Pelargonia - uprawa z sadzonek

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Pelargonia, rozmnażanie

Post »

W ramach przeglądu uszczykuję czasem wybujałe czubki i wkładam do wody. W zeszłym tygodniu dwie ukorzenione sadzonki posadziłam do doniczek. Kolejna czeka na posadzenie a kilka z uporem moczę w wodzie. Nie wszystkie chcą się ukorzeniać, ale warto spróbować.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Muminek mi się nie chcą przyjmować te uszczknięte sadzonki, czy w tej wodzie rozpuszczasz jakiś środek, np. ukorzeniacz albo coś innego :?:
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

A ja chyba znowu coś źle zrobiłam
Moje pelargonie zaczęły puszczać listki
Teraz cała sadzonka leży zwiędła na ziemi
Widzę że chyba nie ud a się tego uratować ......

Co mogłam zrobić źle ?
Pozdrawiam Beata :)
Awatar użytkownika
lolka289
100p
100p
Od: 4 kwie 2012, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja z powodu ataku ziemiórek pobrałam kilka sadzonek z zeszłorocznej rosliny wsadziłam do wody i puscily korzonki a kilka nie puscily to wsadziłam do krazków torfowych i tez puściły korzonka nawet ładnie ale nie obeszło się bez strat inne wsadzone do ziemi zaraz po uszczyknieciu sadzonek po prostu zgniły.
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Witam! Przyjęłam metodę rozmnażania pelargonii bluszczolistnych we wrześniu (z pobranych końcówek) i tak stoją na parapecie (trochę podlewane) do marca (fotka).Potem zmieniam ziemię i zasilam. Pelargonie ogrodowe rozmnażam w połowie lutego z końcówek przechowywanych "krzaczków". Pozdrawiam!!! Życzę powodzenia (sobie też).

Obrazek
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09

Post »

Piękne sadzoneczki, a nie pojawiają ci się mszyce? u mnie wyłażą gdzieś spod ziemi, pewnie na starych krzaczkach się zaczaiły -chociaż poobcinałam i większość liści usunęłam.
Basia
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Witam Basiu :wit Mszyce jakoś się nie pojawiły, lecz jak co roku walczę z przędziorkami może nie tak bardzo na pelargoniach co na niecierpkach. Pozdrawiam !!!

Danka.
Awatar użytkownika
lolka289
100p
100p
Od: 4 kwie 2012, o 12:27

Post »

Mam pytanie czy przycina się sadzonki pelargonii w celu rozkrzewienia :?:
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Kontakt:

Post »

Kasiu, do wody nie dodaję żadnych środków. Tak jak pisałam, nie wszystkie się ukorzeniają.
Zawsze są jakieś straty, zwłaszcza zimą. Najlepsza pora na ukorzenianie, to późne lato, no i wiosna.
Pozdrawiam,
Kasia
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

amarylis384 przed zimą wszystkie kwiaty w domu ,a jest tego trochę,opryskałem dwa razy Magusem -chyba jako jedyny niszczy wszystkie formy ruchome oraz jaja letnie i zimowe.U mnie żerowały głównie na anthurium które traktuję jako roślinę wskaźnikową,w tym roku spokój. Moje pelargonie czekają co najmniej do połowy lutego,wtedy zaczyna się naturalna pora wzrostu.Stoją sobie grzecznie na klatce w bloku w temp ok 10-12 st.

Obrazek Obrazek
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56

Post »

lolka289 pisze:mam pytanie czy przycina się sadzonki pelargonii w celu rozkrzewienia :?:
dołacze się do pytania...Zastanawiam się czy nie powinnam niektórych pouszczykiwać pomimo braku pąków. Niektóre są już dosyć wysokie i nie wiem czy nie powinnam ich skrócić nad którąś tam parą liści. Wszystkie bardzo fajnie rosną, non stop wypuszczają nowe liście, ale na szczęście nie chcą jeszcze kwitnąć.
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Witam,
KaLo - dzięki, przeczytałam, kupiłam, opryskałam. Część moich pelargonii też stoi na parapecie na klatce schodowej, temperatura właściwa.

Hugomir_a - chociaż to trochę wcześnie, ale możesz te najbardziej wybujałe skrócić i spróbować je ukorzenić.
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09

Post »

amarylis384 pisze:Witam Basiu :wit Mszyce jakoś się nie pojawiły, lecz jak co roku walczę z przędziorkami może nie tak bardzo na pelargoniach co na niecierpkach. Pozdrawiam !!!

Danka.
Amarylis, a ja chyba nawet nie wiem jak się na pelargonii przędziorki zachowują - szukać pajęczynek, czy po czym poznawać , że są?
jak byś mogła podpowiedzieć?

Ilona: ja staram się uszczykiwać nad drugą parą liści;
Kalo: skorzystam również z rady, dziękuje.
Basia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”