogusiu.......ale mnie zażyłaś. Aż mi wstyd.......ale co tam. Nie mam żadnego.Zawsze się ich bałam tz czy potrafię je hodować. Podobają mi się bardzo..jedne z piękniejszych kwiatów. Dlatego na razie zbieram informację na ich temat..jak już trochę o nich będę wiedziała to może zdecyduję się na zakup. Są dość drogie i zawsze boję się że wydam pieniądze i zaraz go zmarnuję. Jak długo potrafi kwitnąć taki storczyk?...i czy może stać na stole czy raczej blisko okna?. Pozdrawiam.
Zeniu
storczyki można kupic dosyc tanio w OBI gdy zaczynają przekwitac . Ja kupiłam kiedyś za 10,- zł jeszcze kwitnącego phalenopsisa . Nieraz można kupic nawet za 30% ceny , tak kupiłam za 7,- zł też w OBI storczyki .
Coś ty.Niestety u nas nie ma Obi.NaJtańszy jaki widziałam....nie kwitnący...z oklapniętymi liśćmi kosztował 10zł. Nie wiem czy by coś z tego było. Dla mnie choć się na nich nie znam...to wyglądało na masakrę.