Dziwaczek - Mirabilis jalapa cz.1
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Dziwaczek
Organem spichrzowym dziwaczka jest korzeń ? rzeczywiście kształtem przypominający korzeń marchwi, tyle że prawie czarny.
Ja tam siałem dziwaczki z nasion ? poszły dwie paczki nasion z Plantico i wyrosły całe dwie roślinki, więc dokupiłem nasion z Vilmorin ? i dopiero one wzeszły. Niestety ? jako iż uporczywie dosiewałem ciągle nasion z Plantico aż do ich wykończenia, ciągle mając nadzieję, że coś wzejdzie ? mogę powiedzieć, że te dziwaczki, które rosną, siane były dopiero na przełomie kwietnia i maja. Co z kolei oznacza, że na kwiatki jeszcze trochę poczekam.
Pozdrawiam!
LOKI
Ja tam siałem dziwaczki z nasion ? poszły dwie paczki nasion z Plantico i wyrosły całe dwie roślinki, więc dokupiłem nasion z Vilmorin ? i dopiero one wzeszły. Niestety ? jako iż uporczywie dosiewałem ciągle nasion z Plantico aż do ich wykończenia, ciągle mając nadzieję, że coś wzejdzie ? mogę powiedzieć, że te dziwaczki, które rosną, siane były dopiero na przełomie kwietnia i maja. Co z kolei oznacza, że na kwiatki jeszcze trochę poczekam.
Pozdrawiam!
LOKI
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja te marchewki wyrzuciłam jesienia zamiast przecować teraz wysiew od nowa
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
To dziwaczki się wykopuje? Nie powinnam się dziwić, bo w zasadzie to o ich uprawie jeszcze nic nie czytałam, ale wydaje mi się, że na kapersie nie było o tym zabiegu ani słowa. Moje trzy sztuki ładnie się rozrastają, są zaskakujaco duże w porównaniu do innych bylin zakupionych w b... Ale pączków żadnych nie dostrzegam jeszcze, a chciałabym zobaczyć te ich "świecące" kwiatuszki.pamelka pisze:A ja te marchewki wyrzuciłam jesienia zamiast przecować teraz wysiew od nowa
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Z dziwaczkami to jak z daliami. Więc tak, wykopuje się je. Ponoć (wedle mojej ulubionej francuskiej encyklopedii roślin ozdobnych) są w stanie wytrzymać do -12°C, ale w Polsce bywa dużo mroźniej.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Dyshia
- 1000p
Powiedziałabym, że rzadko kiedy bywa cieplej. (oczywiście przesadzam, niejedna zima wyglądała np. w ciagu ostatniej dekady bardziej jak przedwiośnie ). Więc jeszcze jedna roślina specjalnej troski. Zobaczę, jak zakwitnie, może warta zachodu i miejsca w garażu.
- pamelka
Dyshia, wszystko zależy od tego ile masz kłączy do przechowywania. Ja tam wybrałam nasionka, są zdecydowanie mniejsze, ładnie wschodzą i na kazdej roślince jest ich dostaatek. Jak sie ma canny, dalie, datury wybór jest prosty
A to że kwiatki świecą Nic nie powiem, zobaczysz.
A to że kwiatki świecą Nic nie powiem, zobaczysz.
- Dyshia
- 1000p
Tuż po zakupie kłączy się zorientowałam, że te iluminacje to jakaś ściema. Ale zobaczymy, zobaczymy... Może wyszperałam jakiś pełnowartościowy egzemplarz.
Przemawia do mnie to, co mówisz. Jednak biorę poprawkę na to, że moja kolekcja wszystkich wymienionych przez Ciebie roślin jest na obecną chwilę dość skromna, a że autko mam małe a garaż duży, to może tej zimy wygospodaruję jakiś kawałek podłogi na 3 dziwaczki. Nasionka może też wysieję, jak uda mi się zebrać i zobaczę, która wersja bardziej mi przypadnie do gustu.pamelka pisze:Jak sie ma canny, dalie, datury wybór jest prosty
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak się podłączę pod te dziwaczki,ich zapach przywabia furczaki,piękne motyle nocne wielkości kolibra.Ich oczy odbijają światło.
A to,że dziwaczki mają bulwy dowiedziałam się w zeszłym roku,ale mi przemarzły,bo zapomniałam schować i teraz nie mam ani bulw ani nasion
A to,że dziwaczki mają bulwy dowiedziałam się w zeszłym roku,ale mi przemarzły,bo zapomniałam schować i teraz nie mam ani bulw ani nasion
Kwiaty to resztki Raju.
Moje doświadczenie z dziwaczkami jest takie - pierwszego roku, wysiane, bardzo słabo wschodziły, a jak wzeszły to uschły. W drugim roku miałam piękne krzaczki i zebrałam sporo nasion. Ale, przechowywane w piwnicy korzenie, zgniły. W tym roku, nie miałam gdzie wysiać, bo psy tratują, więc kupiłam w b... korzenie, ale jeszcze są bardzo małe krzaczki - chyba te upały całkiem wstrzymały ich wzrost. Jednym słowem: dziwaczki
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Mój dziwaczek (z nasion) już zabiera się za kwitnienie.
W tym roku też zbiorę sobie korzenie, bo w zeszłym roku nie wiedziałam, że tak też można go hodować.
W tym roku też zbiorę sobie korzenie, bo w zeszłym roku nie wiedziałam, że tak też można go hodować.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Moje siane w tym roku, na razie są w fazie produkowania lisci.
Rozkrzewiają sie mocno.
Ciekawe jakie kolory będą
Rozkrzewiają sie mocno.
Ciekawe jakie kolory będą
Pozdrawiam Kaśka
- pamelka
Aniu pięknie rośnie Twój dziwaczek Moje będą takie znów jesienią chyba