Ślimaki - to nasz wielki problem

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

ja już 3 rok stosuję Ślimakol...naprawdę niezawodny(u mnie przynajmniej) i działa przez cały sezon...
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ahooooj Tamanu! Kocina pięknie to zobrazowała!!
"Co Ci przyypomina, cooo Ci przyyypomina, widook znajoooomy teeen
rudy oślizgły piach, na łbie stargany kłak,
płynie łezka z oka jak Wisłok szeroka
jaak Wisłok szeeerokaaa!"
Brrrr
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kocina pisze:chwaścik - nie wyobrażam sobie gorszego widoku :( Masz Ty tam jeszcze coś u siebie w ogródku? (...)

To jakaś sakramencka plaga.
Zgadzam się, sakramencka. Hm, a gorszy widok? serwuję poniżej. Te wszystkie slimaki zostały zebrane przez mnie podczas jednego wieczoru, i to po słonecznym dniu (po deszczu jest ich dużo więcej). Zajmowały całe dno wiaderka po 10l farby, do wysokości palca (specjalnie sfotografowałam razem z moimi sexy butami ogrodniczymi, by było można porównać wielkość). Polecam zbliżenia fotki nr 2 :evil:

Zdjęcia zostały usunięte przez hosting.
bab...

Działkę mam raczej średnią (13a i na niej ogromne domiszcze plus długi podjazd z kostki) - więc jak na taki areał, ilość jest powalająca.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Współczuję Wam. U mnie na szczęście znajduję tylko pojedyncze sztuki ślimaków nagich pod kamieniami, pojemnikami, ... .
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Nie zjedzą nas kruki, nie zjedzą nas wrony, zjedzą nas ślimaki :(
Najchętniej znalazłabym tego, co je sprowadził pod Łańcut z Hiszpanii i wpuściła wszystkie wyzbierane przez nas ślimaczory do domu.
Za moim ogródkiem jest duży, bardzo zaniedbany teren, skąd ślimaki przyłażą. Sypię granulki, ale one mają też działanie przywabiające. Ślimaki faktycznie zdychają, ale przywabiane są całe stada i wszystko to zdycha u mnie w ogródku. Na tym zaniedbanym terenie mają powstać bloki - jakiś czas temu byłam zła, ale teraz posadziłam tujki na żywopłot i czekam na te bloki, bo chyba wolę to niż walkę z wiatrakami (czytaj: ślimakami).
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

Proponuje posypać je solą wypróbójcie to działa odrazu poco tracić pieniądze na jakieś granulki.
Lukasz uki94
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łukasz, gdy je znajduję to oczywiście każdego solę po grzbiecie, a mam przeróżne; czarne , rude, w cętki jak koty dachowce, ale one chowają sie na dwóch sąsiednich działkach za płotem. Popołudniu, gdy przyjeżdżam na działkę jest pełno ścieżek ze śluzu po wędrówkach ślimaków. dlatego w niektórych miejscach przy granicy działki mam niezasadzone pasy ziemi (około 40 cm) i wysypane granulkami, ale nie wszędzie mogę to zrobić. A jak jest ulewa to deszcz wbija te granulki w glebę. Jest dużo zdechłych ślimaków, nie wiem doprawdy jak już z nimi walczyć, ręce opadają i nie tylko.
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Czy ktos z was probowal ich napoic piwem? bo ja tak robie nalewam do miseczki piwa na noc i slimaki to zwabia, opija sie ,troche pospiewaja i zdychaja :lol:
Zycze powodzenia tylko pozamykajcie okna na noc bo chalas robia niemilosierny :lol:
to tak troche zartem ale naprawde piwo u mnie dziala.
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

Widziałem taką metodę, lecz inaczej wykonaną - przy warzywach (między grządkami) były poustawiane skrzyneczki, w których znajdowało się piwo. Skrzynki były lekko przykryte - tak, aby ślimaki mogły tam wejść.
To naprawdę bardzo skuteczna metoda.
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

:D jeśli tylko chociaż trochę pomoże, to nawet im paluszki do tego piwa podam. Zbierać je będę tak czy owak, bo jak raz zostawiłam w ogródku, to na tym ślimaczym cmentarzysku zbierało się tyle much że ciężko było przejść. Paskudne.. Posolę w najbardziej drażliwych miejscach, granulek dosypię, piwko podam :) Zapowiada się cała kampania antyślimakowa - sobie i Wam wszystkim życzę powodzenia i wytrwałości.
Króciutko poza tematem - tak pomocnego i przyjaznego forum nie widziałam jeszcze nigdzie. Bo pewnie nie ma :)
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

Kocina pisze: Zbierać je będę tak czy owak, bo jak raz zostawiłam w ogródku, to na tym ślimaczym cmentarzysku zbierało się tyle much że ciężko było przejść. Paskudne..
Moja ciotka kiedyś się wywaliła na zdechłych ślimakach - śliskie świństwo :D Ale wcześniej mi podpadła, więc jej nie żałowałem :lol:
Pozdrawiam
Michał
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kocina, byle jakiego piwa to one się nie złapią, wiem bo kupiłam najtańsze jakie w sklepie było i ani jeden się nie skusił.
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Bo one tylko "corone" pija :lol:
Gienia one sie upijaja a potem ida sobie gdzie ich "nogi"poniosa wiec dlatego nie widzialas zadnego,ja mialam piwo za domem w ogrodku a pozdychane zbieralam przed domem,pwenie do sasiadow tez sie wybraly :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”