Niekonwencjonalne środki ochrony roślin
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Niekonwencjonalne środki ochrony roślin
Dlaczego warto postawić na ekologiczne opryski?
Pestycydy ? ranking najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw
Stare angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie ?trzyma doktora z daleka?. No chyba, że jest pokryte pestycydami.
Już dziesiąty rok z rzędu amerykańska organizacja pozarządowa Environmental Working Group (EWG) opublikowała listę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców i jabłka ? po raz kolejny ? znalazły się na szczycie tego niechlubnego rankingu.
http://www.ekologia.pl/srodowisko/ochro ... 19483.html
Pestycydy ? ranking najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw
Stare angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie ?trzyma doktora z daleka?. No chyba, że jest pokryte pestycydami.
Już dziesiąty rok z rzędu amerykańska organizacja pozarządowa Environmental Working Group (EWG) opublikowała listę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców i jabłka ? po raz kolejny ? znalazły się na szczycie tego niechlubnego rankingu.
http://www.ekologia.pl/srodowisko/ochro ... 19483.html
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gnojówka, jak to gnojówka .... śmierdzi gó....... - gnojówkąhela druga pisze:No to mam pytanie.
Znalazłam gdzieś przepis na gnojówkę z cebuli i czosnku, miała dojrzewac z tygodnie tylko że cuchnie tak obrzydliwie że podczas mieszania mam mdłosci. I co teraz?
Co ja mam z tym zrobić?
Z tego co teraz czytam to takie gnojówki robi się krócej.
Do wszelkiego rodzaju gnojówek (pokrzywa, mniszek, skrzyp, czosnek,cebula) dosypuję łopatkę (taką ogrodniczą, małą) popiołu drzewnego. Popiół absorbuje zapach (albo ja mam taki mniej czuły węch )
- beata22
- 100p
- Od: 10 mar 2010, o 20:13
Czy jest coś skutecznego a nie chemicznego na wełnowca? Może ktoś miał jakieś doświadczenie z tym szkodnikiem? Nie chcę stosować środków chemicznych.
Pozdrawiam serdecznie Beata
Czytałem na tym forum o opryskach ogórków mlekiem. Minęło parę lat od tych wypowiedzi i chcę zapytać, jak Wasze doświadczenia ? Czy udało się całkowicie wyeliminować opryski chemiczne i jak i do kiedy w sensie zbiorów ogórków udało się w pełni wykorzystać opryski z mleka ? W tym roku zamierzam wysiać ogórki i dlatego pytam.
Jaką lub jakie odmiany ?.
Masz alternatywę: albo wysiewać odmiany nie tolerancyjne na mączniaka rzekomego i kombinować z opryskami, albo wybrać odmiany tolerancyjne i w sprzyjających warunkach uprawiać nawet bez jakichkolwiek oprysków .
Masz alternatywę: albo wysiewać odmiany nie tolerancyjne na mączniaka rzekomego i kombinować z opryskami, albo wybrać odmiany tolerancyjne i w sprzyjających warunkach uprawiać nawet bez jakichkolwiek oprysków .
Ja w tym roku przygotowuje się do opryskow pomidorów i truskawek mleczanem wapnia , zakwas żytni już postawiony .
Pozdrawiam serdecznie Bożena
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Ja w ubiegłym roku pryskalam pomidory rozcieńczonym mlekiem. W sumie miałam dość długo zdrowe rosliny, ale w ubiegłym roku był dobry rok dla nich. Coś tam czytałam wtedy o innych środkach, ale wydawało mi sie to skomplikowane. Czy możesz przybliżyć mi o co chodzi lub podać namiary na ten przepis.
Roma
Roma
Witam serdecznie,
od paru lat staram się uprawiać ogród ale ziemia była tak jałowa, że nawet chwasty nie chciały rosnąć :P
W tym roku całą ziemię wymieniłam i praktycznie wszystko mam już posadzone. Staram się o zdrową bezchemiczną uprawę i używam gnojowicy z pokrzyw jako nawozu. Stąd moje pytanie. Czy ubiegłoroczna gnojowica będzie spełniała swoje zadanie? Zostało mi bardzo dużo.
od paru lat staram się uprawiać ogród ale ziemia była tak jałowa, że nawet chwasty nie chciały rosnąć :P
W tym roku całą ziemię wymieniłam i praktycznie wszystko mam już posadzone. Staram się o zdrową bezchemiczną uprawę i używam gnojowicy z pokrzyw jako nawozu. Stąd moje pytanie. Czy ubiegłoroczna gnojowica będzie spełniała swoje zadanie? Zostało mi bardzo dużo.
Co najwyżej ulotnić się mogła część azotu w postaci amoniaku i część siarki w postaci siarkowodoru. Reszta składników mineralnych jest nielotna i musiała zostać w gnojówce.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 cze 2010, o 08:44
Witam
Czy mogę się dowiedzieć jak często można podlewać tuje i drzewka owocowe rozcieńczoną gnojówką z pokrzywy.
Pozdrawiam
Czy mogę się dowiedzieć jak często można podlewać tuje i drzewka owocowe rozcieńczoną gnojówką z pokrzywy.
Pozdrawiam
Jeśli byłabyś w stanie określić ile azotu, fosforu i potasu ma ta gnojówka i ile tych składników jest aktualnie w glebie, to wtedy w miarę precyzyjnie można odpowiedzieć na takie pytania. W innej sytuacji odpowiedź może być tylko w stylu " a bo mnie się wydaje ".
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Nie robię zbyt wiele gnojówki na raz (mam jedno 20 l wiadro do tego celu) i wystarcza mi na jedno podlanie całej działki gnojówką rozcieńczoną 1 : 10 (litrowy słoik koncentratu do konewki 10 l i dopełniam wodą). Czyli - podlewam gnojówką raz x 2 tygodnie bo po wyczerpaniu - nastawiam nową. Może za rzadko to robię - na taką częstotliwość mam chęć. Nie odmierzam i nie sprawdzam. Uważam, że gnojówki (w takim stężeniu) nie można przedawkować. Zaznaczam, że piszę o tym co ja robię . Nie jest to z mojej strony pretekst do rozpętywania dyskusji.aleczka pisze:Witam
Pozdrawiam