Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Panowie, przystopujcie trochę, bo inaczej będą wiosenne porządki
Jeśli ktoś ma dobre efekty wczesnych siewów niech sieje, jeśli nie- niech nie sieje.
Wszak człowiek uczy się na błędach, ale najlepiej jeśli chce się uczyć na cudzych.
Do wiosny jeszcze trochę jest, najlepiej teraz zabrać się za czytanie wszelkiej lektury,
doglądanie docelowego miejsca pod pomidorki, przygotowywanie podpórek, sznurków itd.
moderator
Jeśli ktoś ma dobre efekty wczesnych siewów niech sieje, jeśli nie- niech nie sieje.
Wszak człowiek uczy się na błędach, ale najlepiej jeśli chce się uczyć na cudzych.
Do wiosny jeszcze trochę jest, najlepiej teraz zabrać się za czytanie wszelkiej lektury,
doglądanie docelowego miejsca pod pomidorki, przygotowywanie podpórek, sznurków itd.
moderator
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
To jest tak, jak podajesz rękę tonącemu a on Ci pokazuje środkowy palec
No więc właśnie. Kolega darbo już pouczył się na własnych błędach i dlatego pozwala sobie zabrać głos. Obrażać powinieneś się na tych co Ci nie udzielają odpowiedzi a nie na tych, którzy próbują Cię odwieść od grzechu.uki94 pisze:
trzeba próbować i uczyć się na błędach,a nie siedzieć i krytykować innych.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w ubiegłym roku siałam pomidory w marcu (z przeznaczeniem na grunt) i z przykrością muszę napisać, że to za późno. Pomidory nie zdążyły dojrzeć na krzaku, musiałam obrywać zielone jeszcze z 2, 3 grona i niestety nie wszystkie były dość wykształcone żeby dobrze dojrzeć na parapecie więc zielone i pomarszczone poszły w kosz... a szkoda
Moim błędem było zostawienie 4-ech gron i chyba późne ogłowienie- tak wiem zachłanność nie popłaca dlatego w tym roku posiałam w lutym i zostawię maksymalnie 3 grona
Zdjęcie z końca lipca, wydaje się, że już powinnam zjadać pomidory z pierwszego grona, jak widać wszystkie zielone.
Moim błędem było zostawienie 4-ech gron i chyba późne ogłowienie- tak wiem zachłanność nie popłaca dlatego w tym roku posiałam w lutym i zostawię maksymalnie 3 grona
Zdjęcie z końca lipca, wydaje się, że już powinnam zjadać pomidory z pierwszego grona, jak widać wszystkie zielone.
Pozdrawiam
Jedni sieją pomidory w lutym inni w marcu jeszcze inni w kwietniu, każdy ma swoją wypróbowaną praktykę, każdy ma inne warunki, każdy jest inny, rozumiem tych co pomidory sieją później, ale jest też sporo tych którzy sieją w lutymi udaje im się to więc jeśli darbo, ty tak nie chcesz robić to chyba nie znaczy, że nikt nie może, bo ja już te pomidory wysiałem, podlewałem i teraz ich nie wyrzucę, więc chyba sam rozumiesz, że wolałbym porady od tych którzy mają odwagę wcześniej wysiać pomidory, a poza tym uprawiając je w ekstremalnych warunkach zdobywam większe doświadczenie. Nie obrażam się na to, że podzieliłeś się swoim doświadczeniem, tylko na to, że zarzucasz mi kłamstwo.
Lukasz uki94
kasia82
Myślę, że błędne wnioski wyciągasz. Pomidory w gruncie powinny być ogłowione na przełomie lipca i sierpnia. Ale w przypadku zbyt wcześnie wysianej rozsady może, podobnie jak u papryki, wystąpić zjawisko zdrewnienia łodygi i to może być faktyczną przyczyną opóźnienia,jak również , nadmiar azotu lub nieodpowiednie stanowisko pod kątem światła.
uki94
Nie ma takiej ustawy, która zabraniałaby siewu pomidorów w lutym. Ale nie myśl , że uprawa takiej rozsady jest łatwa. To nie jest tak, że posiejesz, przepikujesz a ona sobie będzie spokojnie rosła aż do maja. Jeśli uprawiamy pomidory w gruncie wystarczy ją wysiać najwcześniej w połowie marca i spać spokojnie.A z tymi radami starszych jest tak , jak w tym przysłowiu. Kto nie słucha matki, ojca- słucha psiej skóry.
Dobry artykuł :
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=345
Myślę, że błędne wnioski wyciągasz. Pomidory w gruncie powinny być ogłowione na przełomie lipca i sierpnia. Ale w przypadku zbyt wcześnie wysianej rozsady może, podobnie jak u papryki, wystąpić zjawisko zdrewnienia łodygi i to może być faktyczną przyczyną opóźnienia,jak również , nadmiar azotu lub nieodpowiednie stanowisko pod kątem światła.
uki94
Nie ma takiej ustawy, która zabraniałaby siewu pomidorów w lutym. Ale nie myśl , że uprawa takiej rozsady jest łatwa. To nie jest tak, że posiejesz, przepikujesz a ona sobie będzie spokojnie rosła aż do maja. Jeśli uprawiamy pomidory w gruncie wystarczy ją wysiać najwcześniej w połowie marca i spać spokojnie.A z tymi radami starszych jest tak , jak w tym przysłowiu. Kto nie słucha matki, ojca- słucha psiej skóry.
Dobry artykuł :
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=345
Pomidor pod ścianą wystawy wschodniej
Witam.
Mam do dyspozycji 12 metrów jasnej ściany o wystawie wschodniej. Wzdłuż tej ściany jest rusztowanie dla winogron, które jednak ostatecznie trafią w inne miejsce. Jednak w tym sezonie mógłbym to miejsce wykorzystać - tzn w prosty sposób zaoferować pomidorom zadaszenie i oparcie. Rozumiem, że pomidor aby wyrósł smaczny wymaga pełni słońca i ciepła. Pełni słońca nie dostanie bo po 14 słońce chowa się po stronie zachodniej, natomiast od rana do 14 jest pełne nasłonecznienie niemalże. Za to jest to miejsce bardziej zaciszne i nieco cieplejsze. Jak myślicie wypali? Myślałem o wysokich odmianach pomidorów. Jaki wpływ na smak będzie miało ograniczenie słońca? Na winogrona ma wpływ dobry bo one równie co słońce cenią sobie ciepło, jednak nie ukrywajmy ściana południowa lub nawet zachodnia jest lepsza od wschodniej.
Mam do dyspozycji 12 metrów jasnej ściany o wystawie wschodniej. Wzdłuż tej ściany jest rusztowanie dla winogron, które jednak ostatecznie trafią w inne miejsce. Jednak w tym sezonie mógłbym to miejsce wykorzystać - tzn w prosty sposób zaoferować pomidorom zadaszenie i oparcie. Rozumiem, że pomidor aby wyrósł smaczny wymaga pełni słońca i ciepła. Pełni słońca nie dostanie bo po 14 słońce chowa się po stronie zachodniej, natomiast od rana do 14 jest pełne nasłonecznienie niemalże. Za to jest to miejsce bardziej zaciszne i nieco cieplejsze. Jak myślicie wypali? Myślałem o wysokich odmianach pomidorów. Jaki wpływ na smak będzie miało ograniczenie słońca? Na winogrona ma wpływ dobry bo one równie co słońce cenią sobie ciepło, jednak nie ukrywajmy ściana południowa lub nawet zachodnia jest lepsza od wschodniej.
Re: Pomidor pod ścianą wystawy wschodniej
To jest temat dla jasnowidzów. Trzeba posadzić i samemu sprawdzić. Na wszelki wypadek nie sadzić dużo , bo sałatka z zielonych pomidorów w nadmiarze jest szkodliwa
forumowicz dziękuje za artykuł, na pewno z chęcią przeczytam , zdaję sobie sprawę z tego, że uprawa pomidorów w lutym jest na pewno trudniejsza, ale jest to dla mnie wyzwanie i jeśli mi się uda to na pewno będę miał większą satysfakcje niż siałbym pomidory w marcu. Nie da się słuchać wszystkich jednocześnie bo doświadczeni są zarówno Ci co sieją w marcu jak i w lutym, darbo jest doświadczony w późniejszym siewie, ale jak będę słuchał tego Pana, to automatycznie muszę odrzucić rady kolegów siejących wcześniej, także wszystkiego pogodzić się nie da.
Lukasz uki94
uki94
A ty w końcu masz ppomidory pod osłonami czy w gruncie,? bo z tego co rozumiem, forumowicz sadzi tylko do gruntu, ale jeśli masz folię to sadz wcześniej.
-- 20 lut 2014, o 13:04 --
kasia82
Powinnaś chyba regulować ilość owoców w gronie, jeśli roślina dostaje taki "strzał" w ilości kilkunastu owoców w gronie to mocno traci wigor, długo wtedy dojrzewają, lepiej chyba mieć systematycznie owoce przez cały rok niż tylko z jednego grona, poza tym usuwaj wszystkie źle zawiązane owoce, niezapylone i tak dalej bo też wstrzymują te wyższe.
A ty w końcu masz ppomidory pod osłonami czy w gruncie,? bo z tego co rozumiem, forumowicz sadzi tylko do gruntu, ale jeśli masz folię to sadz wcześniej.
-- 20 lut 2014, o 13:04 --
kasia82
Powinnaś chyba regulować ilość owoców w gronie, jeśli roślina dostaje taki "strzał" w ilości kilkunastu owoców w gronie to mocno traci wigor, długo wtedy dojrzewają, lepiej chyba mieć systematycznie owoce przez cały rok niż tylko z jednego grona, poza tym usuwaj wszystkie źle zawiązane owoce, niezapylone i tak dalej bo też wstrzymują te wyższe.
Myśle, że zamiast jasnowidza wystarczy praktyk -) Skoro wiele roślin rośnie lepiej pod ścianą to czemu nie pomidor ;-P
Jaką odmianę polecacie z wysokich aby była dobra na początek - przerobowa. Czy zaprawianie ziemi obornikiem teraz na 3 miesiące przed wysadzeniem to za późno?
Jaką odmianę polecacie z wysokich aby była dobra na początek - przerobowa. Czy zaprawianie ziemi obornikiem teraz na 3 miesiące przed wysadzeniem to za późno?
Do dyrydyry7
Jasne, że do tunelu i dodatkowo zastosuje farelek i agrowłókninę.
Jasne, że do tunelu i dodatkowo zastosuje farelek i agrowłókninę.
Lukasz uki94
Do Lunarii
W zeszłym roku na ścianie wschodniej równolegle do szpaleru z tui posadziłam w donicach 3 koktajlówki i 3 pomidory typu malinowego. Rosły ładnie, owoce dojrzewały później niż u tych co miały słońca pod dostatkiem. W tym roku też będą tam rosły. Pozdrawiam
W zeszłym roku na ścianie wschodniej równolegle do szpaleru z tui posadziłam w donicach 3 koktajlówki i 3 pomidory typu malinowego. Rosły ładnie, owoce dojrzewały później niż u tych co miały słońca pod dostatkiem. W tym roku też będą tam rosły. Pozdrawiam
Pozdrawiam
Bee
To mój drugi rok z pomidorami....oby bardziej udany od poprzedniego ;)
Bee
To mój drugi rok z pomidorami....oby bardziej udany od poprzedniego ;)