Grubosz - Crassula Cz.1
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Grubosz jak uformowac?
kupiłam sobie dzisiaj hobbita !!!!!! jestem szczęśliwsza z tego powodu Pochwalę się moim nowym okazem (w towarzystwie reszty zakupów)
Mam nadzieję, że uda mi się z czasem osiągnąć pokrój taki jak u harpia411
tak się zastanawiam czy jak mam zamiar go przesadzić to mogę użyć ziemi do kaktusów z dodatkiem piasku????
Mam nadzieję, że uda mi się z czasem osiągnąć pokrój taki jak u harpia411
tak się zastanawiam czy jak mam zamiar go przesadzić to mogę użyć ziemi do kaktusów z dodatkiem piasku????
Przesadź go w mieszankę ziemi do kaktusów z dodatkiem drobnego żwirku (np. akwarystycznego) w proporcji 1:1. Nie zapomnij też o drenażu. Po przesadzeniu, nie podlewaj go przez minimum tydzień. Powodzenia.
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Ładne sztuki. Co to za Haworthia? Musze sobie takie sprawić. Hobbita mam, ale coś z nim nie tak, bo liście robią się czarne i odpadają.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Kontakt:
To jest Aloes ( to obok hobbitaDelete pisze:Ładne sztuki. Co to za Haworthia? Musze sobie takie sprawić. Hobbita mam, ale coś z nim nie tak, bo liście robią się czarne i odpadają.
fiu fiu śliczne
Mojemu tez zimą listki schną i odpadają,ale ja się tym nie przejmuje w ten sposób sam się formuje ;) wiosna po wystawieniu na balkon znowu ładnie odrośnie. Ja traktuje go po macoszemu zima przesycha ,latem czasem słoneczko go przypali listki odpadają,ale to mu dobrze robi bo cala siła idzie w pień ;)
Mojemu tez zimą listki schną i odpadają,ale ja się tym nie przejmuje w ten sposób sam się formuje ;) wiosna po wystawieniu na balkon znowu ładnie odrośnie. Ja traktuje go po macoszemu zima przesycha ,latem czasem słoneczko go przypali listki odpadają,ale to mu dobrze robi bo cala siła idzie w pień ;)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
- Od: 2 sty 2010, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Harpia411 masz PRZEPIĘKNEGO grubosza! Nie mogę się na niego napatrzec Pozdrawiam
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Re: Grubosz
Ja bym pouszczykiwał długie gałązki do połowy, albo i więcej oraz postawił w słonecznym miejscu.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Witam wszystkimch.Na forum jestem pierwszy raz ,przepiekny grubosz Tez mam troche roslin w tym kilka rodzaji gruboszy,na zdjecia musicie troche poczekac ,bo musze sie nauczyc je wrzucac.brakuje mi srebrzystoniebieskiego okraglo listnego ,jeśli by ktos mial to ja chetnie na wymiane.
Witam wszystkich. Ja swoje grubosze tez dosc mocno poobcinalam. Mam rozne kwiatki,pokazala bym Wam ale nie umiem wstawiac zdjec.Poprosze o pomoc Wymiana-chetnie ,poszukuje srebrzystoniebieskiej crassulki z okraglymi listkami.POZDRAWIAM
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Kasiu - Twój "pokładający się" grubosz cierpi z pewnością na niedobór światła.To sukulent , który ma ładny, zwarty pokrój tylko wówczas, gdy zapewni się mu maksimum nasłonecznienia( trudne zimą) i skąpe podlewanie. Nie należy też nadmiernie go dokarmiać. Rzeczywiście , w połowie marca warto by skrócić mu nadmiernie wyciągnięte pędy, by nabrał ładnego , krępego i zwartego pokroju , a od maja do października może mieszkać na świeżym powietrzu - bardzo to lubi
Na zdjęciach poniżej kilka moich gruboszy:
Największy...
Kolejny Grubosz drzewiasty
Grubosz drzewiasty szykowany na formę bonsai. Grubosze dobrze rosną w płaskich donicach .
Niezidentyfikowana dotąd odmiana o popielato czerwonych listkach. Obok odmiana miniaturowa ( ma drobniejsze, okrągłe liście, bardzo wolno rośnie).
To Crassula marnierana ssp.rupestris, a obok Crassula muscosa ( Grubosz widłakowaty)
I na koniec blisko spokrewniona z Gruboszami - PORTULAKARIA AFRYKAŃSKA.
Na zdjęciach poniżej kilka moich gruboszy:
Największy...
Kolejny Grubosz drzewiasty
Grubosz drzewiasty szykowany na formę bonsai. Grubosze dobrze rosną w płaskich donicach .
Niezidentyfikowana dotąd odmiana o popielato czerwonych listkach. Obok odmiana miniaturowa ( ma drobniejsze, okrągłe liście, bardzo wolno rośnie).
To Crassula marnierana ssp.rupestris, a obok Crassula muscosa ( Grubosz widłakowaty)
I na koniec blisko spokrewniona z Gruboszami - PORTULAKARIA AFRYKAŃSKA.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Z Holandii - niestety bez nazwy
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt: