Sępolia - fiołek afrykański cz.3
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.3
Georginja - mam trzy sadzonki tego fiołeczka w jednej, maleńkiej doniczce. Liczę na wysyp kwiatów....kiedyś.
O tak - teraz najlepsza pora na szczepienie fiołków.
Choć, z moich doświadczeń wynika, że 99,9% przyjętych roślin - zawsze mam w kwietniu. Żaden, inny miesiąc nie ma tak dobrych statystyk.
Ja, szczepię fiołki, najpierw w wodzie trzymam do wytworzenia korzeni, potem ziemia + perlit.
Oczywiście listki stoją w pojemnikach - mnożarkach.
O tak - teraz najlepsza pora na szczepienie fiołków.
Choć, z moich doświadczeń wynika, że 99,9% przyjętych roślin - zawsze mam w kwietniu. Żaden, inny miesiąc nie ma tak dobrych statystyk.
Ja, szczepię fiołki, najpierw w wodzie trzymam do wytworzenia korzeni, potem ziemia + perlit.
Oczywiście listki stoją w pojemnikach - mnożarkach.
- justus27
Kiedy zależy mi na kwitnieniu to oczywiście podlewam takim dla roślin kwitnących ale jeśli widzę, że zieleninka jeszcze słaba to daję nawóz dla roślin zielonych. Piszę ogólnie o ostrojowatych .
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale podlewasz takim na kwiaty jeszcze zanim pojawią się pączki, czy dopiero, jak widzisz, że już są?
Podlewam wtedy, kiedy widzę, że rozetka jest na tyle rozwinięta, ze jest gotowa do kwitnienia. Zanim pojawią się pąki.
- justus27
A jakie nawozy Stosujecie?
Bo ja fiołki podlewam:
1) nawozem do storczyków - Biohumus
2) Blossom Booster
3) Florovit (ogólny)
4) nawóz granulowany długodziałający (np.: azofoska - mieszam z ziemią i tylko raz w roku ją dodaję, podczas przesadzania),
5) suszony, wyprażony obornik.
O dziwo, fiołki nie są przenawożone - ale dawki daję conajmniej o połowę mniejsze, niż zaleca producent.
Małe sadzonki Nawozicie? Bo ja tak ;) Jak tylko pojawią się przy listki sadzonki - zaczynam lekko nawozić.
Dla mnie niektóre fiołki nie muszą kwitnąć. Mam je dla cudownych ozdobnych liści. Dla mnie numerem jeden, jeśli chodzi o przebarwianie liści, jest odmiana Rob's Slap Happy - na zdjęciu po lewej - okaz dorosły; po prawej - maluszek:
Kolejny, kolorowy maluszek Buckeye Befuddled
Bo ja fiołki podlewam:
1) nawozem do storczyków - Biohumus
2) Blossom Booster
3) Florovit (ogólny)
4) nawóz granulowany długodziałający (np.: azofoska - mieszam z ziemią i tylko raz w roku ją dodaję, podczas przesadzania),
5) suszony, wyprażony obornik.
O dziwo, fiołki nie są przenawożone - ale dawki daję conajmniej o połowę mniejsze, niż zaleca producent.
Małe sadzonki Nawozicie? Bo ja tak ;) Jak tylko pojawią się przy listki sadzonki - zaczynam lekko nawozić.
Dla mnie niektóre fiołki nie muszą kwitnąć. Mam je dla cudownych ozdobnych liści. Dla mnie numerem jeden, jeśli chodzi o przebarwianie liści, jest odmiana Rob's Slap Happy - na zdjęciu po lewej - okaz dorosły; po prawej - maluszek:
Kolejny, kolorowy maluszek Buckeye Befuddled
- justyna111
- 200p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:32
Fiołek-dużo liści, mało pąków
Witajcie, jestem w posiadaniu takiego oto fiołka. Ma on niecałe 2 lata, ostatnio pojawiły się na nim pierwsze pąki. Zastanawia mnie jednak to, że są tak schowane i jest ich dosłownie kilka, a kwiatek ma mnóstwo liści... może ktoś wie, co jest z tym fiołkiem nie tak...
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
- onectica
Re: Fiołek-dużo liści, mało pąków
Wygląda na to, że on nigdy nie był rozsadzany?
- justyna111
- 200p
Nie, nie był. Przesadziłam go tylko do większej donicy, ale czytałam, że nie powinna być zbyt duża. Na ile części powinien zostać podzielony? Rozumiem, że przesadzanie po okresie kwitnienia Dopiero zgłębiam tajną wiedzę dotyczącą kwiatów, więc proszę o wyrozumiałość
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
- onectica
Z doniczką to prawda, lepsza mniejsza niż większa. I niepotrzebna jest zbyt głęboka.
Ta kępę trzeba by wyjąć i będziesz widziała pojedyncze mniejsze skupiska - rozetki/kępki. Ostrożnie porozdzielaj i wsadź każdą z osobna. Może ich rosnąć w jednej doniczce kilka, ale osobno, jako pojedyncze rośliny.
Polecam tutejszy wątek o sępoliach, wiele ciekawych podpowiedzi na pewno tam znajdziesz
Ta kępę trzeba by wyjąć i będziesz widziała pojedyncze mniejsze skupiska - rozetki/kępki. Ostrożnie porozdzielaj i wsadź każdą z osobna. Może ich rosnąć w jednej doniczce kilka, ale osobno, jako pojedyncze rośliny.
Polecam tutejszy wątek o sępoliach, wiele ciekawych podpowiedzi na pewno tam znajdziesz
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Albo podziel roślinę, albo poobrywaj jej część liści.Drastyczne, ale obrywanie stymuluje wytwarzanie pąków kwiatowych.
- justyna111
- 200p
Dziękuję za pomoc Podzielę, tylko jeszcze pytanie, czy można to zrobić teraz czy dopiero jak przekwitnie? Jeszcze nigdy mi nie zakwitł i jestem bardzo ciekawa jakie będą kwiatki, a nie chcę ich zniszczyć przesadzaniem