Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1

Powojniki
Zablokowany
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Clemoholizm.....

Post »

Mogę opowiedzieć jak to wygląda w mojej okolicy - czyli na Ślaśku, głównie w okolicy Gliwic - bo tutaj regularnie rozglądam się za powojnikami.

Generalnie wybór jest całkiem spory ... ale głównie z odmian wielkokwiatowych

W regularnych sklepach ogrodniczych w większych miastach: jeżeli prowadzą Clematisy, to zawsze znajdzie sie około 5-10 popularnych odmian z polskich szkółek.

W dużych centrach ogrodniczych generalnie zawsze jest 1-5 odmian, dopóki nie kwitną to nawet ceny są przyzwoite (10-20zł), jak się obsypią kwiatami cena leci od razu w górę (nawet 3 krotnie). Bardzo często są to clematisy przywożone hurtowo z zagranicy ( pewnie Holandia ;) ) - czasami trafiają się perełki typu "Pixie"

Na targach, bazarach, na wiosnę zawsze można coś trafić.. zwykle jest kilku sprzedających i każdy ma po kilka odmian. Jak wcześnie rano przyjechać to tutaj już udaje sie znaleźć mniej popularne odmiany, ale to nadal w większosci wielkokwiatowe.

Specjalistyczne centra ogrodnicze położone poza centrami miast - mamy ich tu kilka w okolicy - sprzedają często powojnik z własnej hodowli. Mają zwykle powyżej 20 odmian (niektóre nawet po 50 i więcej). Tutaj trafiają się pojedyncze okazy z grupy atragene, macropetala, viticella czy integrifolia, chociaż i tak skupiają się głównie na wielkokwiatowych. Ceny zwykle w okolicach 15zł/sadzonka

Targi ogrodnicze - tutaj można znaleźć sprzedajacych specjalizujacych się wyłacznie w powojnikach, miewaja zwykle > 50 odmian. Ceny średnio wysokie, ale i wybór z innych grup powojników jest duży. Jak dobrze popytać i poszukac to można znaleźć naprawdę ciekawe okazy (aczkolwiek zwykle tylko po 1 sztuce).

Internet - no tu można oczywiście zamówić nielmalże wszytko :D.

Generalnie, jeżeli szukasz powojnika wielkokwiatowego to na pewno coś znajdziesz bez większych problemów. Zdecydowanie trudniej już dostać odmiany o pełnych kwiatach, jeżeli są to czesto znacznie droższe - ale generalnie polować na nie można. Z pozostałych grup powojników, to albo próbować w specjalisycznych centrach ogrodniczych (czesto mają liste odmian wraz z cennikiem w internecie, więc można sobie sprawdzić przed wyjazdem co oferują), albo zamawiać on-line.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
redchilly
50p
50p
Od: 22 cze 2009, o 23:16

Post »

Potwierdzam, że w okolicach Warszawy jest bardzo duży wybór. W moim ulubionym sklepie bywa też ze 30 odmian. I często nawet taniej niż w internecie. Zazwyczaj są to te odmiany, które widnieją na stronie S. Marczyńskiego. Jeśli chcesz coś zakupić w Holandii, skup się raczej na odmianach, których w Polsce nie ma - (np. tych, do których nikt nie zakupił praw do rozmnażania i sprzedawania). Przykładowo w żadnym sklepie ani razu nie widziałam "Josephine". Raz z kolei kupilam holenderską sadzonkę "royal velours" i nie znalazłam o niej nic na stronie S. Marczyńskiego... Bywają tu takie "białe plamy" - jak wszędzie, zresztą.
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kupował ktoś z Was powojniki na allegro u sprzedawcy hyzop_pl ?
Ma ciekawe odmiany , w tym Józefinkę, na którą zagiąłem parol :wink:
Ma również 200 negatywów, co z kolei studzi moją chęć zakupu...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dopadł i mnie clemoholizm... :oops: :D
Mam juz "Multi Blue","Ville de Lyon","Ernest Markham",całolistny "Arabel" i tangucki i rurowaty i jeszcze jakieś 2 nierozpoznane
Czekam niecierpliwie na wznowienie wegetacji przez "Pixie" ;:223
Zakupiłam 'Rooran" " Omoshiro" i " Moonlight"...

O rany nawet nie zdawałam sobie sprawy ile tego mam .... ;:224 :uszy
A marzy mi się jeszcze kilka innych a najbardziej "Early Sensation".
Może widzieliście go gdzieś w sprzedaży,bardzo go pragnę by nie powiedzieć pożądam ... ;:162
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurek pisze:Kupował ktoś z Was powojniki na allegrooo u sprzedawcy hyzop_pl ?
Też zwróciłem uwage na tego sprzedającego. Miewa ciekawe okazy - ale po opisie niektórych roslin można było wnioskować, że nawet nie bardzo wie co sprzedaje ;).

Wcześniej sprzedawał jako hyzop_pl - ale konto zostało zawieszone, teraz wrócił jako hyzop__pl.
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Toż to hyzop sprzedaje rewelacje Czarny klon palmowy sambucus
Można wpaśc w depresję conajmniej... :evil:

Sylwku poszukaj tam właśnie C. armandii i C.Early Sensation .
To rewelacje o które w Polsce bardzo trudno,raczej nie zdobycia.
Poczytaj w googlach warto. :D
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Jurek pisze:Kupował ktoś z Was powojniki na allegrooo u sprzedawcy hyzop_pl ?
Nie kupuj.
Kupowalam tam róże - porażka!!!!! Nie pamiętam czy jedenaście róż tam kupowałam - tylko jedna była tą, którą była według aukcji ;) Na różanym podforum mnie wyśmiali ;) , bo inni nacięli się też. Bywał hyzop w rożnych wersjach, a ten sam sprzedawca.
Bardzo kiepskie sadzonki, bardzo kiepsko zabezpieczone. Wyrzucone pieniądze - część wywaliłam, część wydałam, jednej róży jeszcze daję szansę, bo w zeszłym roku nie kwitła.

Dziś dotarła do mnie kolejna przesyłka z Multifiori.

Przepiękne sadzonki prosto ze Szkółki Clematis. To nie pierwsze moje zakupy u tego sprzedawcy.

Możesz zapytać poprzez all albo bezposednio w szkółce http://multifiori.nazwa.pl/ - nawet jeśli czegoś nie mają w ofercie, dużo odmian są w stanie sprowadzić :) to chyba Jurku wiesz, ale piszę też do osób, które czegoś szukają :)

Ja dostałam dziś od nich powojniki (piękne młode pędy, Omoshiro aż się boję wysadzić, tak duże ma listki i pąki):

Pink Flamingo, Rosea, Julka, Marmori, Królowa Jadwiga, Utopia, Omoshiro, Violet Elizabeth

Polecam nieustająco - poza tym bardzo bezpiecznie rośliny są zapakowane, to moje trzecie zakupy u Pani Anny :)
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Kontakt:

Post »

redchilly pisze:...... Jeśli chcesz coś zakupić w Holandii, skup się raczej na odmianach, których w Polsce nie ma - (np. tych, do których nikt nie zakupił praw do rozmnażania i sprzedawania). .....
Dziękuję za radę ale chyba za mało się jeszcze na clematisach znam i jeszcze mnie aż tak bardzo nie "wciągnęły' abym umiał szukać rzadkich odmian.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

redchilly pisze:A czy ktoś kupował w e-clematis? Można im zauafać?
Tak, kupowałem w tym roku. Bez najmniejszego problemu. Ładne sadzonki, wszystkie ze szkółki pana Marczyńskiego. Kontakt bez najmniejszych zastrzeżeń.
Sadzonki otoczone 2 lub 3 tyczkami bambusowymi, spięte w kilku miejscach kawałkami druta, i oznakowane odpowiednią firmową etykietą. Ziemia w donicach zabezpieczona przed wysypaniem.

Zamawiałem wiele sadzonek - łącznie 2 przesyłki. Zawsze sadzonki zapakowane w duży karton i pooddzielane od siebie kartonowymi przegrodami. Szybka przesyłka kurierem + informacja na email zaraz po wysłaniu. Do każdej paczki dołaczona krótka ulotka na temat róznych odmian powojników i sposobu sadzenia. Przy większych zamówieniach najwyraźniej możliwe gratisy (mnie się w każdym razie dostały :D)

Poza wystwionymi na aukcjach roślinami mogłem również zamówić sadzonki innych pnączy ze szkółki Clematis (wiciokrzew).

Generalnie - jestem zadowolony :D.
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

lesioc- a jakie odmiany dostałeś jako gratisy ?
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sam zaproponowałem, abym mogł gratisowo dostać jedną sadzonkę z 3 odmian które podałem - okazało się, że jedna jest dostępna i w ten sposób stałem się posiadaczem "Comtesse de Bauchaud" (sadzonka mniejsza niż standardowe, 1 roczna).

Kolejnym, gratisem była darmowa przesyłka drugiej paczki... a że byłem już przygotowany na kolejne 20zł opłaty... to zamieniłem to sobie niejako sam na sadzonkę wiciokrzewu "Serotina" - miałem na niego chrapkę już od dłuższego czasu a okazło się, że jest dostępny.

W przesyłce znalazłem jeszcze niespodzianki pod postacią małej sadzonki barwinka (odmiana o białych brzegach liści - niestety nie pamiętam teraz nazwy) i nasion - jeżeli wykiełkują to się pochwalę co to :D.
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

no to miło z ich strony, ale skoro zamówileś u nich ponad 30 szt , to jesteś gość ! :lol: Takim się daje gratisy . Napracowałeś się przy zbieraniu zamówień od znajomych , to i nagroda dla organizatora musi być.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Awatar użytkownika
redchilly
50p
50p
Od: 22 cze 2009, o 23:16

Post »

A niech tam. Zamówiłam:) Raz się żyje!
Teraz będe się zastanawiać, gdzie ja to wszystko posadzę...

A tak na marginesie: w moim ogródku rusza clematisowa wegetacja: wszędzie liczne pąki, a Guernsey Cream rozwinął pąki i już za chwile wypuści listki, i od korzenia wypuszcza chyba z 7 nowych pędów!!! To najstarszy clematis, jaki posiadam - sprawca i winowajca mojego uzależnienia....
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”