Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5
Ok, wielki dzięki za pomoc.
Dziś sklepy pozamykane ale jutro postaram się kupić.
A tak dla mojej wiedzy spowodowane to było przenawożeniem potasem czy niedobór fosforu?
Mam nadzieję, że coś z nich będzie bo to moje pierwsze pomidorki i wydają mi się takie trochę małe.
Kiedyś dostałem "w spadku" taki nawóz, ale go nie używałem
http://gardenworld.pl/product-pol-2627- ... 1174-.html
mogę go do czegoś wykorzystać czy lepiej niech sobie stoi w szafce tak jak stał?
Dziś sklepy pozamykane ale jutro postaram się kupić.
A tak dla mojej wiedzy spowodowane to było przenawożeniem potasem czy niedobór fosforu?
Mam nadzieję, że coś z nich będzie bo to moje pierwsze pomidorki i wydają mi się takie trochę małe.
Kiedyś dostałem "w spadku" taki nawóz, ale go nie używałem
http://gardenworld.pl/product-pol-2627- ... 1174-.html
mogę go do czegoś wykorzystać czy lepiej niech sobie stoi w szafce tak jak stał?
Skot 1a
Jakie środki masz na choroby pomidorów ?.
Jakie środki masz na choroby pomidorów ?.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 maja 2012, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
biohumus uniwersalny ogrodniczy firmy forte, saletra wapniowa 17% producent ekoplan, biostymulator firmy target natura, dniowa pokrzywówka i wywar z skrzypu polnego
Sebastian
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
skot1a forumowicz pyta się o środki ochrony pomidorów a nie o nawozy !!!
- yareka
- 50p
- Od: 26 lip 2010, o 15:47
Sprawdziłem dobrze opisałem, drugi rośnie obok i jest taki sam. Nasionka dostałem od znajomych ze Szczecina a oni chyba kupili w pomidorlandi, jak ich odwiedzę w lipcu to sprawdzę czy u nich tak samo wyglądają ;)winterek pisze: raczej tak, ponieważ ta odmiana, powinna mieć trochę inne liście;
Czyli gdyby to było w szkole usłyszałbyś :
- skot1a jesteś nieprzygotowany. Siadaj-dwója.
No i po co się tu wysilać i wypisywać elaboraty jak naród i tak ma to w d...
Czyli w tej sytuacji nic Ci nie pozostaje przyjacielu ,jak wyrwać ten krzak
- skot1a jesteś nieprzygotowany. Siadaj-dwója.
No i po co się tu wysilać i wypisywać elaboraty jak naród i tak ma to w d...
Czyli w tej sytuacji nic Ci nie pozostaje przyjacielu ,jak wyrwać ten krzak
Aunt Ginny's posiada klasyczne, duże liście ziemniaczane.
Sprawdź u znajomych, bo albo pomylili nasiona, albo mają nie prawidłową odmianę.
Sprawdź u znajomych, bo albo pomylili nasiona, albo mają nie prawidłową odmianę.
- yareka
- 50p
- Od: 26 lip 2010, o 15:47
Zobaczymy co z tego wyrośnie jeśli się uda oczywiście ;) Drugi pomidor lepiej wygląda to jest taka możliwość ;)
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
Witam, na dwóch krzakach pojawiły się jasne przebarwienia obejmujące stożek wzrostu.Czy oprócz niedoboru molibdenu lub miedzi spowodowanego wiosennym wapnowaniem może top być choroba wirusowa?
upload images
upload images
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2012, o 01:13
Witam, u mnie takie objawy nie występują, ale tak z ciekawości: jaką masz wilgotność powietrza w dzień przy dużym nasłonecznieniu, mierzoną w cieniu mniej więcej na wysokości od połowy roślin do ich czubków?yareka pisze:
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 maja 2012, o 11:21
- Kontakt:
Szkoda mi go wyrywać, bo to wsumie najlepszy krzak w moim namiocie. forumowicz możesz mi napisać co go tak zaatakowało i czym tę chorobe leczyć, jutro udam się do ogrodniczego i sprubuję o tego pomidora powalczyć. I na przyszłość co powinienem mieć w swoim " biurku", aby sie przygotować do szkoły z właściwego uprawiania pomidorów. Z góry bardzo dziękuję.
Sebastian
Rana wygląda na mokrą/ lepsze byłoby większe zbliżenie / dlatego podejrzewam, że może być to objaw raka bakteryjnego, Żeby mieć pewność na 100 % trzeba by zniszczyć krzak i wykonać przekrój poprzeczny i wzdłużny przez łodygę. Przy porażeniu widać na przekroju brązowe włókna przewodzące.
Na tą chorobę w momencie wystąpienia objawów nie ma środka. Oprysk profilaktyczny środkami miedziowymi może uchronić od tej choroby ale nie post factum .
Dlatego warto ten krzak usunąć i przy okazji sprawdzić przekroje łodygi. Jeżeli będą zmiany resztę krzaków opryskać środkiem miedziowym .
Choroba jest na tyle poważna, ze warto poświecic krzak by uchronić resztę
Na tą chorobę w momencie wystąpienia objawów nie ma środka. Oprysk profilaktyczny środkami miedziowymi może uchronić od tej choroby ale nie post factum .
Dlatego warto ten krzak usunąć i przy okazji sprawdzić przekroje łodygi. Jeżeli będą zmiany resztę krzaków opryskać środkiem miedziowym .
Choroba jest na tyle poważna, ze warto poświecic krzak by uchronić resztę