ogród Agaty (sure)
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: ogród Agaty (sure)
Podobno w poniedziałek ma być nawet -20 w nocy. Podczas mojej nieobecności wiatr zerwał osłonę z głogownika Red Robin, mam nadzieję, ze krzaczek przeżyje. Dzisiaj będę musiała go jakoś zabezpieczyć...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ech widzę że zima dokucz wszystkim równo. U mnie dzisiaj i pada i wieje.OKROPNOŚĆ.
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
U nas też zima na całego.Dobrze,że chociaż w zanasionowanym pokoju inny klimat.
Cześć Agata, wyczytałam u Ursulki, że Twoja siostra ma żywopłot z grabu. Masz może jakąś fotkę, którą mogłabyś pokazać (może być PW)? Ten grab chodzi za mną i cały czas nie wiem, czy go chcę, czy nie
- Sure
Małgosiu, Jolu - tez mam już dość tego śniegu. Wczoraj wracaliśmy z południa Polski, do W-wy było słoneczko i wiosna, miejscami nawet zielona trawka, a dalej to już tylko biało..
Dzisiaj za oknem obraz jak zawsze, stare zaspy nie do końca stopniały, jak widać. Kocur próbował trochę ze śniegiem powalczyć, ale zza szyby niewiele zdziałał! ;)
Aniu, moja siostra dopiero grab posadziła, na razie jest malutki. I jeszcze ma zamiar jakoś ten żywopłot "wzmocnić", bo mieszka przy ruchliwej drodze, fajnie byłoby się trochę odizolować akustycznie. Ale po sąsiedzku u rodziny jest taki wysoki, wieloletni żywopłot. Moim zdaniem wygląda ciekawie, nawet teraz, zimą. Na gałązkach pozostało trochę zaschniętych liści, co daje fajny efekt. Jednak zimą nie jest już tak szczelny, stąd pomysł z dosadzeniem czegoś. Poproszę siostrę, żeby w wolnym czasie pstryknęła jeszcze ten grab i wkleję, ok?
Dzisiaj za oknem obraz jak zawsze, stare zaspy nie do końca stopniały, jak widać. Kocur próbował trochę ze śniegiem powalczyć, ale zza szyby niewiele zdziałał! ;)
Aniu, moja siostra dopiero grab posadziła, na razie jest malutki. I jeszcze ma zamiar jakoś ten żywopłot "wzmocnić", bo mieszka przy ruchliwej drodze, fajnie byłoby się trochę odizolować akustycznie. Ale po sąsiedzku u rodziny jest taki wysoki, wieloletni żywopłot. Moim zdaniem wygląda ciekawie, nawet teraz, zimą. Na gałązkach pozostało trochę zaschniętych liści, co daje fajny efekt. Jednak zimą nie jest już tak szczelny, stąd pomysł z dosadzeniem czegoś. Poproszę siostrę, żeby w wolnym czasie pstryknęła jeszcze ten grab i wkleję, ok?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agatko dużo śniegu jest u Was, u nas dla odmiany tylko mala cząsteczka. Nie ma sie czym martwić, przynajmniej roślinki nie zmarzną.
Faktycznie prognozy się dzisiaj zmieniły i od marca ma niby być cieplej oby
Faktycznie prognozy się dzisiaj zmieniły i od marca ma niby być cieplej oby
- Sure
No właśnie, śnieg ma swoje dobre strony. Faktycznie u nas jest go sporo, a ja odśnieżając schody przysypałam dodatkowo szczodrzeńca, mam nadzieję, że przezimuje pod białą kołderką. Poprawiłam też osłonę z włókniny na głogowniku i dodatkowo obsypałam śniegiem, ale w tym wypadku nie jestem pewna, co z nim będzie, był odkryty przez kilka mroźnych nocy.
Mam nadzieję, że faktycznie zmieni się od marca... bo ja sobie pozamawiałam różne krzaczorki
Mam wrażenie, ze już chwaliłam się, co kupiłam, ale napiszę jeszcze raz:
wierzba dalekowschodnia, żywotnik zachodni Filifarmis, runianka japońska Green Sheen, bergenia sercolistna Rotblum funkia babkolistna, funkia White Father, żurawka krwista Leuchtkäfer, ciemiernik cuchnący. I jeszcze kopytnik, skalnica i kokoryczka!
Mam nadzieję, że faktycznie zmieni się od marca... bo ja sobie pozamawiałam różne krzaczorki
Mam wrażenie, ze już chwaliłam się, co kupiłam, ale napiszę jeszcze raz:
wierzba dalekowschodnia, żywotnik zachodni Filifarmis, runianka japońska Green Sheen, bergenia sercolistna Rotblum funkia babkolistna, funkia White Father, żurawka krwista Leuchtkäfer, ciemiernik cuchnący. I jeszcze kopytnik, skalnica i kokoryczka!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
No to fajne zakupy poczyniłaś, oby do wiosny
U nas śniegu ani grama, ale nocą mróz chwyta, to chyba niezbyt dobrze dla roślinek...
U nas śniegu ani grama, ale nocą mróz chwyta, to chyba niezbyt dobrze dla roślinek...
-
- Od: 26 sty 2009, o 14:53
A u mnie ciągle pada,- już jest około 30 cm śniegu.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Zapraszam,Marzena
- Sure
Aniu, Ty mieszkasz na "dalekim południu", dopiero ostatnio zaczynam zwracać uwagę, że różnice klimatyczne przy tej odległości są duże. Choć kiedyś się uczyłam na temat ocieplającego wpływu morza na klimat i niby przez x lat tak było!
Marzenko, no to nawet lepiej, niż u nas ;)
Tu w zasadzie tez pada, albo prószy - - taki drobny śnieżek. W przyszłym tygodniu zapowiadaja -20, chyba tylko w Białystoku będzie chłodniej!
Marzenko, no to nawet lepiej, niż u nas ;)
Tu w zasadzie tez pada, albo prószy - - taki drobny śnieżek. W przyszłym tygodniu zapowiadaja -20, chyba tylko w Białystoku będzie chłodniej!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Agatko pamiętaj, ze funkię White Feather koniecznie w cieniu, ona się bardzo przepala ze względu na brak chlorofilu.
- Sure
Ona jest planowana własnie do cienia, przy północnym tarasie, tylko że tam też chwilami trochę słońca dociera. Mam nadzieję, że jej to nie zaszkodzi? Czy mam szukać głębokiego cienia?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Z tego co czytałam, to raczej głęboki cień, szybko się ponoć przypala.