Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Lawenda
Szczerze mówiąc planowałam co 50 cm ... A odnośnie przycinania to po kwitnieniu znaczy teraz na jesień? Planowałam je przyciąć na wiosnę ...
Przycina się wiosną, a co do sadzenia czegoś 'pomiędzy' nie polecam.Szczególnie jednoroczne rośliny mają tendencje do wylegania po deszczach, rozkładania się i przyduszają lawendę.Lawenda w takim miejscu zasycha i już się nie odbudowuje, krzaczek się deformuje.Można posiać ewentualnie coś niskiego np. smagliczkę, ale z kolei ta roślina będzie 'duszona' przez lawendę, chyba, że z brzegu by zwisała.
Wypraktykowałam, że lawenda najlepiej czuje si ę w swoim towarzystwie, krzaczki sadzić co ok.40- 50cm w zależności od odmiany.Rośliny z siewu najczęściej rosną wyższe, krzewy mniej się rozkrzewiają , więc można gęściej, a odmiany z sadzonek są niższe i rozrastają się szerzej.
Wypraktykowałam, że lawenda najlepiej czuje si ę w swoim towarzystwie, krzaczki sadzić co ok.40- 50cm w zależności od odmiany.Rośliny z siewu najczęściej rosną wyższe, krzewy mniej się rozkrzewiają , więc można gęściej, a odmiany z sadzonek są niższe i rozrastają się szerzej.
Re: Młodziutka lawenda - jak pielęgnować?
Jak dobrze że znalazłam tę informacje bo ja ze swoją małą lawendę chciałam do domu na okno postawić i tylko mniej podlewać i pewnie bym ją zmarnowała dziękuje selli7
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lawenda naprawdę szybko się rozrasta i praktycznie kwestią jednego sezonu są te niewypełnione place. Ja przy swoich zeszłej jesieni posadziłam cebulowe i w tym roku musiałam je wykopywac, bo tak się lawenda rozrosła.
- Lorrie
- Kontakt:
Jakie cebulowe? Spodobał mi się ten pomysł
-
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Na przykład czosnki. Gwiaździste wyglądałyby pięknie zza krzaczków lawendy, tym bardziej, że szybko usychają im liście.
Nie mam tylko pewności, czy nie zakwitają w podobnym czasie...jeśli tak, to efekt chybiony. Ja sadzę teraz namiętnie te czosnki
z formowanymi bukszpanami
Nie mam tylko pewności, czy nie zakwitają w podobnym czasie...jeśli tak, to efekt chybiony. Ja sadzę teraz namiętnie te czosnki
z formowanymi bukszpanami
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
Ja miałam narcyzy i tulipany. Wybierz to co lubisz.
- Lorrie
- Kontakt:
A myślicie, że można Perovskie jakoś wkomponować w lawendowisko ..?:)
Teoretycznie można, ale moim zdaniem jest zbyt podobna do lawendy i nie wydobędzie się jej urody, 'zginie w tłumie'.Perovskia ładnie wygląda z trawami, albo z boku wrzosowiska.Trzeba zwracać uwagę by nie sadzić w jej sąsiedztwie bylin zbyt szeroko i bujnie się rozrastąjących ( np. oregano) gdyż po deszczach będą wylegały i zniszczą krzewinkę.
- Lorrie
- Kontakt:
A nie zaszkodzi jej kwaśna ziemia wrzosowiska? Właśnie na wiosnę będę robić "przemeblowanie w ogrodzie i zastanawiam się, gdzie moim dwóm Perovskiom będzie najlepiej.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja już zgupiałem
To można siać lawendę jesienią czy wiosną
To można siać lawendę jesienią czy wiosną
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Można wśród białej lawendy - będzie ładnieselli7 pisze:Teoretycznie można, ale moim zdaniem jest zbyt podobna do lawendy i nie wydobędzie się jej urody, 'zginie w tłumie'Lorrie pisze:A myślicie, że można Perovskie jakoś wkomponować w lawendowisko ..?:)
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Lorrie
- Kontakt:
Aniu, super pomysł! Nawet nie pomyślałam o tym ...