Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szlachcianka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2010, o 10:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dlaczego paproć usycha?

Post »

Drogi Czarodzieju
dostałam paprotkę od kolegi i przestrzegał, żeby nie tańczyć z nią po wszystkich półkach, tylko postawić w jednym miejscu i powinna się rozbujać. Niestety nie rozbujała się :( Stoi we wschodnim pokoju na półce naprzeciwko okna. Pokoik jest malusi i światło dochodzi bez problemów do tamtej ściany. Spryskiwałam ją regularnie co 2/3 dni odstaną wodą, podlewałam do spodeczka. Raz tylko przesuszyłam ją lekko i chyba jest bardziej wrażliwa niż sądziłam, bo od tamtej pory gubi liście na potęgę :( Dodam, że nie przesadzałam jej i dalej jest w tej samej doniczce z kwiaciarni.
Jeśli można ją jeszcze uratować, było by super :)
Zamieszczam zdjęcia tego co zostało. Jakby trzeba było jakieś dokładniejsze, to proszę powiedzieć.
Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zmień jej ziemię na typową dla paproci i daj o 2 cm większą doniczkę. Za mało ją podlewasz skoro schnie i pomimo zraszania ma pewnie za suche powietrze, wskazane by było doniczkę z podstawkiem ustawić na jeszcze większym podstawku wypełnionym stale mokrym keramzytem co zdecydowanie zwiększyło by wilgotność powietrza wokół paproci. :wink:
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam,
a może mi ktoś powiedzieć czy paprocie nadają się do uprawy w pokoju od strony północnej.
Mam trochę wolnego miejsca na regale, który chciałbym w jakiś sposób (zielono) zagospodarować, czy paproć się nada?
Regał stoi jakieś 1,5-2 metry od okna. A jeżeli nie paproć to co można by tam postawić?
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Można. Mam dwa pokoje z północnymi oknami. W jednym same storczyki i właśnie 3 paprotki. Nie są zbyt okazałe ale jako tako rosną. Byle nie przelać a od czasu do czasu spryskać wodą i podlać nawozem (zresztą właśnie takim do storczyków). Zdecydowanie do takiego pokoju lepszy jest zamiokulkas lub cissus rombolistny zwany popularnie aczkolwiek mylnie bluszczem.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

O karpek to zawsze perfekcyjnie doradzi. :) dzięki serdeczne, chyba się skuszę na zamiokulkasa i cissusa (w jakiej maksymalnie odległości od okna mogę go postawić, oczywiście okno północne).
pozdrawiam.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Oczywiście najlepiej na parapecie okiennym. Ale niekoniecznie. Jedna z moich paprotek wisi ok. 2 m od okna i też daje sobie radę. Zawsze należy wybrać jak najkorzystniej dla rośliny, czyli jak najbliżej.
Inne rośliny na północny parapet czy okno wymienione są jeszcze tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=32984.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Gaheri
50p
50p
Od: 22 mar 2010, o 17:33

Re: Paprotka

Post »

Mam pytanie do podlewania paproci mlekiem. Czy po podlaniu na ziemi ma pozostać biała warstwa osadu, czy zwyczajnie wybrałam złe mleko :| ?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z reguły zawsze zostaje przy kolejnych podlewaniach z wodą powinna zginąć, możesz powierzchnię ziemi przemieszać zapałką. :wink:
Awatar użytkownika
Gaheri
50p
50p
Od: 22 mar 2010, o 17:33

Post »

Ach! Tyle wiedzy do przyswojenia... :tan
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Re: Chora paprotka

Post »

Niestety paprotka nie odbiła nadaje się na kompost. Tak więc położyłem na niej krzyżyk.
Pamiętajcie o ogrodach...
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

A co sądzicie o tej paprotce?
To mojej mamy ale ja ją przejąłem
Podlewam aby podłoże było wilgotne.. Zraszam codziennie
Wygląd ogólny
Obrazek
A tutaj problem.. Jej nowe liście są takie zwinięte ;/ Czy to y powodu małej wilgotności powietrza albo z braku światła ? albo coś innego?
Obrazek
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Młode listki paproci zazwyczaj są słabo rozwinięte,z czasem rozwijają się lepiej i dorównują starszym liściom.
Możesz podlewać biohumusem to dobrze robi na korzenie i ogólny wygląd roślin. :wink:
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Czyli jest ok? :) A jeśli chodzi o biohumus to może być nawóz z tropicala?
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”