Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lobe
50p
50p
Od: 9 mar 2013, o 22:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2

Post »

patasko pisze:Lobe, nie polecam firmy green-land. W zeszłym roku kupiłem 10 paczek różnych kwiatów, a okazało się, że 9 na 10 odbiegają wysokością, kolorem i pokrojem.
Dobrze, że kupiłam tylko dwa opakowania :wink: ...........a tych żółtych aksamitek mam raptem ok 20 sztuk z całej paczki. Tak więc "posiali" do tych opakowań co popadnie.
Pawrzes pisze:Lobe, no to masz niezłą aksamitną niespodziankę :wink: Ciekawe czy pomylili wszystkie nasiona. Ta nieplanowana odmiana to wygląda na Pascal/Beata. Ale kwiatki wyglądają ładne, pomarańczowy pompon oczywiście też :)
Wyrosło co innego niż na zdjęciach, ale całkiem ładnie się prezentują w hurcie :D

A pompony sobie rosną na pseudo rabacie............nie śmiejcie się :wink: , ale to nawet ziemia nie jest...mieszanka gruzu i piachu z ziemią. Ledwo dało się to przekopać. Na razie wygląda to tak, ale myślę, że jak się rozrosną to będzie pięknie 8-)

Tutaj mam ich 31 sztuk, od frontu domu przed gankiem też parę ulokowałam. Dziecko porozsypywało między nimi dekoracyjnie :wink: kamienie wprost z nad Dunajca hihi

Obrazek

Zotti pisze:No właśnie, tutaj uśmiech w kierunku Lobe ;:168, pozbieraj nasiona i przekaż na akcję wymiany nasion.
PS. Jakby co, to jako pierwszy piszę się na listę :wink: (oczywiście mowa o aksamitkach "Orange Flamme" ze skrzynek ;:333).
Mówisz i masz :D ..........pierwsze nasionka, zupełnie przez przypadek wpadły mi do ręki. Zerwałam pierwszy uschnięty pączek i się wysypało
;:198

Obrazek

Na pewno będę zbierać nasiona................tylko powiedzcie mi jak je przechowywać???? :roll: I jak dobrze zbierać, zeby im krzywdy nie zrobić :idea:
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też posiałam kilka gatunków i dużo sadzonek i kolorów.
Nie wiem które przeżyły,
bo niestety plaga ślimaków wszamała.
Obrazek
Zotti
100p
100p
Od: 22 kwie 2012, o 14:00

Post »

Lobe pisze:Na pewno będę zbierać nasiona................tylko powiedzcie mi jak je przechowywać???? :roll: I jak dobrze zbierać, zeby im krzywdy nie zrobić :idea:
W sumie już sama sobie odpowiedziałaś :wink:
Lobe pisze:..........pierwsze nasionka, zupełnie przez przypadek wpadły mi do ręki. Zerwałam pierwszy uschnięty pączek i się wysypało ;:198
Nasiona zbieraj w słoneczny dzień, wsyp do jakiegoś papierowego opakowania np. do koperty i przechowuj w suchym miejscu.

Mariola54, jeżeli pytasz jaka to odmiana :wink: , to wg mnie to jest odm. "Cupido".
Pozdrawiam - Waldemar
Balkonik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2011, o 17:16

Post »

Wiem, że jest osobny dział z chorobami/szkodnikami, ale wolę tutaj się wcisnąć :heja

Otóż nie udało się mi dorobić działki, upadłem i został mi balkon < ogród moje drugie życie > ale na balkonie choroby i insekty to 101% problemu jaki trafia się u mnie co roku. Teraz jeszcze sama aksamitka - białe plamki na liściach. Następnie liście usychają stopniowo. Jeśli to za mało, to wstawię zdjęcie :wink:

ps. Mączniak rzekomy hmm..myślę, że nie ;:218 Nie jest to nalot, lecz sama plamka jest 'wtopiona' w liść.

Mogę się mylić, przyznaję się :roll:
Zotti
100p
100p

Post »

Jeżeli te "białe plamki" na liściach przerodzą się z czasem "w białe tunele", to będzie to zapewne szkodnik zwany miniarką (niestety mam to samo :( ).
A jeżeli to nie to, to więcej informacji uzyskasz jak zadasz to pytanie w dziale CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO.
Pozdrawiam - Waldemar
Balkonik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję Zotti :wink: Wszystko przestudiuje.

ps. Ogrodnik bez praktyki < - I'm :oops: :oops:

Hehe Wystarczyło, że wpisałem nazwę miniarka w google/grafika i tutaj 'czarno na białym' dokładnie to co spotkało moje aksamitki

Dziękuję Ci bardzo :wink: Muszę się go pozbyć, bo zniszczy mi mój jedyny 'ogród' :evil:
Zotti
100p
100p

Post »

Balkonik pisze: ps. Ogrodnik bez praktyki < - I'm :oops: :oops:
Nie przesadzaj, każdy z nas się uczy, przeważnie czytając forum lub prosząc o pomoc innych użytkowników :wink:

Jeśli masz niewielką ilość aksamitek (lub skrzynek z nimi), to chyba najlepszą metodą eliminacji tych szkodników będzie usunięcie uszkodzonych liści, zresztą skoro "przestudiowałeś" Google, to zapewne już to wiesz... :wink:
Pozdrawiam - Waldemar
Balkonik
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dobrze :) Później się pochwale co i jak ;:333
Krolaku
50p
50p
Od: 22 lut 2013, o 15:03

Post »

Witam,
Oto jak wygląda w sumie nowa odmiana Mr Majestic:

Obrazek

Bardzo ładnie prezentuje się odmiana King Tut.

Obrazek

Część aksamitek na moim balkonie choruje i obumiera. Może to przez intensywne deszcze?

Aksamitki wolą bardziej sucho czy mokro ?
Urszula
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32

Post »

Naprawdę ciekawa odmiana, będę chciał zdobyć nasionka tej oryginalnej aksamitki na przyszły sezon :) Okazuje się, że nazwa nie jest błędna ale na opakowaniu zabrakło słowa "Podwójna" http://www.tandmwholesale.com/seedsbyalphabet?c=t a "La Bamba" też jest ale bardziej rzeczywiste zdjęcie najprawdopodobniej widać w mieszance "citrus".

Niedobrze... Możliwe że to przez tą niestabilną pogodę, szczególnie nadmiar wody w chłodniejsze dni :| U Ciebie mokną przy każdym deszczu? Ja podlewam codziennie lub co drugi dzień gdy już ziemia zaczyna robić się sucha, w czasie upałów podlewałem 2 razy dziennie. Te w moim pokoju mają cały czas mokro.
Ogólnie pewnie wolą wilgotną ziemię w czasie ciepłych i słonecznych dni ale w czasie pochmurnych i chłodnych bardziej suchą choć nie może ona za bardzo wyschnąć bo od razu zaczną więdnąć.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32

Post »

Pierwsze kwiatuszki aksamitek - wąskolistnej i rozpierzchłej które nadal trzymam na parapecie w swoim pokoju :)

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »