Magnolia - choroby
- dorcia1311
- 10p - Początkujący
- Od: 9 maja 2014, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Problem z magnolią
Hej,
Nornica jakoś nie chce się na zatrute ziarno nabrać Ale na razie zapach ktory rozlałam na nornice i krety ją odstrasza - zobaczymy na jak długo
Niestety z moją magnolią wciąż nie jest dobrze.
Potraktowałam ją miedzianem tydzień temu - pewnie na efekty jeszcze trzeba poczekać.
Ale proszę pomóżcie czy da się coś z tym podłożem zrobić Jest gliniaste i raczej słabo przepuszczalne. Wykopać tę magnolię, poprawić podłoże czy lepiej jej nie ruszać, bo w takim słabym stanie może całkiem paść
Nornica jakoś nie chce się na zatrute ziarno nabrać Ale na razie zapach ktory rozlałam na nornice i krety ją odstrasza - zobaczymy na jak długo
Niestety z moją magnolią wciąż nie jest dobrze.
Potraktowałam ją miedzianem tydzień temu - pewnie na efekty jeszcze trzeba poczekać.
Ale proszę pomóżcie czy da się coś z tym podłożem zrobić Jest gliniaste i raczej słabo przepuszczalne. Wykopać tę magnolię, poprawić podłoże czy lepiej jej nie ruszać, bo w takim słabym stanie może całkiem paść
Pozdrawiam,
Dorota
Przemarznięta magnolia
Witam,
posiadam 3-metrową magnolię o dużych, ciemnoróżowych kwiatach. Tej zimy przemarzły pąki kwiatowe. Do tej pory nie pojawiły się liście, przy obcięciu gałązki i zadrapaniu kory wygląda jakby soki jeszcze krążyły. Pąki liściowe są małe i ściśnięte.
Czy jest to normalne, że magnolia nie ma jeszcze liści? Czy można jej jakoś pomóc?
posiadam 3-metrową magnolię o dużych, ciemnoróżowych kwiatach. Tej zimy przemarzły pąki kwiatowe. Do tej pory nie pojawiły się liście, przy obcięciu gałązki i zadrapaniu kory wygląda jakby soki jeszcze krążyły. Pąki liściowe są małe i ściśnięte.
Czy jest to normalne, że magnolia nie ma jeszcze liści? Czy można jej jakoś pomóc?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Re: zmarznięta magnolia
Nie warto się śpieszyć z wycinaniem w maju.Moja podmarznięta tydzień przed zimnymi ogrodnikami,z czarnymi kikutami, zaczyna nieśmiało wypuszczać listki.Zawsze zdążyć wyciąć jak już nic z niej nie będzie.
Halina
Re: Magnolia - choroby
Podobnnie jak z moim świerkiem srebrzystym zabrałem kilka listków z magnoli do sklepu z opryskami. Miła Pani dała mi SUBSTRAL długo działający POLYSECT 005 SL i SUMIN Amistar 250SC. Opryskalem dzień po dniu i musze powiedzieć ze roślinki troche lepiej wyglądają. Co prawda mieniąca się pajęczynka na spodniej stronie liścia pozostała ale nie widac juz żadnych robaczków. Dzisiaj podsypałem je nawozem do magnoli i mam nadzieję że wrócą do życia.
Napiszcie proszę czy mogę jeszcze jakoś im pomóc czy zostawić je w spokoju i nie przedobrzyć??
Napiszcie proszę czy mogę jeszcze jakoś im pomóc czy zostawić je w spokoju i nie przedobrzyć??
- dorcia1311
- 10p - Początkujący
- Od: 9 maja 2014, o 12:44
A wiecie, ze moja magnolia się pozbierała
po opryskaniu miedzianem dwa razy, odstraszeniu nornicy wypuściła kilka zdrowych listków
i z tej radości postanowiła jeszcze zakwitnąć
O tej porze to już naprawdę się nie spodziewałam. Zobaczcie:
po opryskaniu miedzianem dwa razy, odstraszeniu nornicy wypuściła kilka zdrowych listków
i z tej radości postanowiła jeszcze zakwitnąć
O tej porze to już naprawdę się nie spodziewałam. Zobaczcie:
Pozdrawiam,
Dorota
Problemy różnego rodzaju, ale i zimno było lub za gorąco/ jednym słowem pogoda nie rozpieszczała, a rośliny potrafią niespodzianki zrobić
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: zmarznięta magnolia
Ja zamierzam zawijać moją magnolię póki będzie się dało:) z tego co wiem to problemy są też ze śniegiem, magnolie potrafią się łamać pod śniegiem..
Magnolia chore liście
Witam, wczoraj poszłam sprawdzić jak się czują moje zadołowane magnolie. Idealnie przeżyły zimę, bo były schowane w warzywniaku. Niestety widok był powalający. Obie dostały brązowych liści, ale nie suchych tylko brązowych, wiotkich i wiszących w dół. Jedna ma wszystkie takie a druga połowę. Kupiłam Topsin 500, tylko nie wiem w jakiej dawce zastosować czy 1,5 ml na 1L czy 2,4 ml na 1L. Tę drugą dawkę znalazłam tu gdzieś na forum.... Gałązki nie są suche w środku, bo ułamałam po jednej by sprawdzić.
Iza
Iza
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: problem z magnolią
To dopiero od zimy pierwszy raz odwiedziłaś je ?
Dawka z Topsinu ta pierwsza (drzewa/krzewy ozdobne) 15ml na 10L wody.
Dawka z Topsinu ta pierwsza (drzewa/krzewy ozdobne) 15ml na 10L wody.
gemciu83, nie pierwszy raz. Ostatnio sprawdzałam je miesiąc temu, bo przesadzałam piołun, który tez miałam obok nich zadołowany. Popsikam dzisiaj na wieczór. Oberwę wszystkie żółte liście i zostaje mi pewnie tylko czekać.... Dziękuję za poradę co do dawki do rozpuszczenia w wodzie.
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Inny środek to np.: Dithane lub Aliette 80wg.
Witam. Chciałbym poprosić o rzucenie okiem na zdjęcia posadzonej w tym roku Susan. Po posadzeniu nieco odchorowała, ale doszła do siebie i przez jakiś czas miała ładne, zdrowe listki. Od jakiegoś czasu jednak coś ją dopadło i zaczęła wyglądać jak na fotkach. Podejrzewam bakteryjną plamistość liści, ale byłoby dobrze, gdyby ktoś to ewentualnie potwierdził. Co jakiś czas profilaktycznie pryskałem ją miedzianem na zmianę z Topsinem, wczoraj dostała mieszankę jednego z drugim. Z góry dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam.
zijo z całym szacunkiem, ale posadzone to na odp.....
1.O wymaganiach nie będę pisał, bo wielokrotnie to było. Na Twoim miejscu bym ją przesadził jak zrzuci liście. Wybrał jej miejsce osłonięte i ciepłe. Słoneczne. Wykopać dół , nawalić torfu kwaśnego i nasypać na zimę/ oraz na lato to daje ochronę/ drobnej przekompostowanej kory tudzież przerobionej dwuletniej trociny.
Stosowanie nawozów i broń Cie Panie Boże walić chemię jak nie wiadomo jaka przyczyna/ na moje oko zaniedbania i złe stanowisko. Miedź też pali jak i Topsin może zniszczyć liście w nadmiarze.
1.O wymaganiach nie będę pisał, bo wielokrotnie to było. Na Twoim miejscu bym ją przesadził jak zrzuci liście. Wybrał jej miejsce osłonięte i ciepłe. Słoneczne. Wykopać dół , nawalić torfu kwaśnego i nasypać na zimę/ oraz na lato to daje ochronę/ drobnej przekompostowanej kory tudzież przerobionej dwuletniej trociny.
Stosowanie nawozów i broń Cie Panie Boże walić chemię jak nie wiadomo jaka przyczyna/ na moje oko zaniedbania i złe stanowisko. Miedź też pali jak i Topsin może zniszczyć liście w nadmiarze.
Zamiast mercedesa kupa zielska