Magnolia - choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorcia1311
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2014, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Problem z magnolią

Post »

Hej,
Nornica jakoś nie chce się na zatrute ziarno nabrać :( Ale na razie zapach ktory rozlałam na nornice i krety ją odstrasza - zobaczymy na jak długo :wink:
Niestety z moją magnolią wciąż nie jest dobrze.
Potraktowałam ją miedzianem tydzień temu - pewnie na efekty jeszcze trzeba poczekać.
Ale proszę pomóżcie czy da się coś z tym podłożem zrobić :?: Jest gliniaste i raczej słabo przepuszczalne. Wykopać tę magnolię, poprawić podłoże czy lepiej jej nie ruszać, bo w takim słabym stanie może całkiem paść :?:

Pozdrawiam,
Dorota
Jan_Lal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sty 2010, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Przemarznięta magnolia

Post »

Witam,

posiadam 3-metrową magnolię o dużych, ciemnoróżowych kwiatach. Tej zimy przemarzły pąki kwiatowe. Do tej pory nie pojawiły się liście, przy obcięciu gałązki i zadrapaniu kory wygląda jakby soki jeszcze krążyły. Pąki liściowe są małe i ściśnięte.

Czy jest to normalne, że magnolia nie ma jeszcze liści? Czy można jej jakoś pomóc?
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Re: zmarznięta magnolia

Post »

Nie warto się śpieszyć z wycinaniem w maju.Moja podmarznięta tydzień przed zimnymi ogrodnikami,z czarnymi kikutami, zaczyna nieśmiało wypuszczać listki.Zawsze zdążyć wyciąć jak już nic z niej nie będzie.
Halina
Maciek86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 maja 2014, o 21:10

Re: Magnolia - choroby

Post »

Podobnnie jak z moim świerkiem srebrzystym zabrałem kilka listków z magnoli do sklepu z opryskami. Miła Pani dała mi SUBSTRAL długo działający POLYSECT 005 SL i SUMIN Amistar 250SC. Opryskalem dzień po dniu i musze powiedzieć ze roślinki troche lepiej wyglądają. Co prawda mieniąca się pajęczynka na spodniej stronie liścia pozostała ale nie widac juz żadnych robaczków. Dzisiaj podsypałem je nawozem do magnoli i mam nadzieję że wrócą do życia.

Napiszcie proszę czy mogę jeszcze jakoś im pomóc czy zostawić je w spokoju i nie przedobrzyć??
Awatar użytkownika
dorcia1311
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2014, o 12:44

Post »

A wiecie, ze moja magnolia się pozbierała ;:oj
po opryskaniu miedzianem dwa razy, odstraszeniu nornicy wypuściła kilka zdrowych listków
i z tej radości postanowiła jeszcze zakwitnąć :heja

O tej porze to już naprawdę się nie spodziewałam. Zobaczcie:

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Dorota
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Problemy różnego rodzaju, ale i zimno było lub za gorąco/ jednym słowem pogoda nie rozpieszczała, a rośliny potrafią niespodzianki zrobić :wit
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
kobyl
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2013, o 09:36

Re: zmarznięta magnolia

Post »

Ja zamierzam zawijać moją magnolię póki będzie się dało:) z tego co wiem to problemy są też ze śniegiem, magnolie potrafią się łamać pod śniegiem..
izetta
50p
50p
Od: 22 mar 2013, o 14:57

Magnolia chore liście

Post »

Witam, wczoraj poszłam sprawdzić jak się czują moje zadołowane magnolie. Idealnie przeżyły zimę, bo były schowane w warzywniaku. Niestety widok był powalający. Obie dostały brązowych liści, ale nie suchych tylko brązowych, wiotkich i wiszących w dół. Jedna ma wszystkie takie a druga połowę. Kupiłam Topsin 500, tylko nie wiem w jakiej dawce zastosować czy 1,5 ml na 1L czy 2,4 ml na 1L. Tę drugą dawkę znalazłam tu gdzieś na forum.... Gałązki nie są suche w środku, bo ułamałam po jednej by sprawdzić.

Iza
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: problem z magnolią

Post »

To dopiero od zimy pierwszy raz odwiedziłaś je ?

Dawka z Topsinu ta pierwsza (drzewa/krzewy ozdobne) 15ml na 10L wody.
izetta
50p
50p
Od: 22 mar 2013, o 14:57

Post »

gemciu83, nie pierwszy raz. Ostatnio sprawdzałam je miesiąc temu, bo przesadzałam piołun, który tez miałam obok nich zadołowany. Popsikam dzisiaj na wieczór. Oberwę wszystkie żółte liście i zostaje mi pewnie tylko czekać.... Dziękuję za poradę co do dawki do rozpuszczenia w wodzie.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Inny środek to np.: Dithane lub Aliette 80wg.
zijo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2014, o 21:53

Post »

Witam. Chciałbym poprosić o rzucenie okiem na zdjęcia posadzonej w tym roku Susan. Po posadzeniu nieco odchorowała, ale doszła do siebie i przez jakiś czas miała ładne, zdrowe listki. Od jakiegoś czasu jednak coś ją dopadło i zaczęła wyglądać jak na fotkach. Podejrzewam bakteryjną plamistość liści, ale byłoby dobrze, gdyby ktoś to ewentualnie potwierdził. Co jakiś czas profilaktycznie pryskałem ją miedzianem na zmianę z Topsinem, wczoraj dostała mieszankę jednego z drugim. Z góry dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

zijo z całym szacunkiem, ale posadzone to na odp.....
1.O wymaganiach nie będę pisał, bo wielokrotnie to było. Na Twoim miejscu bym ją przesadził jak zrzuci liście. Wybrał jej miejsce osłonięte i ciepłe. Słoneczne. Wykopać dół , nawalić torfu kwaśnego i nasypać na zimę/ oraz na lato to daje ochronę/ drobnej przekompostowanej kory tudzież przerobionej dwuletniej trociny.
Stosowanie nawozów i broń Cie Panie Boże walić chemię jak nie wiadomo jaka przyczyna/ na moje oko zaniedbania i złe stanowisko. Miedź też pali jak i Topsin może zniszczyć liście w nadmiarze.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”