Wysiewanie kaktusów cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wysiewanie kaktusów
Jeśli pozostawisz siewki zamknięte w momencie padania na nie słonka to się ugotują. Musisz je wtedy wietrzyć koniecznie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Spy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na ten czas, to lepiej je zostawić jeszcze w zamknięciu z dużym dostępem światła rozproszonego. Czasem wietrzyć.
Ja swoje siewki na parapecie, gdy miną bezpośrednie promienie, doświetlam tak:
Ja swoje siewki na parapecie, gdy miną bezpośrednie promienie, doświetlam tak:
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
A co to masz wysiane?xMazix pisze:Ostatnio zastanawiam się czy moje siewki nie zaczęły się trochę wyciągać. Stoją na biurku w pobliżu południowego parapetu, ale poza zasięgiem słońca i wydaje mi się jakby za bardzo rosły w górę. Siewki mają około 6 tyg.
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Podłoże w moich siewkach zrobiło sie strasznie twarde, niestety nie zapoznałam się przed siewem z zasadami przygotowania ziemi. Kaktusiki właściwie to rosną, nie wiem czy coś mogę na to poradzić? Przesadzać się jeszcze boję, bo nie mam doświadczenia.
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Nie ma innej rady, jak przepikować. W bardziej przepuszczalnym podłożu łatwiej będzie siewkom rozbudować korzonki. Jednak w tym też powinny sobie poradzić, jest trochę piachu, więc nie ma aż tak źle Agnieszko.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Dzięki Krzysiu za odpowiedź. Spulchniłam im podłoże wykałaczką oczywiście z daleka od nich, myslę ze dzięki temu będzie bardziej przepuszcalne, bo obecnie była to twarda bryła. Z tym przesadzeniem jeszcze się wstrzymam bo nie mam odwagi ;)
Nasionka nabyte na allegro - Echinofossulucactus crispatus, Parodia submammulosa, Rebutia fulviseta, Rebutia wessneriana.banditoo pisze: A co to masz wysiane?
Te są w zasadzie z ciekawości i dla testu, jeśli mi się udadzą, to pewnie za rok się zdecyduję na zakup z jakiegoś lepszego źródła
Co do samych siewek, po tygodniu na parapecie i cieniowaniu, kiedy jest mocne słońce, nabrały ładniejszych kolorów.
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Witam
Jestem w posiadaniu nasion Melocactusa Możliwe, że chciałbym się pobawić w wysiew. Można zacząć już teraz czy lepiej zaczekać? Jeśli czekać to najlepiej w jakim miesiącu próbować?
Jestem w posiadaniu nasion Melocactusa Możliwe, że chciałbym się pobawić w wysiew. Można zacząć już teraz czy lepiej zaczekać? Jeśli czekać to najlepiej w jakim miesiącu próbować?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Mi najlepiej wychodzą siewy na początku kwietnia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- mCm86
A to jakiś problem jeśli nasiona przeleżą do kwietnia? To w końcu 9 miesięcy.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Zapakuj je szczelnie w woreczek foliowy, wstaw do lodówki w temperaturę ~5*C to krzywda się im nie stanie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- mCm86
Ok to jeszcze jedno pytanie kontrolne. Gdybym spróbował wysiać teraz to jest szansa powodzenia czy to jednak jest mocno uzależnione od terminu wysiewu?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Nasiona bezproblemowo Ci teraz skiełkują tylko co dalej? Melaki wymagają ciepła, wilgoci i słonka. Przyjdzie wrzesień, później październik i wszystko Ci zgnije. Jeśli teraz chcesz wysiewać to musisz przygotować sobie mnożarkę z doświetlaniem i termostatem i przez całą zimę utrzymywać siewki w fazie wzrostu. Natomiast jeśli wysiejesz siewki w kwietniu to do końca września urosną na tyle, że będziesz mógł je zimować praktycznie jak dorosłe melaki, czyli tylko co jakiś czas spryskując je wodą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek