Astry- uprawa
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Astry
Moje jeszcze w pąkach, ale z niecierpliwością czekam na efekt moich wysiewów
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Yvona, a siałaś bezpośrednio do gruntu? Bo ja zazwyczaj robię rozsadę, albo gotowce na bazarku kupuję, ale słyszałam, że do gruntu też się niekiedy udają. Moje z rozsady są w pełni kwitnienia, z odm. 'Zorza' jestem szczególnie zadowolona, bo ładnie się trzyma i nie pokłada, jest dość wysoka, ok. 50-70 cm. Chętnie oszczędziłabym sobie pracy (i miejsca w domu) na wiosnę, jeśli można bez problemu siać je do gruntu.
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
W ubiegłym roku miałam mnóstwo astrów
przeróżnych, w tym roku mam dużo samosiejek i wysianych z nasion zebranych z zeszłorocznych
i wszystkie są w jednym tylko kolorze
Mogę zrozumieć, że pozbierałam nasionka tylko takich, ale samosiejki też tylko takie dziwne nie
Natomiast wysiane z kupionych nasion
Jak widać są różne i kolorowe
przeróżnych, w tym roku mam dużo samosiejek i wysianych z nasion zebranych z zeszłorocznych
i wszystkie są w jednym tylko kolorze
Mogę zrozumieć, że pozbierałam nasionka tylko takich, ale samosiejki też tylko takie dziwne nie
Natomiast wysiane z kupionych nasion
Jak widać są różne i kolorowe
Pozdrawiam Marzena
- laura_sara3
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 cze 2013, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Astry się zapylają i prawie zawsze z kilku kolorów będzie tylko jeden , jeśli pozbieramy nasiona i na wiosnę je wysiejemy.
U mnie z ubiegłego roku są wszystkie-oczywiście z samosiejek- blado-różowe.A wysiewałam z nasion zakupionych o różnych kolorach.
Jedynym chyba wyjątkiem są astry karłowe.Te mam już od trzech lat, same się sieją i co roku są koloru ciemno -bordowego, taki kolor jak z pierwszych nasion.
Można jeszcze spróbować zebrać nasiona osobno z każdego koloru znacząc kwitnące jeszcze astry, np kolorowym papierkiem lub tasiemką. Może to dałoby jakieś efekty?
Kiedyś tak robiłam , ale szczerze przyznaję nie pamiętam jakie były efekty. To tak na marginesie dodałam aczkolwiek to nic do danego tematu nie wnosi.
U mnie z ubiegłego roku są wszystkie-oczywiście z samosiejek- blado-różowe.A wysiewałam z nasion zakupionych o różnych kolorach.
Jedynym chyba wyjątkiem są astry karłowe.Te mam już od trzech lat, same się sieją i co roku są koloru ciemno -bordowego, taki kolor jak z pierwszych nasion.
Można jeszcze spróbować zebrać nasiona osobno z każdego koloru znacząc kwitnące jeszcze astry, np kolorowym papierkiem lub tasiemką. Może to dałoby jakieś efekty?
Kiedyś tak robiłam , ale szczerze przyznaję nie pamiętam jakie były efekty. To tak na marginesie dodałam aczkolwiek to nic do danego tematu nie wnosi.
Uprawiamy nasz malutki ogródek kwiatowy, ja , mój spaniel.......i krecik .
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Ja wysiałam takie miniaturkowe czerwona astry , pisało żeby nie przesadzać , ale ja musiałam im inne miejsce zarezerwować i teraz cieszą oczy takim kolorem....
Bożena
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2011, o 18:44
czy ktoś wie co to może być za odmiana astrów?? - kwiatki malutkie a łodygi do ziemi bardzo długie. widziałam ich już w sierpniu, i się bardzo zastanawiałam co to za odmiana. karłowe niskie widziałam ale o długich łodygach to nie.
Joanna