Brzoskwinia - choroby i szkodniki
-
- 100p
- Od: 21 sie 2015, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Brzoskwinia - choroby i szkodniki
mam pytanie - czy jeśli ja zdaze z opryskiem wiosennym a sasiad obok nie, to zakladajac ze jego drzewa zaatakuje kedzierzawosc moje drzewa tez zachoruja czy nie?
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- niesobia 1
- 500p
- Od: 21 kwie 2016, o 20:27
W zeszłym roku zapomniałem spryskać wiosną jedno drzewko brzoskwini.W rezultacie prawie 100 procent liści miało kędzierzawkę.
Drzewko jest niewielkie więc oberwałem wszystkie liście ale nowe odrastały chore.W maju i czerwcu jeszcze kilkakrotnie pryskałem silitem i obrywałem to co miało kędzierzawkę, aż w około lipca zaczęły wyrastać liście zdrowi i do jesieni drzewko było pięknie zielone.
Oczywiście straciło owoce.W tym roku wszystko jest OK i nie ma śladu po zeszłorocznych kłopotach.
Drzewko jest niewielkie więc oberwałem wszystkie liście ale nowe odrastały chore.W maju i czerwcu jeszcze kilkakrotnie pryskałem silitem i obrywałem to co miało kędzierzawkę, aż w około lipca zaczęły wyrastać liście zdrowi i do jesieni drzewko było pięknie zielone.
Oczywiście straciło owoce.W tym roku wszystko jest OK i nie ma śladu po zeszłorocznych kłopotach.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Po co truć Syllitem drzewko i siebie? Jeśli kędzierzawość już wystąpi ,to żadne opryski już nie pomogą.Obumierają porażone liście i grzybnia.Lać chemię można ,ale z głową.
- niesobia 1
- 500p
- Od: 21 kwie 2016, o 20:27
Opryski pomogły.Drzewko wypuściło nowe zdrowe liście.Gdybym nie zareagował, to przy takim natężeniu choroby brzoskwinia raczej by nie przeżyła.
-
- 500p
Widać ,że znasz się lepiej,więc nie zabieram głosu w tej sprawie.Nie chce mi się szukać i podawać pod nos oczywistej oczywistości.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
To jeszcze jedno - MUSZĘ zarażone listki oberwać?
U mnie prawie wszystkie są poskręcane
U mnie prawie wszystkie są poskręcane
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety tak , obrywaniem ograniczysz infekcje następnych wyrastających liści .
-
- 500p
U mnie również pomimo oprysku Miedzianem i Syllitem wystąpiła kędzierzawka ,drugi raz z rzędu.
Ja obcinam całe końcówki porażonych gałązek.Właśnie dzisiaj to ma zamiar wykonać ze względu na słoneczną pogodę.Warto również odkazić sekator denaturatem,jeśli mamy zamiar coś innego ciąć.
Ja obcinam całe końcówki porażonych gałązek.Właśnie dzisiaj to ma zamiar wykonać ze względu na słoneczną pogodę.Warto również odkazić sekator denaturatem,jeśli mamy zamiar coś innego ciąć.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mi się udało zero kędzierzawki , cud bo zawsze gdzieś się pojawiła .
- maryann
Na kędzierzawość na pewno zbędne, czyli szkodliwe. cewe ma rację. Nawet gdybyś nie obrywał i nie kropił choroba by ustąpiła ok. czerwca samoistnie.niesobia 1 pisze:W maju i czerwcu jeszcze kilkakrotnie pryskałem silitem
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Jak maryann mówi kędzierzawość sama ustępuje po pewnym czasie. A pryskanie po wystąpieniu jest bezsensowne. Pamiętajmy, że Silit utrzymuje się pół roku w roślinie... dlatego pryskamy tylko wczesną wiosną.maryann pisze:Na kędzierzawość na pewno zbędne, czyli szkodliwe. cewe ma rację. Nawet gdybyś nie obrywał i nie kropił choroba by ustąpiła ok. czerwca samoistnie.niesobia 1 pisze:W maju i czerwcu jeszcze kilkakrotnie pryskałem silitem
- maryann
Grzyb zimuje na pędach i wtedy najlepiej, najłatwiej - w zasadzie to jedyna możliwość go zabić. Infekuje lode listki w momencie pękania pączków. Potem to już po ptokach aż do następnego sezonu. Listki z objawami choroby usuwa sie glownie po to, by przerwac cykl rozwojowy grzyba, zeby na nowo nie zostawil zarodnikow na nowy sezon.
Kedzierzawosc jest w zasadzie tak powszechna, że o zdrowych drzewach czasem słyszę, nawet młode że szkółki najpewniej będzie zarażone, więc tym co u sąsiada nie ma się co za bardzo martwić. Wiadomo- chore, nie pomaga. Ale nawet brak choćby jednej brzoskwini w całej wsi niewiele oznacza w kwestii, czy choroba u ciebie wystąpi.
Kedzierzawosc jest w zasadzie tak powszechna, że o zdrowych drzewach czasem słyszę, nawet młode że szkółki najpewniej będzie zarażone, więc tym co u sąsiada nie ma się co za bardzo martwić. Wiadomo- chore, nie pomaga. Ale nawet brak choćby jednej brzoskwini w całej wsi niewiele oznacza w kwestii, czy choroba u ciebie wystąpi.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.