Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II
Witam
Czy zdarzyło sie Wam kiedyś, żeby Hortensja Bukietowa nie zakwitła????
W ubiegłym roku posadziłam cztery bukietowe hortensje: z czego dwie zakwitły, a dwie nie... Zastanawiam się, czy nie za późno przycięłam, i np jeszcze zakwitną....
I jeszcze pytanie czym nawozić TERAZ (sieroień-wrzesień) hortensje (a szczególnie ogrodowe) jeśli gleba jest wybitnie piaszczysta o odczynie obojętnym. Na ulotkach nawozów dla hortensji są zwykle informacje że nawozi się maksymalnie do sierpnia. A ja np widzę na krzewiastej i ogrodowej żółknięcie liści.... Co robić? Pomóżcie. Proszę.
Pozdrawiam
Jaga W
Czy zdarzyło sie Wam kiedyś, żeby Hortensja Bukietowa nie zakwitła????
W ubiegłym roku posadziłam cztery bukietowe hortensje: z czego dwie zakwitły, a dwie nie... Zastanawiam się, czy nie za późno przycięłam, i np jeszcze zakwitną....
I jeszcze pytanie czym nawozić TERAZ (sieroień-wrzesień) hortensje (a szczególnie ogrodowe) jeśli gleba jest wybitnie piaszczysta o odczynie obojętnym. Na ulotkach nawozów dla hortensji są zwykle informacje że nawozi się maksymalnie do sierpnia. A ja np widzę na krzewiastej i ogrodowej żółknięcie liści.... Co robić? Pomóżcie. Proszę.
Pozdrawiam
Jaga W
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A zdarzyło się że nie zakwitła, ale raczej młodziutka - za to miała solidny wzrost!
Co do cięcia to koniec marca-kwietnia są to terminy najlepsze i bezpieczne.
Żadnych hortensji juz się nie zasila, może jedynie nawozem typowo jesiennym bez azotu h. ogrodowe. Możesz na jesień nawieźć kwaśnej ziemii na kopczyki i jednoczesnie na zakwaszenie.
Co do cięcia to koniec marca-kwietnia są to terminy najlepsze i bezpieczne.
Żadnych hortensji juz się nie zasila, może jedynie nawozem typowo jesiennym bez azotu h. ogrodowe. Możesz na jesień nawieźć kwaśnej ziemii na kopczyki i jednoczesnie na zakwaszenie.
Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
-
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
Zdarza się, że bukietowa nie zakwita. Mam 3 krzewy hortensji bukietowych Tardiva. Rosna obok siebie. Dwie skrajne zakwitły obficie a środkowa wcale nie zakwitła. Dlaczego? Nie wiem.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
-
Zastanawiam się nad moją Anabelle. Jest tak pośrodku między królową Anabellą Kasi i Jej Grandiflorą. Musiałam dać podpórkę, bo kwiaty się bardzo przewieszały ale wybiły nowe pędy, które sterczą wyprostowane. I na ich końcach pojawiły sie kwiaty. Liście jednak nie są sercowate. Krzew wygląda ciekawie, dolne kwiaty są całkiem zielone, bo przekwitają a na górnych pędach są też zielone , bo dopiero rozkwitają. Zauważyłam też dzisiaj, że Limelight, która też jak mi się wydawało przekwita. postanowiła wypuścić młodziutkie kwiatostany na nowych pędach. Jestem zachwycona hortensjami bukietowymi., ich niezwykłą żywotnością. Zreszta ogrodowe też pokazuja ciągle nowe kwiaty. To jest chyba bardzo dobry rok dla hortensji z powodu deszczowej późnej wiosny i wczesnego lata..
Bogusia
Bogusia
-
- 200p
- Od: 5 sie 2009, o 23:35
-
Beato śliczne hortensje a Lime Light cudowna .
Selli7, Kasiu, spójrzcie bardzo proszę, na moją byłą Anabellę. Dziś jej się przyjrzałam uważnie i jestem prawie pewna, że mam Grandiflorę.
By bogusia2
By bogusia2
By bogusia2
Z tego co się od Was dziś dowiedziałam to Grandiflora. Kasiu, jeszcze bardziej cenię sadzonkę Anabell, którą mi przysłałaś .
A to dziś przeze mnie odkryty, zaczątek nowego kwiatostanu na Lime Light, która kwitnie juz ponad miesiąc .
By bogusia2
Moja LimeLight
By bogusia2
Zresztą ta śliczna ogrodowa, też wydała nowe dwa kwiaty
By bogusia2
Selli7, Kasiu, spójrzcie bardzo proszę, na moją byłą Anabellę. Dziś jej się przyjrzałam uważnie i jestem prawie pewna, że mam Grandiflorę.
By bogusia2
By bogusia2
By bogusia2
Z tego co się od Was dziś dowiedziałam to Grandiflora. Kasiu, jeszcze bardziej cenię sadzonkę Anabell, którą mi przysłałaś .
A to dziś przeze mnie odkryty, zaczątek nowego kwiatostanu na Lime Light, która kwitnie juz ponad miesiąc .
By bogusia2
Moja LimeLight
By bogusia2
Zresztą ta śliczna ogrodowa, też wydała nowe dwa kwiaty
By bogusia2
Bogusia
Bogusia
-
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
Boguniu, to chyba faktycznie Grandiflora, ale w przyszłym roku okaże się na 100% jak będzie większa. Tak czy owak moja jest 100% Anabella, więc dbaj o to dziecię! W zeszłym roku podarowałam sadzonkę GrzesiowiB, a w tym roku jej nie poznałam - taka wielka!
Bogusiu po za tym piękne te bukietówki Twoje - One nawet bez deszczu są takie!
Nicegarden piękna kompozycja biało-niebieska z tych ogorodwych!:D
Oto kilka moich
Bukietówki: Limelight, Tardiva, Kyushu
H. Pnky Winky
Limelight
Bogusiu po za tym piękne te bukietówki Twoje - One nawet bez deszczu są takie!
Nicegarden piękna kompozycja biało-niebieska z tych ogorodwych!:D
Oto kilka moich
Bukietówki: Limelight, Tardiva, Kyushu
H. Pnky Winky
Limelight
Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
Dziewczyny, piękne te Wasze hortensje. No cóż chyba na jesień zaszaleje i znowu dokupię
Nicegarden-ja się mecze i farbuję, a Ty masz taką piękną niebieską.
Temat Anabell-Grandiflora, jest dla mnie bardzo stresujący. U mnie coś rośnie co zakupiłam na wiosnę jako Anabell i miało bardzo wiotkie kwiaty i gałązki, wyginały się do samej ziemi i łamały. Kwiaty podcięłam, najbardziej wiotkie gałązki również, podlałam gnojówka z pokrzyw i wypuściło kilka bardziej sztywnych pędów. Teraz muszę chyba poczekać do przyszłego roku, aby być pewnym co mi rośnie
Nicegarden-ja się mecze i farbuję, a Ty masz taką piękną niebieską.
Temat Anabell-Grandiflora, jest dla mnie bardzo stresujący. U mnie coś rośnie co zakupiłam na wiosnę jako Anabell i miało bardzo wiotkie kwiaty i gałązki, wyginały się do samej ziemi i łamały. Kwiaty podcięłam, najbardziej wiotkie gałązki również, podlałam gnojówka z pokrzyw i wypuściło kilka bardziej sztywnych pędów. Teraz muszę chyba poczekać do przyszłego roku, aby być pewnym co mi rośnie
Pozdrawiam, Beata
-
- 200p
- Od: 5 sie 2009, o 23:35
Kasiu hortensje cudo-miodzio!!!!!!, A czy można je rozmnożyć? Też mam trochę hortensji ale takich jak Ty to nie mam widziałam tylko na zdjęciach. Szukałam w sklepach ogrodniczych ale nic z tego. Widzę że jesteś z Poznania tak jak ja to może podpowiesz gdzie kupiłaś? A jak by się dało rozmnożyć to może byśmy się wymieniły?
Pozdrawiam! Barbara
Idź tak przez życie by nie potrącać innych.
Idź tak przez życie by nie potrącać innych.
Hortensja dlaczego zmieniała kolor ?
Witam
bardzo prosze o poradę: 4 lata temu posadziła horensję Limelight .
Co roku kwitła elegancko na limonkowy kolor a w tym roku (mimo że nie zmieniłam składu ziemi, ani niczego nie dodałam) wszystkie hortensje (12 szt) zakwitły mi na smietanowo-biało ??
Dlaczego ? - ja wolałam tę limonkową
Joanna
bardzo prosze o poradę: 4 lata temu posadziła horensję Limelight .
Co roku kwitła elegancko na limonkowy kolor a w tym roku (mimo że nie zmieniłam składu ziemi, ani niczego nie dodałam) wszystkie hortensje (12 szt) zakwitły mi na smietanowo-biało ??
Dlaczego ? - ja wolałam tę limonkową
Joanna