Niekonwencjonalne środki ochrony roślin

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Niekonwencjonalne środki ochrony roślin

Post »

Dlaczego warto postawić na ekologiczne opryski?

Pestycydy ? ranking najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw
Stare angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie ?trzyma doktora z daleka?. No chyba, że jest pokryte pestycydami.
Już dziesiąty rok z rzędu amerykańska organizacja pozarządowa Environmental Working Group (EWG) opublikowała listę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców i jabłka ? po raz kolejny ? znalazły się na szczycie tego niechlubnego rankingu.

http://www.ekologia.pl/srodowisko/ochro ... 19483.html
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hela druga pisze:No to mam pytanie.
Znalazłam gdzieś przepis na gnojówkę z cebuli i czosnku, miała dojrzewac z tygodnie tylko że cuchnie tak obrzydliwie że podczas mieszania mam mdłosci. I co teraz?
Co ja mam z tym zrobić?
Z tego co teraz czytam to takie gnojówki robi się krócej.
Gnojówka, jak to gnojówka .... śmierdzi gó....... - gnojówką ;:306
Do wszelkiego rodzaju gnojówek (pokrzywa, mniszek, skrzyp, czosnek,cebula) dosypuję łopatkę (taką ogrodniczą, małą) popiołu drzewnego. Popiół absorbuje zapach (albo ja mam taki mniej czuły węch :lol: )
Awatar użytkownika
beata22
100p
100p
Od: 10 mar 2010, o 20:13

Post »

Czy jest coś skutecznego a nie chemicznego na wełnowca? Może ktoś miał jakieś doświadczenie z tym szkodnikiem? Nie chcę stosować środków chemicznych.
Pozdrawiam serdecznie Beata
Mars9
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2014, o 08:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czytałem na tym forum o opryskach ogórków mlekiem. Minęło parę lat od tych wypowiedzi i chcę zapytać, jak Wasze doświadczenia ? Czy udało się całkowicie wyeliminować opryski chemiczne i jak i do kiedy w sensie zbiorów ogórków udało się w pełni wykorzystać opryski z mleka ? W tym roku zamierzam wysiać ogórki i dlatego pytam.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jaką lub jakie odmiany ?.

Masz alternatywę: albo wysiewać odmiany nie tolerancyjne na mączniaka rzekomego i kombinować z opryskami, albo wybrać odmiany tolerancyjne i w sprzyjających warunkach uprawiać nawet bez jakichkolwiek oprysków .
Awatar użytkownika
bena
100p
100p
Od: 1 cze 2005, o 11:39

Post »

Ja w tym roku przygotowuje się do opryskow pomidorów i truskawek mleczanem wapnia , zakwas żytni już postawiony .
Pozdrawiam serdecznie Bożena
roma333
100p
100p
Od: 27 kwie 2013, o 15:05

Post »

Ja w ubiegłym roku pryskalam pomidory rozcieńczonym mlekiem. W sumie miałam dość długo zdrowe rosliny, ale w ubiegłym roku był dobry rok dla nich. Coś tam czytałam wtedy o innych środkach, ale wydawało mi sie to skomplikowane. Czy możesz przybliżyć mi o co chodzi lub podać namiary na ten przepis.
Roma
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jakasiek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2015, o 20:27

Post »

Witam serdecznie,
od paru lat staram się uprawiać ogród ale ziemia była tak jałowa, że nawet chwasty nie chciały rosnąć :P
W tym roku całą ziemię wymieniłam i praktycznie wszystko mam już posadzone. Staram się o zdrową bezchemiczną uprawę i używam gnojowicy z pokrzyw jako nawozu. Stąd moje pytanie. Czy ubiegłoroczna gnojowica będzie spełniała swoje zadanie? Zostało mi bardzo dużo.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Co najwyżej ulotnić się mogła część azotu w postaci amoniaku i część siarki w postaci siarkowodoru. Reszta składników mineralnych jest nielotna i musiała zostać w gnojówce.
aleczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 cze 2010, o 08:44

Post »

Witam
Czy mogę się dowiedzieć jak często można podlewać tuje i drzewka owocowe rozcieńczoną gnojówką z pokrzywy.

Pozdrawiam :)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeśli byłabyś w stanie określić ile azotu, fosforu i potasu ma ta gnojówka i ile tych składników jest aktualnie w glebie, to wtedy w miarę precyzyjnie można odpowiedzieć na takie pytania. W innej sytuacji odpowiedź może być tylko w stylu " a bo mnie się wydaje ".
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

aleczka pisze:Witam
Czy mogę się dowiedzieć jak często można podlewać tuje i drzewka owocowe rozcieńczoną gnojówką z pokrzywy.

Pozdrawiam :)
Nie robię zbyt wiele gnojówki na raz (mam jedno 20 l wiadro do tego celu) i wystarcza mi na jedno podlanie całej działki gnojówką rozcieńczoną 1 : 10 (litrowy słoik koncentratu do konewki 10 l i dopełniam wodą). Czyli - podlewam gnojówką raz x 2 tygodnie bo po wyczerpaniu - nastawiam nową. Może za rzadko to robię - na taką częstotliwość mam chęć. Nie odmierzam i nie sprawdzam. Uważam, że gnojówki (w takim stężeniu) nie można przedawkować. Zaznaczam, że piszę o tym co ja robię . Nie jest to z mojej strony pretekst do rozpętywania dyskusji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”