Kalafior, odmiany, wymagania,wysiew ,pielęgnacja itd
Re: Kalafior
Nie wiem , zjedzony był dzisiaj. To , że się żółty zrobił , to pewnie od słońca.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli róże kalafiorów nie mają zdolności samo okrywających, to trzeba im pomóc, załamując liście, bądź zawiązując, aby nie dochodziło słonce do kwiatu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Czy to samo można zrobić z brokułem? Bo zjadłam kilka już taki rozkwitających, a nie wyrosły za bardzo. Kalafiory jeszcze nie mają róż - zaczynam się martwić, widząc Wasze.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Trzeba szukać przyczyny dlaczego tak się rozkwitają: wysoka temperatura niekorzystnie wpływa, ale to od nas nie zależy.
Ale przerośnięta rozsada i słabe nawożenie azotem, to jest najczęstszą przyczyną, odmiana też ma wpływ, słabe podlewanie oraz niedobór molibdenu.
Ale przerośnięta rozsada i słabe nawożenie azotem, to jest najczęstszą przyczyną, odmiana też ma wpływ, słabe podlewanie oraz niedobór molibdenu.
pozdrawiam Ludwik
-
U mnie słońce dość mocno świeci. Korzenie pewnie mają uszkodzone przez tę śmietkę i nie pobierają tak jak należy pokarmu. Może skoki temperatury mają na to wpływ (w dzień to taka trochę patelnia, więc pewnie ziemia się nagrzewa mocniej niż do 30 stopni, a w nocy od rzeczki chłód i spadek poniżej 10)? Jednocześnie i kalafiory i brokuły robią się coraz wyższe. Zrobiłam w gruncie trochę rozsady kalafiora i kapusty na zbiór jesienny. Lepiej je wysadzić do słońca czy jednak cienia?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Wysadzić w słoneczne miejsce, tylko jak już napisałem rozsada kalafiora nie może być przerośnięta, najpierw po posadzeniu musi wytworzyć jak najwięcej i dużych liści, to potem i róża będzie okazała.
pozdrawiam Ludwik
-
Te co się robią rozsady to za jakieś 2 tyg myślę wysadzić, były siane na koniec maja. Kalafior jest malutki w porównaniu do kapusty... Się powoli uczę jak toto hodować Pierwszy raz w życiu go mam.
Edycja: Właśnie znalazłam, że jeden kalafior ma maleńką różę
Edycja: Właśnie znalazłam, że jeden kalafior ma maleńką różę
Zauważyłem, że większość moich kalafiorów idzie w kilka róż. Co może być tego przyczyną? Nie były wysadzone zbyt późno.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Mam taką rozsadę kalafiora.
Jeszcze trochę za mała żeby ją wysadzić, a wyjeżdżam na tydzień na urlop. Jak ją zabezpieczyć żeby nie uschła? Myślałem, że może wywiozę na działkę i wkopie całą wielodoniczkę w ziemię - może jak będzie sucho trochę wilgoci naciągnie. Myślicie, że przetrwa? Zbytnio nie mam kogo prosić o podlewanie tego.
Jeszcze trochę za mała żeby ją wysadzić, a wyjeżdżam na tydzień na urlop. Jak ją zabezpieczyć żeby nie uschła? Myślałem, że może wywiozę na działkę i wkopie całą wielodoniczkę w ziemię - może jak będzie sucho trochę wilgoci naciągnie. Myślicie, że przetrwa? Zbytnio nie mam kogo prosić o podlewanie tego.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Lepiej posadzić, ujemny skutek, to szybciej wyrosną chwasty, a tak to same plusy.
pozdrawiam Ludwik
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy można jeszcze wysiać kalafior i brokuł na zbiór jesienny?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja dziś posiałam kalafior Poranek (jest na nim napisane, ze odmiana nadaje się na poplon) i brokuł.
Mam nadzieję, że będzie ok. Posiałam na grządce/rozsadniku i przykryłam włókniną.
Mam nadzieję, że będzie ok. Posiałam na grządce/rozsadniku i przykryłam włókniną.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."