Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Aloes - prośba o identyfikację i porady
To zależy od tego, jak długo stał w sezonie na zewnątrz. Ja swoje zabierałem w zeszłym roku w połowie listopada (przeżyły parę nocy z przymrozkami), ale później zimuje w niskiej temperaturze - powyżej zera. Na zewnątrz wystawiam w połowie maja.
Natomiast inaczej jest, jak zimujesz w temperaturze pokojowej. Nie możesz wystawić od razu na niskie wiosenne temperatury. Musisz dłużej aklimatyzować do nowych warunków, ale i tak odradzam wystawiać na temp poniżej ok. +5 stopni.
Natomiast inaczej jest, jak zimujesz w temperaturze pokojowej. Nie możesz wystawić od razu na niskie wiosenne temperatury. Musisz dłużej aklimatyzować do nowych warunków, ale i tak odradzam wystawiać na temp poniżej ok. +5 stopni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aloes / Aloe
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Janku, według mnie to z niego nic już nie będzie. Ja pobrałabym sadzonki - zdrowych odrostów nie bardzo widzę, więc zostają chyba tylko wierzchołkowe, podsuszylabym je i próbowała ukorzenić. Ale może ktoś inny jeszcze coś Ci doradzi.
A może to Twoje papugi podjadły te aloesy i do oslabionych roślin dostały się patogeny? Zalanie też jak najbardziej możliwe.
A może to Twoje papugi podjadły te aloesy i do oslabionych roślin dostały się patogeny? Zalanie też jak najbardziej możliwe.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- janek45
Myślę że te które wypuszczają zostawię, papużki troszkę podskubywały,ale delikatnie bo od razu ich zganiałem,może i przyczyna że stał troszkę za daleko od światła ,wody dostał a nie rósł i tak, będę musiał przesadzić go,do nowej ziemi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Tylko do bardzo przepuszczalnej. No i może uda Ci się skubnać na wszelki wypadek jakąś sadzonkę. One łatwo się ukorzeniają. Spójrz na moje jednoroczne okazy - zdjęcia wyżej.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- janek45
-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
Re: Aloes - Baza
Aloes, który mam u siebie jest już całkiem spory i ma kilka młodych odrostów, jest mało wymagający podlewam go raz na jakiś czas i stosuję jego liście do odżywek i płukanek na włosy.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 mar 2015, o 23:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Aloes kupiony tydzień temu, liście przebarwiają się na żółto lub fioletowo, słabo widać na zdjęciu ale mam nadzieję, że wiecie o co chodzi.
https://www.dropbox.com/s/s00jgwediw8kw ... 4.jpg?dl=0 (link gdyby zdjęcie się nie wyświetlało)
https://www.dropbox.com/s/s00jgwediw8kw ... 4.jpg?dl=0 (link gdyby zdjęcie się nie wyświetlało)
- norbert76
Doniczka raczej jest nieodpowiednia. Ona jest rzeczywiście taka wysoka?
Czy te przebarwienia były już w momencie zakupu, czy teraz dopiero się pojawiły? Jakie ma stanowisko, słoneczne - czy przebarwienia pojawiły się od strony okna?
Czy po przesadzeniu podlewałeś, jakiej użyłeś ziemi?
Czy te przebarwienia były już w momencie zakupu, czy teraz dopiero się pojawiły? Jakie ma stanowisko, słoneczne - czy przebarwienia pojawiły się od strony okna?
Czy po przesadzeniu podlewałeś, jakiej użyłeś ziemi?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 mar 2015, o 23:22
- Kontakt:
Ziemia to standardowa mieszanka kwiatowa z marketu + włókna kokosowe w których był wcześniej + keramzyt. Proporcje to koło 3:2:1, na dnie też jest 2cm keramzytu.
Wydaje mi się, że ma za dużo światła, ale to tylko taki strzał bo przebarwienia pojawiły się od strony okna. Podlany był raz po przesadzeniu. W momencie zakupu nie było przebarwień.
Wydaje mi się, że ma za dużo światła, ale to tylko taki strzał bo przebarwienia pojawiły się od strony okna. Podlany był raz po przesadzeniu. W momencie zakupu nie było przebarwień.
- norbert76
To posadziłeś w złą ziemię. Sukulenty nie sadzi się w ziemię kwiatową w dodatku zmieszanej z włóknem kokosowym! Taka ziemia dłużej przesycha i istnieje większe ryzyko przelania.
Przesadź w mieszankę ziemi do sukulentów i gruboziarnistego piasku w proporcji 2:1.
Drugi błąd, nigdy nie podlewa się sukulentów bezpośrednio po posadzeniu - należy zachować przynajmniej tygodniową przerwę.
Aloesy akurat potrzebują jak najwięcej słońca, tylko po zakupie powinno się stopniowo do niego przyzwyczaić. Choć i tak pod wpływem promieni słonecznych będą przebarwiać się nawet na czerwono. Przy mocnym słońcu należy pamiętać o odpowiednim podlewaniu.
Nie napisałeś czy doniczka jest wysoka. Jeśli tak, to przesadź najlepiej do bardziej płaskiego pojemnika, względnie normalnej doniczki z odpływem.
Jeśli nie masz doświadczenia z roślinami, najpierw się zapytaj.
Przesadź w mieszankę ziemi do sukulentów i gruboziarnistego piasku w proporcji 2:1.
Drugi błąd, nigdy nie podlewa się sukulentów bezpośrednio po posadzeniu - należy zachować przynajmniej tygodniową przerwę.
Aloesy akurat potrzebują jak najwięcej słońca, tylko po zakupie powinno się stopniowo do niego przyzwyczaić. Choć i tak pod wpływem promieni słonecznych będą przebarwiać się nawet na czerwono. Przy mocnym słońcu należy pamiętać o odpowiednim podlewaniu.
Nie napisałeś czy doniczka jest wysoka. Jeśli tak, to przesadź najlepiej do bardziej płaskiego pojemnika, względnie normalnej doniczki z odpływem.
Jeśli nie masz doświadczenia z roślinami, najpierw się zapytaj.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Tegoroczne nabytki marketowe:
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Bardzo jestem ciekaw efektów za jakiś czas bo w takiej miejscówce to będą rosnąć aż miło . Tylko czy potem po sadzeniu grupowym dadzą się łatwo rozdzielić