Ochrona starych drzew owocowych
Re: Ochrona starych drzew owocowych
Czyli jest duże prawdopodobieństwo, że faktycznie nie pożyją już za długo. Do opisu owoców mogę wrócić za rok, teraz pamiętam tylko że owocują pod koniec lipca, są średniej wielkości, fioletowa skórka, żólto-pomarańczowe w środku, odchodzą od pestki i są miękkie, soczyste i przesłodkie. Tylko owoce są tak na poz. ok 5 m Szczepienie na 100%, zwłaszcza ze mnóstwo ałyczy wkoło, więc jest na czym.
Są też jabłonki - bardzo wczesne, całkiem smaczne tylko lecą z drzew na potęgę i osy je żrą (nawet na drzewie). I bardzo nietrwałe. Gruszki też, ale one tylko ładne. Owoce podłe i tylko mam problem ze zbieraniem.
Po woli podmieniam je innymi starymi odmianami drzew owocowych. Własnie próbuję wybrać jakieś sensowne jabłonie. Tylko gdzie teraz kupić jabłka starych odmian, żeby przypomnieć sobie te smaki...Nie miałam problemu np. z gruszą klapsa - tą pamiętam doskonale.
I jeszcze jedno pytanie - czy czereśnie też żyją tak krotko? Zastanawiam się nas sensem prac nad nimi. Drzewo bardzo duże, oczywiście zapuszczone i owoce...wielkości groszku (choć smaczne )
Są też jabłonki - bardzo wczesne, całkiem smaczne tylko lecą z drzew na potęgę i osy je żrą (nawet na drzewie). I bardzo nietrwałe. Gruszki też, ale one tylko ładne. Owoce podłe i tylko mam problem ze zbieraniem.
Po woli podmieniam je innymi starymi odmianami drzew owocowych. Własnie próbuję wybrać jakieś sensowne jabłonie. Tylko gdzie teraz kupić jabłka starych odmian, żeby przypomnieć sobie te smaki...Nie miałam problemu np. z gruszą klapsa - tą pamiętam doskonale.
I jeszcze jedno pytanie - czy czereśnie też żyją tak krotko? Zastanawiam się nas sensem prac nad nimi. Drzewo bardzo duże, oczywiście zapuszczone i owoce...wielkości groszku (choć smaczne )
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do czereśni się nie martw, jak posadzisz to jeszcze i Ciebie przeżyją (moja ma ok 35lat ale niestety nie była swojego czasu pielęgnowana i ma spróchniały pień przy nasadzie, szczepiłam na młodej późnej odmianie więc zobaczymy na wiosnę co z tego wyjdzie).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
A może to po rostu czereśnia ptasia? Sama się zasiała albo szczepiona na niej czereśnia obumarła, a wrósł odrost z podkładki - właśnie czereśni ptasiej.gohag pisze:(...)Drzewo bardzo duże, oczywiście zapuszczone i owoce...wielkości groszku (choć smaczne )
Nie, na pewno nie ptasia. Mam i ptasie (prawdopodobnie właśnie odbiły podkładki), ale to zupełnie inny smak. Aczkolwiek też ciekawy - rewelacyjna nalewka na tym wychodzi. To są klasyczne czereśnie, ciemne i bardzo słodkie tylko drobnica. I nie idzie ich zerwać bez rusztowania. Może przesadziłam z tym groszkiem ale tak z 1 cm mają średnicy. W ubiegłym roku nie było nic. Ale drzewo bardzo gęste, mam nadzieję, że jak się ja trochę prześwietli będzie lepiej.
A tak przy okazji, jakby prześwietlił czereśnie teraz (częściowo zrobiłam to po owocowaniu, ale jeszcze widzę sporo zbędnych gałęzi, w zasadzie teraz lepiej je widać jak nie ma liści) to zaszkodzę drzewu?
Tak kwitła wiosną
A tak przy okazji, jakby prześwietlił czereśnie teraz (częściowo zrobiłam to po owocowaniu, ale jeszcze widzę sporo zbędnych gałęzi, w zasadzie teraz lepiej je widać jak nie ma liści) to zaszkodzę drzewu?
Tak kwitła wiosną
Bardzo piękna czereśnia
Na Twoim miejscu teraz bym jej nie obcinał. Wydaje mi się, że już dużo lepszym terminem będzie koniec zimy. Choć jak wszyscy wiemy, najlepeiej byłoby po owocowaniu.
P.S.: Dużo masz szpaków kiedy owoce zaczynają dojrzewać?
Na Twoim miejscu teraz bym jej nie obcinał. Wydaje mi się, że już dużo lepszym terminem będzie koniec zimy. Choć jak wszyscy wiemy, najlepeiej byłoby po owocowaniu.
P.S.: Dużo masz szpaków kiedy owoce zaczynają dojrzewać?
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szkoda ładnego drzewa! Rak bakteryjny już w gotowości.
Słyszałam (czytałam) gdzieś, że podobno czereśni się nie powinno przycinać. Ewentualnie młode drzewko, i to tylko kosmetyczne cięcie po osiągnięciu przez nie odpowiedniej wysokości. Nic poza tym, gdyż bardzo szybko łapią jakieś bakterie, grzyby itp. i umierają.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- Ginka
I być może to prawda, skoro w ogrodach i sadach żyją z powodu nieodpowiedniej pielęgnacji do ok 50lat, a takie okazy na ugorach pozostawione samopas rosną wielkie i są zdrowe (chyba że je jakieś zwierze okoruje).
- ERNRUD
Cięcie starych czereśni powinno ograniczyć się do cięć fitosanitarnych i ewentualnego prześwietlenia drzewa z drobnych gałęzi schodzących do środka korony. Oczywiste jest, że silne cięcia pozostawiają rany, które są wrotami infekcji. Skraca to żywotność czereśni do kilkudziesięciu lat. Zabiegi najlepiej wykonywać w czerwcu i koniecznie zabezpieczać rany.
- magduska81
- 500p
- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A stare odmiany można kupić w szkółkach bezpośrednio są jeszcze...bynajmniej w moic stronach, tylko kto dziś kupuję takie odmiany jak jonathany i inne kosztele albo malinówki...
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Moje małe co nieco
- Ginka
Koneserzy smaku , a nie mody.
- magduska81
- 500p
- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I niestety jak pytam o te odmiany to właśnie pada pytanie a kto to jeszcze sadzi, nie opłaca się szkółkarzom?A ja miałam tatę który takie coś robił ale jak jeszcze żył to kompletnie mnie to nie interesowało a ostanie kosztele niestety oddały pola Mutsu Red Jona Prince i inne cudakom...jakże poszukiwanym do zakupu...Takie czasy, że nie dba się o to co dobre ale modne no i co można sprzedać.
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Moje małe co nieco
Moje małe co nieco
- ERNRUD
No niestety. Ale na pocieszenie mam wrażenie, że wiodące obecnie towarowe odmiany przeminą, a nasze tradycyjne pozostaną... Oczywiście w znikomej proporcji do odmian w uprawach intensywnych, ale amatorsko będą nadal uprawiane.
Popatrzmy na lata '70 - dominowały m.in. 'Jonatany' i 'McIntosh'e'. Teraz już nie są wykorzystywane przez sadowników, a także w ogrodach i sadach przydomowych już ich się raczej nie sadzi.
A odmiany dominujące w sadownictwie międzywojnia coraz częściej spotykamy w młodych nasadzeniach u amatorów.
Inna sprawa posadzić większą ilość takiej 'Papierówki' czy 'Koszteli' i szukać na nią zbytu...
Popatrzmy na lata '70 - dominowały m.in. 'Jonatany' i 'McIntosh'e'. Teraz już nie są wykorzystywane przez sadowników, a także w ogrodach i sadach przydomowych już ich się raczej nie sadzi.
A odmiany dominujące w sadownictwie międzywojnia coraz częściej spotykamy w młodych nasadzeniach u amatorów.
Inna sprawa posadzić większą ilość takiej 'Papierówki' czy 'Koszteli' i szukać na nią zbytu...