Reanimacja storczyków, w kamykach ,żwirku itp cz.1

Zablokowany
karcias
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 23:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Reanimacja storczyka w kamykach - żwirku

Post »

Co jak co na kwiatkach się nie znam ale rozpoznawać rodzaje kamienia się uczyłam :D i to na 95% jest marmur - biały kwarcyt ma bardziej szary odcień. W każdym razie dzięki dagg za ciekawostkę, że komuś się udało w tym grysie :)

wiadomo, że jeden przypadek nie czyni reguły, ale mimo wszystko dobrze to wiedzieć.
dywagować by można było długo na temat różnych właściwości każdego z rodzajów kamieni, ale chyba nie ma w tym większego sensu.
pozdrawiam
Karolina
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

karcias pisze:Co jak co na kwiatkach się nie znam ale rozpoznawać rodzaje kamienia się uczyłam :D i to na 95% jest marmur - biały kwarcyt ma bardziej szary odcień. W każdym razie dzięki dagg za ciekawostkę, że komuś się udało w tym grysie :)

wiadomo, że jeden przypadek nie czyni reguły, ale mimo wszystko dobrze to wiedzieć.
trzeba jednak wziąć pod uwagę iż roślina regenerując się w tym podłożu wchłonęła za dużo elementów nieprzyswajalnych i wkrótce (jeżeli teraz jest w dobrej kondycji ) może zacząć chorować i nawet wrócić do stanu pierwotnego, o ile jest to roślina która nie toleruje wapnia, bo są nawet Phal tolerujące związki wapnia np. http://phalaenopsis.pl/2011/08/phalaeno ... rningiana/ można przeczytać warunki uprawy ale wyraźnie pisze bardzo lekkie składniki.
W sumie ratujemy nasze storczyki a nie kłócimy się, a każda grzeczna wymiana zdań czegoś nas uczy nieprawdaż ? ;:333
Awatar użytkownika
Patrycja91
50p
50p
Od: 6 lut 2012, o 12:35

Post »

Witam, proszę o pomoc ze storczykiem, miniaturką phalaenopsis. Mam ją już dwa miesiące. Od około 3 tygodni reanimuję ją w żwirku i keramzycie. Zdecydowałam się na reanimację dlatego, że zaczęły mu więdnąć liście i kwiaty. Wycięłam pęd, a jego dałam w kamienie. Ma niektóre aktywne korzenie, które pobierają wodę, dużo młodych ma obumarłych. Na dnie doniczki ma keramzyt, który pobiera wodę, a korzenie ją wchłaniają. Martwią mnie tylko korzenie nad kamykami, które są stale suche, ponieważ nie ma mnie w domu, więc nikt nie może ich spryskiwać. Widziałam, że niektórzy, reanimują storczyki z aktywnymi korzeniami w korze i im się udaje. Czy w moim przypadku też mogłoby się to sprawdzić? Proszę o szybką odpowiedź. Dodam, że od kiedy go reanimuję poprawiła się kondycja liści, chociaż dwa stracił.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam.
Patrycja - storczykomaniaczka :)
=>Moja storczykolandia<=
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja zamiast w kamykach czy też żwirku , reanimuję w korze( jest cieplejsza) i oczywiście w szkle bez odpływu. Korę zalewam dość wysoko wodą. Nowe korzonki pojawiły się piorunem , w ciągu 1,5 miesiąca i aż 3 naraz.
Aga
Awatar użytkownika
Patrycja91
50p
50p

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem czy zdecydowałabym się na zalanie kory wodą, ponieważ bałabym się, że pojawi się grzyb.
Wczoraj zauważyłam, że doniczka, w miejscu, w którym stoi w wodzie, jest śliska, podobnie do pojemniczka po wylaniu wody. Co może to powodować? Dodam, że przed reanimacją wyparzyłam kamienie,a storczyka podlewam tylko destylowaną wodą.
Pozdrawiam.
=>Moja storczykolandia<=
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Patrycjo,
ta śliskość jest naturalnym wynikiem metody .
Są to glony (algi).
Rozmnażają się bardzo szybko, często w ciągu kilku godzin, tworząc śliską warstwę na każdej powierzchni będącej na styku z wodą.
Dla roślin przeważnie nie są szkodliwe, nie mniej... nadmiar może negatywnie oddziaływać.
Jednak ...staną się uciążliwe :roll: ze względu na "aromacik" i wizualny efekt.

Mozna się ich pozbyć... stosując algicydy lub próbując domowych metod... z użyciem kwasku cytrynowego do wody, wybielacza,wody utlenionej.
Oczywiście do takiej ilości wody dozowanie tych środków kropelkowe....
-warto wypróbować co zadziała, zanim zastosujesz :!: .
I pamiętać trzeba , aby ta woda , nie była podsiąkana przez materiał w podłożu na styku z korzeniami. Zbyt będzie obciążona "chemią"
Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Patrycja91
50p
50p

Post »

Dziękuję za radę :)
Czy mogłabyś, JOVANKO, doradzić mi co mam zrobić ze storczykiem, którego reanimuję? Czy robię to dobrze? opisałam wszystko wyżej:)
Pozdrawiam.
=>Moja storczykolandia<=
Awatar użytkownika
Patrycja91
50p
50p

Post »

Czy ktoś mógłby mi coś doradzić? Martwią mnie te suche korzenie na kamieniach...
Pozdrawiam.
=>Moja storczykolandia<=
mona_88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2012, o 21:33

Post »

Witam!
Bardzo proszę o pomoc... Chciałabym uratowac mojego storczyka (po zgniciu korzeni) metodą reanimacji w kamykach, ale mam kilka watpliwości:
1. Korzenie: częśc z nich (te które nie miały kontaktu z wodą) są wysuszone (ale nie puste) i połamane - czy je też należy usunąc? Czy miejsca po usunięciu korzeni trzeba czymś przemyc czy zasuszyc?
2. Trzon: był to bardzo duży storczyk i ma on trzon długości 20cm, z racji tej, że jest w fatalnym stanie liście zaczynaja się dopiero od 14 cm, ale te 14 cm jest twarde i suche... W związku z tym nie wiem w jaki sposób wsadzic go do kamieni. Zastanawiałam sie nawet nad usunięciem tych 14 cm (ale wtedy pozbawiłabym go wszystkich korzeni!) lub nie usuwac i wsadzic do kamieni w taki sposób, że te 14 cm byłoby w kamieniach a na powierzchni byłaby ta zielona częśc z liścmi.
Mam nadzieję, że nie brzmi to skomplikowanie :) Liczę na pomoc :)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mona, czy mogłabyś dodać jakieś zdjęcia? Bez ich ciężko będzie Ci zaproponować jak odmłodzić storczyka i zniwelować ten brzydki trzon.
mona_88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2012, o 21:33

Post »

Oto zdjęcia mojego storczyka:
1. cała roslina:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

2. trzon:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
Patrycja91
50p
50p

Post »

Piszę odnośnie wcześniej przedstawionego przeze mnie storczyka. Wypuszcza mały korzonek (nie mam niestety zdjęcia). Postanowiłam więc, aby zapewnić lepszą wilgotność, przykryć korą wierzch kamyków. Czy dobrze zrobiłam? Proszę o opinie :)
Pozdrawiam.
=>Moja storczykolandia<=
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Mona,
Do usunięcia na pewno nadaje się "stara broda" tam widać, że korzenie są nieczynne.
Ja usuwam przez silne, zdecydowane ukręcenie;często ładnie odpadnie .Wszystko powyżej ma zdrowe korzenie
i zdecydowanie szybko powinno podjąć współpracę z nowym podłożem korowym.
Tak się z powodzeniem udaje odmładzać falenopsisy .
Zgnilizna trzonu jest naturalną sprawą - w końcu we wszystkim jest kres życia zaprogramowany.

A to co robisz obecnie jest to normalna czynność pielęgnacyjna ; nie ma takiego powodu aby rozmawiać o reanimacji.

Moim zdaniem, usuwanie wszystkich korzeni czy cięcie radykalne tak dużego i dorosłego storczyka jest bardzo ryzykowne.
Stanie się przymusowa reanimacją ku odmłodzeniu.Czy wytrzyma.....Tego nikt nie wie, gdy przyjdzie storczykowi wytwarzać korzenie od zera..

To sa zabiegi kontrowersyjne - powstają dodatkowe okaleczenia aby dopasować się do metody w kamieniach czy keramzycie.
Uwazam, ze nalezy cały " program w zamyśle" przemyśleć, bo dla mnie jest on niczym nieuzasadniony.

Decyzja już należy do Ciebie.

Pozdrawiam JOVANKA
Zablokowany

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”