Moje kaktusy i sukulenty - jorkis
- przemek_pc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje kaktusy i sukulenty - jorkis
Chamaecereus prześliczny A o co chodzi z tymi rebucjami?
Dziękuję Przemku, Z Rebucjami wygląda tak, że one dla mnie są wszystkie do siebie podobne, ja ich jeszcze nie umiem rozróżnić dopiero jak zakwitną to gamą kolorów i to jakich
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wszystkie Rebucje są takie same Np. taka R. cajasensis- takiego drugiego "brzydala" nie ma ( choć jej kwiaty bardzo lubię ), R. albiflora, R. krainziana, R. almeyeri czy R. muscula
Paulinko na pewno masz rację, ale ja ich nie rozpoznaję
Dzisiaj pogoda nie jest ciekawa, pochmurno, pąki na kaktusach zamarły. Przeglądam zdjęcia roślinek i wstawiam kilka, których jeszcze nie pokazywałam
1. Mammillaria jakaś
2. Też jakaś Mammillaria, trochę przypiekłam ją w zeszłym roku i teraz leczy rany
Dzisiaj pogoda nie jest ciekawa, pochmurno, pąki na kaktusach zamarły. Przeglądam zdjęcia roślinek i wstawiam kilka, których jeszcze nie pokazywałam
1. Mammillaria jakaś
2. Też jakaś Mammillaria, trochę przypiekłam ją w zeszłym roku i teraz leczy rany
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
Ja niestety Ci nie pomogę Choćbym naprawdę bardzo się starał
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Ja podobnie jak Przemek , ale na pewno znajdą się osoby, które pomogą
Przemku, Paulinko dziękuję za dobre chęci, wiem że każdy jest dobry w tym czym się lubuje więc chyba będę musiała zaopatrzyć się w jakąś książkę o Mammillariach.
Ta na pierwszym zdjęciu wydaje mi się podobna do Mammillaria woodsii, ale nie jestem pewna
Dzisiaj wypatrzyłam nowe pączki na gymnolkach, ale jest tak paskudna pogoda, że nawet zdjęcia mi nie wychodzą, może jutro będzie lepsza pogoda i uda mi się uchwycić te miniaturki . Gdzie to ?
Ta na pierwszym zdjęciu wydaje mi się podobna do Mammillaria woodsii, ale nie jestem pewna
Dzisiaj wypatrzyłam nowe pączki na gymnolkach, ale jest tak paskudna pogoda, że nawet zdjęcia mi nie wychodzą, może jutro będzie lepsza pogoda i uda mi się uchwycić te miniaturki . Gdzie to ?
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ależ u ciebie pączkowo i kwiatowo. I jaka różnorodność.
Zawsze podziwiam u wszystkich kwitnące Mammillarie, u mnie one jakoś kapryśne są na kwitnienia, pewnie większość wymaga chłodzenia nasennego, a ja tego im zapewnić nie mogę.
A kwiatka tego Chamaecereusa to ci na prawdę zazdroszczę - uroczy jest. Poszłam z laptopem pokazać swojemu - jak wygląda przyzwoity Gość z jego gatunku - może się zawstydzi
I mam jeszcze pytanie o nazwy kaktusów ze strony 20, gdzie pokazałaś pąki - chodzi mi o te, które są wokół pąków Chemaecereusa - powyżej, w prawo od niego i poniżej.
Zawsze podziwiam u wszystkich kwitnące Mammillarie, u mnie one jakoś kapryśne są na kwitnienia, pewnie większość wymaga chłodzenia nasennego, a ja tego im zapewnić nie mogę.
A kwiatka tego Chamaecereusa to ci na prawdę zazdroszczę - uroczy jest. Poszłam z laptopem pokazać swojemu - jak wygląda przyzwoity Gość z jego gatunku - może się zawstydzi
I mam jeszcze pytanie o nazwy kaktusów ze strony 20, gdzie pokazałaś pąki - chodzi mi o te, które są wokół pąków Chemaecereusa - powyżej, w prawo od niego i poniżej.
DAK dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Moje Mammillarie zimą miały jakieś 15 -16*, także nie wiem czy to były optymalne warunki, ale większość zakwitła nie wspomnę o tych, które kupiłam w tym roku z kwiatami bądź pączkami . Kwiat Chamaecereus był dla mnie niespodzianką i to jaką . Co do kaktusów z 20 strony to już je podpisałam, możesz sprawdzić
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
Dzisiaj od rana mam piękne i roślinki postanowiły pokazać kwiatki, szału nie ma ale zawsze coś
Gymnocalycium andreae kwiat z minuty na minutę coraz bardziej się rozchylał
Mammillaria crinite ssp crinite
Mammillaria heyderi var.applanata
Mammillaria duwei
Oraz zalążki pączków Gymnocalycium papschii
Gymnocalycium andreae kwiat z minuty na minutę coraz bardziej się rozchylał
Mammillaria crinite ssp crinite
Mammillaria heyderi var.applanata
Mammillaria duwei
Oraz zalążki pączków Gymnocalycium papschii
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
Gymnolki nie próżnują Ładny kolorek u g.andreae, wstaw fotki g.papschii gdy tylko będzie gotów by pokazać swój kwiat
To nowe roślinki czy masz je już dłużej ?
To nowe roślinki czy masz je już dłużej ?
- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Ładne Gymnocalycium andreae i chyba to jest var. longispinum bo ma takie długaśne ciernie.
Reszta kwiatuszków też śliczna.
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Jak to powiedział Pan od pogody "Szczecin najpogodniejszym miastem w Polsce" Widać to po Twoich roślinkach Zazdroszczę. Ja przechodzę razem z moimi kaktusami w stan uśpienia chyba...
Kochani dziękuję Wam za wizytę i miłe wpisy
Dawidzie Mammillaria crinite ssp crinite mam ją od zeszłego roku, a pozostałe są u mnie jakieś 3-4 tygodnie, jak pokażą się kwiaty na G. papschii to na pewno wstawię zdjęcia
Dawidzie Mammillaria crinite ssp crinite mam ją od zeszłego roku, a pozostałe są u mnie jakieś 3-4 tygodnie, jak pokażą się kwiaty na G. papschii to na pewno wstawię zdjęcia
Piotrze dziękuję, już poprawiłam nazwęRejden pisze:Ładne Gymnocalycium andreae i chyba to jest var. longispinum bo ma takie długaśne ciernie.
Mateuszu dziękuję, ja miałam stan uśpienia do wczoraj, zimno, mokro i ponuro, a dzisiaj cudowne cały dzieńabaddon1986 pisze:Jak to powiedział Pan od pogody "Szczecin najpogodniejszym miastem w Polsce" Widać to po Twoich roślinkach Zazdroszczę. Ja przechodzę razem z moimi kaktusami w stan uśpienia chyba...
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Marzenko zabójczy kolor ma Twój chamaecereus
I oczywiście muszę pochwalić andreae bo żółty i crinite ssp crinite i heyderi var.applanata bo mamilarie
Mammillaria duwei zasługuje na oddzielne pochwały jakie się należą tym pierzastym
I oczywiście muszę pochwalić andreae bo żółty i crinite ssp crinite i heyderi var.applanata bo mamilarie
Mammillaria duwei zasługuje na oddzielne pochwały jakie się należą tym pierzastym