Mnie szło, że każdy z nich, znaczy np 5 ma płateczki takie, jakby 2 roślinki różne w jeden połączył ^^ i wyszła 5. I z 8 tak samo. Są bardzo niezwykłe i bardzo mi się podobająwwwiola pisze:
Zdjęcie 5 i 8 to dwie różne roślinki, z czego 5-ka ma jakby podwójną rozetkę, szkoda mi się z nią rozprawić, tak urosła i tak jest, a 8-ka to 2 doniczki innego fiołka niż ten powyżej
Wwwiola - moje domowe roślinki
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
Może miał na myśli, że zazwyczaj tak wychodzi. Mnie się bardzo podoba opcja, jak wychodzi inaczej ;)
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Moje... wszystko
Matka nie ma falbanki, falbankę mają fiołki z mojej chimery bialo-niebieskiej.
Zakwitły mi 2 fiołki dzieci i oba są bardzo podobne, czyli takie uszy na górze ciemniejsze, reszta jasna.
Podchodząc matematycznie, na każdym płatku jest 2 paski jasne, jeden ciemny, czyli więcej jest jasnego, i to chyba by się zgadzało.
jeśli chodzi o fiołki to nie ma żadnych gwarancji, z jednego liścia (nie mówię o chimerach) rodzą się sadzonki, które mają ciemniejsze i jaśniejsze listki. Z jesiennej wymiany mam taki okaz. Mogę się nawet założyć, że kwiaty będą bardzo się różniły.
Zakwitły mi 2 fiołki dzieci i oba są bardzo podobne, czyli takie uszy na górze ciemniejsze, reszta jasna.
Podchodząc matematycznie, na każdym płatku jest 2 paski jasne, jeden ciemny, czyli więcej jest jasnego, i to chyba by się zgadzało.
jeśli chodzi o fiołki to nie ma żadnych gwarancji, z jednego liścia (nie mówię o chimerach) rodzą się sadzonki, które mają ciemniejsze i jaśniejsze listki. Z jesiennej wymiany mam taki okaz. Mogę się nawet założyć, że kwiaty będą bardzo się różniły.
Tak, z jednej rośliny.
Chimera to fiołek, który nie powtarza cech rosliny matecznej przy rozmanażaniu poprzez listek, trzeba rozmnażać przez łaodyżkę kwiatową lub poprzez sadzonkę uzyskaną z odrostu, tam pod podem, lub między listkami.
Chimerami są chyba wszystkie paskowane fiołki, w sensie paskowane kwiaty.
Chimera to fiołek, który nie powtarza cech rosliny matecznej przy rozmanażaniu poprzez listek, trzeba rozmnażać przez łaodyżkę kwiatową lub poprzez sadzonkę uzyskaną z odrostu, tam pod podem, lub między listkami.
Chimerami są chyba wszystkie paskowane fiołki, w sensie paskowane kwiaty.