Trawnik po zimie cz. 2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Trawnik po zimie cz. 2

Post »

Zdecydowanie polecam wertykulator spalinowy. Ja kupiłem swój używany na allegro (cena 500zł + nowe noże 100zł), waga około 35kg, moc 3.5KM. Oczywiście cięższy, szerszy i z mocniejszym silnikiem byłby jeszcze lepszy, ale to już wyższa półka cenowa, więc nie na moją kieszeń. Niestety jest to kolejny sprzęt do serwisowania, więc dla wielu osób chyba lepszym rozwiązaniem jest wypożyczanie go co roku. Co do wertykulatorów elektrycznych to podzielam poniższą opinię:
x - o -0 pisze:
lw1982 pisze:Witam :wit

Chciałbym zakupić zarówno wertykulator jak i aerator spalinowy. Czy lepiej kupić dwa osobne urządzenia czy 2w1? Jeżeli macie jakieś wskazówki, który wybrać, którego używacie, będę wdzięczny.

Pozdrawiam :wink:
Łukasz
Nie spotkałem jeszcze w życiu by aerator był z wertykulatorem w jednym urządzeniu.
To kompletnie różne urządzenia mechanicznie i nie da się ich połączyć.
Same ceny świadczą o tym, ze to są odmienne konstrukcje i służą do kompletnie innych zabiegów
Wertykulator nawet z dwoma walkami kupisz za 170zł(chińczyk jednorazowy)
Aerator bez wymiennych szpilek za 10.000zł

Anna29 pisze:Etna u mnie wypożyczenie kosztuje 100 złotych na jeden dzień. Wolę kupić swój, nawet trochę gorszy. :)
Jeśli kupisz wynalazek z allegrooo za 200zł, będzie max na 2 sezony przy jeśli dobrze trafisz.
Te "maszyny' z Chin nie dość, że są jednorazowe to zamiast podnosić filc rozrywają trawę na szczepy.

Wertykulator z dolnej półki , to koszt 900zł, lub z giełdy używane od 300zł - firmowe, ale dolicz koszt noży bo prawie zawsze są do wymiany
Np noże do modelu MTD VG40, to 28sztx11zł + wałek 120zł. Wiec jak łatwo policzyć 100zł za wynajem to bardzo niedrogo.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój trawnik też już wyczesany ;:333.
Ja ze swojego wertykulatora elektrycznego jestem zadowolona. Używam już trzeci sezon i mam nadzieję, że kolejne też da radę. Dałam za niego 400zł (AlKo), więc biorąc pod uwagę koszty wypożyczenia, to już mi się zwrócił. Mając swój, a nie wypożyczony mogę sobie prace rozłożyć na np. 2 dni, i nie muszę się spieszyć (mam ok. 500m2, więc byłoby męczące zrobienie tego na raz).
Jeszcze dodam, że kupiony wiosną 2013 z 3 letnią gwarancją jeszcze podczas wertykulacji wiosną 2016 będzie w razie czego na gwarancji.
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Kasiu, a jaki masz model Alko.?
Aga
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To AlKo 38 vle combi care

Obrazek

A to wyniki jego pracy. Trawnik przed:
Obrazek Obrazek
Trawnik po Obrazek Obrazek
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Dzięki Kasiu, pooglądam w sklepie na żywo i może zamiast wypożyczać też kupię :wink:
Aga
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja to nawet nie wiem, czy w mojej okolicy jest możliwość wypożyczenia takiego sprzętu. Nie brałam zresztą nawet tego pod uwagę podczas zakupu. Kupiłam i jestem zadowolona :).
leszeg
200p
200p

Post »

Kasiu, zgadzam się całkowicie z tym, że lepiej mieć swój wertykulator niż pożyczać i właśnie dlatego zdecydowałem sie na zakup swojego sprzętu. Niestety mój był używany i wymagał wymiany noży, wyczyszczenia gaźnika a także troszkę pracy przy silniku, więc kupowanie używanego sprzętu nie jest dla każdego. Natomiast zakup dobrego nowego spalinowego wertykulatora to koszt w granicach 2 tyś zł, więc za tą kwotę można wypożyczać przez wiele, wiele lat.

A tak przy okazji to czy Ty wertykulujesz swoj trawnik w szachownice (poziomo-pionowo) czy tylko w jednym kierunku?
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fakt, nowy spalinowy za drogi, a przy używanym trzeba być majsterkowiczem :wink:. Tak jak pisałam, póki co z mojego elektrycznego jestem zadowolona. Jakoś wolę elektryczne sprzęty (kosiarkę też mam elektryczną), bo są cichsze i nie śmierdzi podczas używania.
Ja wertykuluję w jednym kierunku, ale przejeżdżam dwukrotnie. Do przodu i potem wracam tyłem. Zauważyłam, że podczas tego powrotu tyłem lepiej mi do kosza zbiera ;:173. Wiem, że niby zalecają na szachownicę, ale ja mam taki patent ;:333. Trawa też chyba nie narzeka. Wyszukałam zdjęcia z poprzedniego sezonu. Tak się prezentował trawnik wiosną jakiś tam czas po wertykulacji:

Obrazek Obrazek
leszeg
200p
200p

Post »

Masz piękny trawniczek. Tak trzymać ;:333
pomo
50p
50p
Od: 10 cze 2014, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mymysteryy Ile lat starałaś się o taki trawnik? Piękny.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Założony w 2012 roku, zdjęcie jest z 2014.
pomo
50p
50p
Od: 10 cze 2014, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to mam szanse :D Ja w zeszłym roku zakładałem trawnik. Teraz staram się naprawić kilka rzeczy. Napisz proszę kiedy pierwszy raz zastosowałaś aerację i wertykulację? W pierwszym roku po zasianiu trawy czy później.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trawnik założony wczesnym latem 2012, na wiosnę 2013 pierwsza aeracja (raczej delikatna, bo nie był mocno sfilcowane :) ). W zaszłym roku na wiosnę wertykulacja, w tym ponownie wertykulacja.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”