Dziwaczek - Mirabilis jalapa cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Dziwaczek

Post »

Organem spichrzowym dziwaczka jest korzeń ? rzeczywiście kształtem przypominający korzeń marchwi, tyle że prawie czarny.

Ja tam siałem dziwaczki z nasion ? poszły dwie paczki nasion z Plantico i wyrosły całe dwie roślinki, więc dokupiłem nasion z Vilmorin ? i dopiero one wzeszły. Niestety ? jako iż uporczywie dosiewałem ciągle nasion z Plantico aż do ich wykończenia, ciągle mając nadzieję, że coś wzejdzie ? mogę powiedzieć, że te dziwaczki, które rosną, siane były dopiero na przełomie kwietnia i maja. Co z kolei oznacza, że na kwiatki jeszcze trochę poczekam.

Pozdrawiam!
LOKI
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Ku przypomnieniu :)
Amlos pisze: Kłącza dziwaczka wcale nie przypominają cebulek tulipana, ani żadnych innych cebulowych .

Wyglądają jak czarne korzenie marchewki lub pietruszki :

Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja te marchewki wyrzuciłam jesienia zamiast przecować ;:14 teraz wysiew od nowa :?
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

pamelka pisze:A ja te marchewki wyrzuciłam jesienia zamiast przecować ;:14 teraz wysiew od nowa :?
To dziwaczki się wykopuje? Nie powinnam się dziwić, bo w zasadzie to o ich uprawie jeszcze nic nie czytałam, ale wydaje mi się, że na kapersie nie było o tym zabiegu ani słowa. :? Moje trzy sztuki ładnie się rozrastają, są zaskakujaco duże w porównaniu do innych bylin zakupionych w b... Ale pączków żadnych nie dostrzegam jeszcze, a chciałabym zobaczyć te ich "świecące" kwiatuszki. :wink:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Z dziwaczkami to jak z daliami. Więc tak, wykopuje się je. Ponoć (wedle mojej ulubionej francuskiej encyklopedii roślin ozdobnych) są w stanie wytrzymać do -12°C, ale w Polsce bywa dużo mroźniej.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Powiedziałabym, że rzadko kiedy bywa cieplej. ;:216 (oczywiście przesadzam, niejedna zima wyglądała np. w ciagu ostatniej dekady bardziej jak przedwiośnie 8-) ). Więc jeszcze jedna roślina specjalnej troski. :roll: Zobaczę, jak zakwitnie, może warta zachodu i miejsca w garażu.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dyshia, wszystko zależy od tego ile masz kłączy do przechowywania. Ja tam wybrałam nasionka, są zdecydowanie mniejsze, ładnie wschodzą i na kazdej roślince jest ich dostaatek. Jak sie ma canny, dalie, datury wybór jest prosty :;230
A to że kwiatki świecą ;:224 Nic nie powiem, zobaczysz.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Tuż po zakupie kłączy się zorientowałam, że te iluminacje to jakaś ściema. :wink: Ale zobaczymy, zobaczymy... :) Może wyszperałam jakiś pełnowartościowy egzemplarz. :;230
pamelka pisze:Jak sie ma canny, dalie, datury wybór jest prosty
Przemawia do mnie to, co mówisz. ;:108 Jednak biorę poprawkę na to, że moja kolekcja wszystkich wymienionych przez Ciebie roślin jest na obecną chwilę dość skromna, a że autko mam małe a garaż duży, to może tej zimy wygospodaruję jakiś kawałek podłogi na 3 dziwaczki. Nasionka może też wysieję, jak uda mi się zebrać i zobaczę, która wersja bardziej mi przypadnie do gustu. :)
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak się podłączę pod te dziwaczki,ich zapach przywabia furczaki,piękne motyle nocne wielkości kolibra.Ich oczy odbijają światło.
A to,że dziwaczki mają bulwy dowiedziałam się w zeszłym roku,ale mi przemarzły,bo zapomniałam schować ;:223 i teraz nie mam ani bulw ani nasion :cry:
Kwiaty to resztki Raju.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Moje doświadczenie z dziwaczkami jest takie - pierwszego roku, wysiane, bardzo słabo wschodziły, a jak wzeszły to uschły. W drugim roku miałam piękne krzaczki i zebrałam sporo nasion. Ale, przechowywane w piwnicy korzenie, zgniły. W tym roku, nie miałam gdzie wysiać, bo psy tratują, więc kupiłam w b... korzenie, ale jeszcze są bardzo małe krzaczki - chyba te upały całkiem wstrzymały ich wzrost. Jednym słowem: dziwaczki :)
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Mój dziwaczek (z nasion) już zabiera się za kwitnienie.
W tym roku też zbiorę sobie korzenie, bo w zeszłym roku nie wiedziałam, że tak też można go hodować. 8-)

Obrazek
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Moje siane w tym roku, na razie są w fazie produkowania lisci.
Rozkrzewiają sie mocno.
Ciekawe jakie kolory będą 8-)
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu pięknie rośnie Twój dziwaczek :uszy Moje będą takie znów jesienią chyba :lol:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”