Jaskry azjatyckie - prośba o wymianę doświadczeń
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaskier peoniowy - Ranunculus
Ja posadziłam w marcu i kwiatu ani słychu,tylko zielono.
Moje wychodziły około 10 dni. Dorcia daj im jednak kilka dni jeszcze, bo potrafią do trzech tygodni się grzebać. A jak jesteś niecierpliwa jak ja, to zaglądnij delikatnie do jednego.
Moje wychodziły około 10 dni. Dorcia daj im jednak kilka dni jeszcze, bo potrafią do trzech tygodni się grzebać. A jak jesteś niecierpliwa jak ja, to zaglądnij delikatnie do jednego.
Ja też posadziłam jaskry chyba z biedronki,ale najpierw do doniczek ,przełom marca kwietnia a potem przesadziłam do ziemi tak by nie rozwaliła się bryła korzeniowa i już są paki kwiatowe,może za jakiś tydzień się rozwiną.
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
A ja się przekonałem że jaskry lepiej dać od razu do gruntu niż bawić się w podpędzanie na parapecie - kończyło się to najczęściej marnymi żółtymi listkami i fiaskiem. W dość piaszczystej ziemi z dodatkiem kompostu podrosły szybko (nie więcej niż 1,5 miesiąca) takie oto "selerki" teraz tylko pytanie, kiedy zaczną one wypuszczać pąki?
Kuba
-
- 50p
- Od: 17 lis 2013, o 02:26
Czy ktoś wie, gdzie można zakupić kłacza jaskrów przynajmniej 4centymetrowe? Takie maja więcej kwiatów.
Czy były w tym roku w Biedronce?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Kupiłam w Netto 10 szt za 2.50 a na All drożej, ale kolorami. Z All pazurki dużo większe. Wymoczone, posadzone... Te które kupiłam w Lidlu też były duże ale część udało mi się zgnić - te co przeżyły wysadziłam już na dworze w kompozycjach... tym razem nie podlałam po posadzeniu, czekam na liście.
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja mam jaskry w gruncie od czterech lat - wyłącznie zieleninę. Nigdy nie zakwitł nawet jeden kwiatuszek
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ostatni, który przeżył z mojej kolekcji. Za rok pewnie nie będzie nawet i jego.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kupiłam sobie bulwki jaskrów,chcę je posadzić już teraz, do doniczek ,zastanawiam się jak je posadzić? Ramionami do góry ,czy na dól? Teraz moczą się wodzie, ile mają się moczyć?
Asia
Asia
- nibyalicja
- 200p
- Od: 21 mar 2014, o 00:12
Pelasiu, na razie odłóż bulwki w chłodne miejsce , za wcześnie na sadzenie:)
bulwki moczymy kilka godzin w letniej wodzie i sadzimy pazurkami na dół, dość szybko kiełkują ,więc posadź do doniczek pod koniec marca a w kwietniu jak się ociepli to do ogrodu:)
Ja od kilku lat sadzę jaskry i zawsze pięknie kwitną.Pamiętaj żeby jesienią bulwki wykopać.
Dodam jeszcze ,że bulwki ładnie się namnażają więc w przyszłym roku będziesz miała więcej jaskrów:)
bulwki moczymy kilka godzin w letniej wodzie i sadzimy pazurkami na dół, dość szybko kiełkują ,więc posadź do doniczek pod koniec marca a w kwietniu jak się ociepli to do ogrodu:)
Ja od kilku lat sadzę jaskry i zawsze pięknie kwitną.Pamiętaj żeby jesienią bulwki wykopać.
Dodam jeszcze ,że bulwki ładnie się namnażają więc w przyszłym roku będziesz miała więcej jaskrów:)
Wszystko co doskonałe dojrzewa powoli.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ale ja już je zamoczyłam w ogrodniczym sprzedawca powiedziała ,że mogę je już posadzić do doniczki, teraz już za późno ,żeby je odłożyć?
Asia
Asia
- nibyalicja
- 200p
- Od: 21 mar 2014, o 00:12
Pierwszy raz , zrobiłam tak jak ty , a może nawet gorzej bo kupiłam bulwki jesienią i pani powiedziała żeby je namoczyć i posadzić jesienią:) A ja mądra głowa zamiast poczytać np na forum to zrobiłam tak jak mi kazano:) ale zreflektowałam się dość szybko , bulwki wytarłam papierowym ręcznikiem, wysuszyłam i przezimowałam w lodówce:) wiosną wyrosły piękne jaskry.
Pelasiu , jeśli bulwki są już mocno napęczniałe to sadź do doniczek , będziesz miała większe sadzonki.
Czasem trzeba poeksperymentować i zaryzykować.
Mówią,że kto nie ryzykuje ten nie pije szampana:))
Pelasiu , jeśli bulwki są już mocno napęczniałe to sadź do doniczek , będziesz miała większe sadzonki.
Czasem trzeba poeksperymentować i zaryzykować.
Mówią,że kto nie ryzykuje ten nie pije szampana:))
Wszystko co doskonałe dojrzewa powoli.