Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Datura--praktyczne porady cz.2

Post »

Moje obsypane pąkami datury delikatnie ściął mróz. Nie pozostało mi nic innego jak je przyciąć i umieścić w garażu ... :(
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pomieszczenie odpada. Jeśli jest w okolicach 20 stopni i 0 światła datura nie wejdzie w stan spoczynku i będzie puszczać pędy. W ten sposób zmarnuje całe swoje siły i wiosna może nie odbić a jeśli już odbije to będzie bardzo marna. Tak więc wybierz kotłownię.

Listki odpadną dopiero przy zmniejszonym świetle. Możesz je podciąć tak żeby nasiennik został, a reszta się zmieściła.

Anetko, u mnie podobnie było. Te wielgachne liście to od pomarańczowej w miejscu pół cienistym, normalnie miała 3 razy niniejsze liście.
Nie zazdrość nasienników tylko wyprodukuj swoje :P Dostaniesz pyłek więc na wiosnę chcę widzieć 'ogóreczki" na Twoich daturkach
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Lorrie pisze:Moje obsypane pąkami datury delikatnie ściął mróz. Nie pozostało mi nic innego jak je przyciąć i umieścić w garażu ... :(
Witaj wśród zaskoczonych :;230
tak wyglądały moje jeszcze wczoraj

Obrazek
Czyzyk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lut 2011, o 00:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tom_mix pisze:Pomieszczenie odpada. Jeśli jest w okolicach 20 stopni i 0 światła datura nie wejdzie w stan spoczynku i będzie puszczać pędy. W ten sposób zmarnuje całe swoje siły i wiosna może nie odbić a jeśli już odbije to będzie bardzo marna. Tak więc wybierz kotłownię.

Listki odpadną dopiero przy zmniejszonym świetle. Możesz je podciąć tak żeby nasiennik został, a reszta się zmieściła.
no tak - ale w kotłowni mam ze 30stopni :(
to może tak być ??
a jeśli chodzi o obcinanie to ja je chciałem poobcinać znacznie więcej - tak żeby już były przygotowane kształtem do wiosny, żeby same badylki zostały
tylko czy jak nagle stracą tyle liści to czy im to nie zaszkodzi ??
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Wcześniej mówiłeś o piwnicy zimnej i ciemnej przez 24 h .... W zimnej i ciemnej wegetacja ustaje i mają zimową przerwę :) a w ciemnej i ciepłej one będą rosły tak jak napisał powyżej Tomek i będą takie szparagi zielone / prawie przeźroczyste
Jeżeli masz miejsce to po co obcinać ?Zazwyczaj wysokość w piwnicy nie pozwala zostawiać pełnej wysokości , ja moje przycięłam do 180 cm bo piwnica ma 180 cm wysokości .
Jeżeli chcesz ścinać to obetnij ciut wyżej niż pierwsze rozwidlenie takie Y ( część płodna jest powyżej rozwidlenia i tam dopiero wypuszcza kwiaty)
Liście tak czy siak opadną jak nie z powodu braku światła to z powodu zbyt wysokiej temperatury i nic im nie będzie możesz je nawet wcześniej wszystkie oberwać - te duże i zostawić same malutkie
Może stawisz ich zdjęcia?

Markonix piękne.... :roll: moje już dawno w piwncy
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

A moja variegatka od Ciebie jako jedyna jeszcze w domu, nie obcinałam.
Właśnie zakwitło maleństwo ;:196 pierwszy z dwóch pączków :tan
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Moja tegoroczna datura variegata właśnie wczoraj przymarzła. Liście i kwiaty smętnie wiszą. Schowałam ją wczoraj, ale nie wiem co zrobic z liśćmi. Poczekac aż odpadną czy poobrywać? Czy niezdrewniałe części roślin trzeba obciąć, bo mróz uszkodził, czy można zostawić? Jak często zimą je podlewacie?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

MalaRybka pisze:Moja tegoroczna datura variegata właśnie wczoraj przymarzła. Liście i kwiaty smętnie wiszą. Schowałam ją wczoraj, ale nie wiem co zrobic z liśćmi. Poczekac aż odpadną czy poobrywać? Czy niezdrewniałe części roślin trzeba obciąć, bo mróz uszkodził, czy można zostawić? Jak często zimą je podlewacie?
Obetnij wszystkie łodygi, które zrobiły się miękkie tak 5 cm poniżej miejsca przemarznięcia i to jak najszybciej
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

zjawka pisze:Dyshiu jak pączek nie będzie taki malutki to rozerwij pochewkę i wsadź do wody, u mnie pączek z ss wylazł na kilka cm z pochewki i zaczął nabierać koloru tak że może zaspokoisz ciekawość :D
O, jeśli tylko uda mu się podrosnąć, to z pewnoscią tak zrobię. :D

Ja też mam kilka pytań a'propos zimowania, potrzebuję bardziej precyzyjnych informacji, jeśli chodzi o zakres temperatur, bo "zimno" może być rozumiane różnie najwidoczniej. :) W artykułach dotyczących datur zalecają temp. 4-8*C. Ja planowałam swoje umieścić w garażu, gdzie srogą zimą są nawet tylko 2*. Dodatkowo część, w której będą stały donice mam zamiar oddzielić od reszty pomieszczenia zasłonką, aby uchronić rośliny przed zimnymi podmuchami podczas otwierania drzwi i dostępem do światła (w garażu są dwa niewielkie okna), ale tym samym będą odcięte o jedynego źródła ciepła, jakim jest koloryfer. Czy zatem gdyby temperatura utrzymywała się ledwo powyżej zera datury przezimują? Czy ktoś je przechowywał z powodzeniem w takich warunkach? Mam jeszcze strych, ale nie wiem, jak tam z temp, będę musiała to sprawdzić zimą, być może tam będzie coś koło 4... No i jasny pokój, gdzie mam 10*, ale zimowanie w jasnym miejscu by się chyba odbiło kosztem kwiatów, ktoś już mi kiedyś mówił. :roll:

I jeszcze pytanko o badylki. :tan

Mam ukorzeniacz (o wdzięcznej nazwie "korzonek" :wink: ), w którym zgodnie z instrukcją należy zanurzyć końcówkę pędu na 5-10 sek. i umieścić w docelowym podłożu. Wolałabym jednak ukorzeniać jak większość w wodzie, przede wszystkim po to, by widzieć, czy coś się dzieje i czy w takim wypadku użycie tego ukorzeniacza ma sens?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja zawsze ukorzeniałam w wodzie i nie było problemu.
Kiedyś dodawałam węgiel ( ten z apteki ) ale bez niego też mam 100 % przyjęć.
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Dyshiu sama się zdziwiłam że się ciut rozwinęła i nabrała koloru ale bardzo mnie to ucieszyło ,jakby czasem moja pełna żółciutka zrzuciła to się przynajmniej się ciut pociesze :D

Co do ukorzeniania to te bardziej szlachetne odmiany są bardziej kapryśne natomiast te zwykłe chwaściki to faktycznie 99,9% w wodzie czy nawet wetknięte w ziemie .Polecam jasne ale chłodne pomieszczenie do ukorzeniania nie rozwijają się w wodzie bakterie gnilne
Dobra jest również do wody do czasu białych kropeczek , do ukorzeniacza i do lekkiej ziemi z piaskiem czy perlitem

Zimowanie: W garażu może być za zimno natomiast jasne pomieszczenie ok 10*C będzie dla nich idealne ;:108
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Nawet nie wiem jakiego koloru kwiaty ma variegatka ;( Marko, a jak wyglądają dziś? Ja przeżyłam szok w sobotę rano...
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Lorrie kolor kwiatu jest taki :

Obrazek

najbardziej ucierpiały te w gruncie , ale tym na balkonie tylko opadną liście i oczywiście kwiaty - szkoda bo pozostałe miały jak policzyłem każda po około 50 pąków - więc wyglądały by pięknie ;:223
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”