Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czosnek zimowy

Post »

Po fasoli.
Zbyszek444
100p
100p
Od: 30 sty 2009, o 19:41

Post »

Wrócę jeszcze na moment do swojego czosnku, a to z powodu nowych zapytań na PW.
Jeżeli chodzi o wielkość główek to średnica ich mieści się w przedziale 7-9cm, a wyglądają tak:

Obrazek

i ząbki:

Obrazek

Jeszcze raz powtórzę, że nie zajmuję się wysyłką nasion.

Pozdrawiam / Zbyszek
tollo
100p
100p
Od: 21 paź 2008, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja również kupiłam czosnek o wielkich ząbkach,ale chyba zrobiłam błąd
sadząc go dwa dni temu.Czy mogę go wykopać i posadzić za jakiś czas,czy
lepiej,aby został w ziemi?Mieszkam w zachodniopomorskim,więc jest tu raczej ciepło.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zbyszek444 pisze:Otrzymałem na PW pytanie odnośnie czosnku, ale postanowiłem odpowiedzieć na forum.
I słusznie!!! :wit

Na to mamy forum publiczne, żeby dobre rady umieszczać tu, w wątku, który mogą czytać wszyscy zainteresowani.
Na pw poradę przeczyta tylko jedna osoba, a tak to i ja się dowiedziałam mnóstwa ciekawych rzeczy o czosnku....

W tym roku właśnie wysiałam dostany w prezencie czosnek. Poradzono mi, że wystarczy rozrzucić ząbki na skopanej i zagrabionej ziemi, między bylinami czy krzewami na przykład (nie mam warzywnika z prawdziwego zdarzenia) i wyrośnie wiosną bez problemów. Hm, przekonam się za pół roku...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
ruda147
50p
50p
Od: 19 lut 2010, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie ja równiez jestem z zachodniopomorskiego,ja posadzilam czosnek tez 2 dni temu,babcia powiedziała że to dobry termin,słucham jej zawsze ma u siebie piekne warzywa i owoce,poza tym jest ogrodnikiem więc doświadczenie ma.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

ja swój też wsadziłam , ja wsadzam zawsze wokół drzew owocowych i bardzo mi się zawsze udaje, podobno dobrze wpływa na drzewka owocowe, bo niektóre szkodniki nie znoszą zapachu czosnku
pozdrawiam :wit :wit
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Również róże dobrze reagują na sąsiedztwo czosnku. Ja mam warzywnik więc nie wysadzam "byle gdzie" jednak bez problemu można go sadzić między kwiaty itp.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Nalewko, czosnek może spokojnie rosnąć między kwiatami, ale z tym rozrzucaniem to chyba lekka przesada. Pewnie, że wyrośnie, ale z leżących ząbków będzie miał wygięty szczypior, a te które ułożą sie piętka do góry mogą mieć jeszcze większe problemy. Słowem: może być gdziekolwiek, ale lepiej jednak wsadzić piętką w dół :wink:
Dorota
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

W programie telewizyjnym radzili aby cebulki kwiatów rozrzucać np. po trawniku, koło krzewów, a potem tam gdzie spadły wsadzać do ziemi - dzięki temu mozna otrzymać niewymuszony, swobodny układ. Może ktoś oglądał kawałek tego programu i nie dokończył :;230
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zbyszek444
100p
100p
Od: 30 sty 2009, o 19:41

Post »

Nalewka pisze:Poradzono mi, że wystarczy rozrzucić ząbki na skopanej i zagrabionej ziemi, między bylinami czy krzewami na przykład (nie mam warzywnika z prawdziwego zdarzenia) i wyrośnie wiosną bez problemów. Hm, przekonam się za pół roku...
A nie zastanowiłaś się po co specjaliści zalecają wysadzać czosnek zimowy minimum na głebokość 5-7 cm??? Rówie dobrze można np. porozrzucać ziemniaki, fasolę i wiele innych warzyw lub okopowych, które na dodatek wysadza się na wiosnę i nie są narażone na przemarzanie. Po co się trudzić wysadzaniem do gleby skoro można to załatwić w tak prosty sposób??? Porozrzucać i po kłopocie.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Dopiero dzisiaj będę sadzić czosnek zimowy bo dopiero go kupiłam.Trochę póżno patrząc po pogodzie- zapowiadają regularne przymrozki.Tak jak w innych latach byłoby to dość wcześnie tak w tym roku widzę, że jestem spóżniona.
Niektórzy pytają kiedy sadzić czosnek a tu aura każdego roku inna i terminy się zmieniają.
Przymrozki u mnie przerwały wegetację; jeszcze dojrzewałaby fasola, dojrzewałyby i drewniały winorośle, papryczki w gruncie, póżna marchewka.
Wykopałam już wszystkie warzywa na przechowanie.
Krzewy ozdobne też jeszcze nie zdrewniały a tu zmroziło liście.
Awatar użytkownika
piotrq
100p
100p
Od: 18 sie 2010, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To mówicie, żeby sadzić dziś, nie czekać do połowy miesiąca?
Arribeth
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 wrz 2010, o 13:24

Post »

Ja posadzę jutro. Miałam to zrobić po 15 października, ale skoro niektórzy z was już posadzili to i ja tak zrobię. To mój pierwszy rok uprawy warzyw, w tym czosnku:)
-Jola-
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”