Żywopłot - z czego?Co polecacie?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co posadzić jako żywopłot pod 8m wierzbą?

Post »

Mam wrażenie,ze każde warunki zniesie ligustr. Sadzono je w socjalistycznych czasach na osiedlach, pielęgnacja byle jaka, a raczej żadna, może były podlane po posadzeniu i to wszystko, a zywopłoty, jak są przycięte, wyglądają całkiem interesująco. Teraz odkryłam w Wójtowej Wsi - dzielnica Opola, piękne wysokie żywopłoty właśnie z ligustru. Maja chyba ponad 2 metry wysokości, przycinane świetnie wyglądają, widać też nie przycinane - te wyglądają byle jak. Podoba mi się też żywopłot siatkowo-dziko winny. Siatka chyba wysokość klasyczna - około 150cm, na tym dzikie wino - przewiesza się na chodnik do samej ziemi - też bardzo ładnie to wygląda.
Waleria
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to przyznam szczerze, zgłupiałem. Napaliłem się na tawułę i pęcherznicę w tym miejscu, fantastycznie wpasowałyby się gdy powstanie dom. Ligustr również wygląda bardzo fajnie, tym niemniej mam go od zewnętrznej strony płota przy drodze, a nie chciałbym robić monotematycznego żywopłotu. A gdyby tak wykopać rów, a tawułę wsadzić w dużych,, dziurawych donicach? Mam takie po sadzonkach drzew (takie czarne) używane przez firmy zakładające ogrody, średnica ca 50cm. Przyznam szczerze, że cis strasznie mi nie pasuje, a choina? Najchętniej jakaś ze zwisającymi gałęziami (pendula po łacinie?). Teraz wpadło mi do głowy. Może mahonia da radę?
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Niestety prawda jest okrutna. cokolwiek posadzisz, to wcześniej czy póżniej padnie, a jak utrzyma się to będzie tylko z nazwy rośliną którą posadziłeś. Rośliny w żywopłocie w donicach to już w założeniu zły pomysł, a przy wierzbie- bardzo zły, bo jej korzenie w krótkim czasie i tak do donic wejdą przez otwory w dnie. Ogólnie, podlewając czy zasilając sadzonki w takim żywopłocie, tak naprawdę to będziesz podlewać i nawozić tę wierzbę. Wierzby, tak jak niektórzy ludzie, nie tolerują i bezwzględnie zwalczają wszelką konkurencję. Zatem raczej pomyśl o czymś naturalnym, co nie będzie z tą wierzbą konkurować, np. panele wiklinowe, z trzciny, drewna , ozdobny murek z kamieni itp. Alternatywnym rozwiązaniem jest wycięcie wierzby, i wtedy ...hulaj dusza. Pozdrawiam. Jarko
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powiedziałam sobie kiedyś a co! Podsadzę moją wierzbę innymi krzewami - podsadziłam! Byłam ciekawa jak się utrzymają ,więc wsadziłam na próbę różne krzewy: krzewuszkę 'Nana purpurea', tawułę' Goldflame', śliwę dziecięcą i do tego żywotnika ' Golden Globe' :D Podlewałam średnio, a raczej niewiele, bo za daleko mam do tej wierzby. Efekt - rośliny nie zginęły. Cały czas tkwiły pod tą wierzbą, ale... przez dwa lata nie urosły prawie nic :lol: Ucierpiał tylko mocno żywotnik to zrozumiałe, bo lubi wodę, a wierzba mu podbierała. Po dwóch latach ulitowałam się nad tymi roślinami i przesadziłam :roll: Jednak śmiem twierdzić, że krzewy typu tawuła japońska utrzymają sie pod wierzbą, jeśli będą podlewane.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Post »

Co ciekawe dziś na spacerze po dzielnicy przyjrzałem się szpalerowi wierzb rosnących w ciągłym cieniu. I obok nich rosły dwa jałowce, dwa krzaczki liściaste, wyglądały mi na jakąś odmianę ligustra, a w odległości 3m pięknie rósł sobie tamaryszek, choć strasznie oszpecony od dołu nieumiejętnym cięciem. Co mnie zastanawia, czy można zrobić z tawuły i tamaryszka rozsady tak jak z ligustra czy berberysa?
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Żywopłot od zera

Post »

Witam, mam zamiar w tym roku sadzić żywopłot wzdłuż powstającego ogrodzenia.
Mieszkam na takim niewielkim pagórku, od południowej wystawy, ziemia wapienno-gliniasta, strefa klimatyczna 6b.
Ma jeszcze czas na zaplanowanie i przygotowanie terenu pod żywopłot, ale nie bardzo wiem od czego zacząć. Marzyły mi się derenie i rokitniki, albo derenie i cisy. Na pewno chcę mieć różnorodny ten żywopłot. aha.. ważne... ten żywopłot ma być na długości ok. 30 metrów.
Nie potrzebuje odgradzać się specjalnie od drogi , bo mieszkam przy bardzo mało uczęszczanej dróżce.
Bardzo proszę o pomysły i rady...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Żywopłot od zera

Post »

Mieszanie liściastych z iglastymi spowoduje z czasem łysienie iglaków tam gdzie słońce nie będzie dochodziło.Liściaste rosną tez szybciej niż iglaste, więc szybko zafundują im niekorzystne warunki.Proponuję podzielić długość na 2-3 odcinki i zrobić jednorodny wybierając odpowiednie (wyższe, niższe, iglaste, liściaste) gatunki.
Cis nie nadaje się do sadzenia od południa, lepiej jałowiec, żywotnik lub niższe gatunki świerka.Z liściastych wybór jest b. duży.
Awatar użytkownika
anesse81
200p
200p
Od: 2 lut 2011, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w zeszłym roku posadziłam żywopłot z różnych gatunków liściastych ( 4 rodzaje), po kilka sztuk na przemian. Jedną z nich jest forsycja, trzech pozostałych nazw nie znam, jednak wiem, że kwitną na biało i różowo. Będzie kolorowo :D
Pozdrawiam cieplutko AGA :)
POLE AGI
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

Witaj,

na 30m możesz stworzyć piękny mieszany żywopłot, ozdobny z roślin o różnym kolorze liści, kwitnących wieloma barwami wiosną lub latem, pachnących, pięknie przebarwiających się jesienią; ja postawiłbym na krzewy liściaste rosnące swobodnie, ewentualnie w miarę potrzeb lekko przycinane (jeśli zajmowałyby więcej miejsca niż to sobie założyłaś), sadzone w grupach. Na długości 30m możesz pomieszać wiele gatunków krzewów liściastych, unikając jednocześnie pstrokacizny. Z iglastych zrezygnowałbym. Rozważ np.:
- irgę rozkrzewioną, irgę błyszczącą
- dereń biały (wiele odmian)
- forsycję (nie musi być nudna po kwitnieniu, może być np. odmiana o listkach obrzeżonych)
- bez koralowy (różne odmiany)
- pęcherznica kalinolistna (zielona), lub odmiany barwne 'diabolo', 'luteus' - to te najszerzej dostępne; jeszcze piękniejsze, ale trudniej je dostać, są odmiany 'summer wine' czy 'chameleon'
- tawuła van houtte'a, tawuła grefsheim, tawuła wczesna
- berberys thunberga (do wyboru w wielu odmianach)
- kaliny (głowa boli od liczby odmian, niektóre zjawiskowe)
- krzewuszka (wybór odmian ogromny)
- róża pomarszczona, róża dzika

Ponadto kolkwicja chińska, złotlin japoński, trzmielina oskrzydlona, lilak meyera 'palibin', jaśminowiec.
Jeśli masz nieco więcej miejsca, to w taki żywopłot możesz również łatwo wkomponować niewielkie drzewa, np. dereń jadalny, ozdobne śliwy, jarząb o ozdobnych owocach, głóg.

Z takiej listy to już na pewno można coś wybrać, powodzenia.

P.S. ja też posadziłem liściaste krzewy, które mają utworzyć nieformowany żywopłot.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Bardzo dziękuję za wszystkie rady, zwłaszcza Merle-Marcinowi. Nawet nie przypuszczałam, że jest tyle krzewów nadających się na żywopłoty. Miejsca ci u mnie dostatek. Cała działka ma 30 arów, więc jest na czym poszaleć. Absolutnie podoba mi się ten pomysł z wielorakimi liściastymi, które o każdej porze roku mają swój urok, bo przecież derenie są piękne także zimą.
To jest dzisiejsze zdjęcie miejsca gdzie ma być ogrodzenie, mam nadzieję tylko, że będzie lepsze od tego narysowanego :;230 to czerwone ma udawać ogrodzenie....
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Wiem, że sadzą też jagodę kamczacką jako żywopłot i ochronę od wiatru. Miałabyś coś do poskubania. Chyba, że stawiasz wyłącznie na ozdobne.
aneta100
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sty 2008, o 10:43

Post »

To ja polecam małe usunięto reklamę kompendium wiedzy o żywopłotach[/url], tam jest w zasadzie od A do Z wszystko, jak, kiedy i z czego sobie taki żywopłot wyhodować.

Oprócz tego, dodam od siebie, że warto zainwestować na początku w dobre rośliny i przyłożyć się do prawidłowego posadzenia roślin. Żywopłot to tak inwestycja na lata, nie jest to może zbyt drogie, ale jak wykonamy wszystko poprawnie na samym początku i regularnie będziemy o rośliny dbać, to na pewno nasz wysiłek nam się zwróci, a pracy zaoszczędzimy sobie w przyszłości. :)
Ogrody to nasza pasja, szczęście i życie...
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Andzia1

Pamiętaj o tym , że ogród powinien wtapiać się w otoczenie a nie być wyrazisty czy charakterystyczny na zewnątrz ( co innego wnętrze ogrodu )
Miłośnicy przyrody o tym pamiętają.

jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”